Najave

 • Kornić: Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige

  21.10.2017
  Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Kornić, u subotu 21. listopada 2017. godine, u prostoru Zavičajne etnografske zbirke Kornić, s početkom u 18.00 sati, u okviru kulturnog programa, imat će podsjetnik na četiri u nakladi Katedre dosad objavljene knjige, s time da će potporu manifestaciji pružiti vrbničko Kulturno društvo Frankopan i krčka Udruga Knezovi Krčki Frankopani.
 • Mala staroslavenska akademija: Dr. Antun Mahnić (1897. - 1920.), krčki biskup

  24.10.2017
  Ovogodišnja, 20. po redu Mala staroslavenska akademija, za čiju je organizaciju već tradicionalno zadužena Osnovna škola Fran Krsto Frankopan, odvijat će se u gradu Krku između 24. i 27. listopada, istražujući u povodu svog jubileja život i djelo dr. Antuna Mahnića, istaknutog krčkog biskupa, glagoljaša, preporoditelja, humanista i izdavača.
   

20. Krčka jedra: Jubilarna regata popraćena brojnim sadržajima

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika Katedrale, iz Krčke će se luke na jubilarna, 20. po redu Krčka jedra otisnuti mnoga tradicijska plovila - slikovite pasare, gucevi, batane i gajete!

Taj vjekovni ures grada, razapeta jedra na drvenim brodicama, danas bude uspomenu na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Opstanak na nekoć izoliranom otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. Tako je bilo oduvijek ili barem unatrag tri tisuće godina koliko traje urbana prošlost Krka. No naš drevni grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s rive, zidina ili Frankopanskog kaštela, uistinu poseban kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali koji je upravo proslavio zavidnu 140. obljetnicu, a kojem je iznova pripala čast da, uz podršku Grada Krka, Turističke zajednice Grada Krka, Županijske lučke uprave Krk i Komunalnog društva Vecla, povede organizaciju ove atraktivne manifestacije, što će u popodnevnim satima na Gradskoj rivi biti zaključena podjelom nagrada najspretnijim jedriličarima, predstavljanjem knjige Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća autora Mladena Bastijanića Cicute, objavljene u nakladi Centra za kulturu Grada Krka, te koncertom Marka Tolje, kojeg će u svojevrsnoj uvertiri, najaviti nastup Gradske glazbe Krk.

No, uz poznatu regatu tradicijskih plovila organizatori su, obzirom na jubilarnost manifestacije, priredili čitav niz zanimljivih sadržaja. Program, tako, započinje već 13. kolovoza, radionicama mornarskih vještina koje će se odvijati u radionici/muzeju Leut, brodomaketara Željka Skomeršića, ali i na prostoru Krčke rive, gdje će između 13. i 15. kolovoza biti postavljana izložba fotografija maritimnih motiva koja je svoju premijeru imala na ovogodišnjem riječkom festivalu mora i pomorske tradicije Fiumare. U nastavku, 14. kolovoza, u večernjim satima, podno starogradskih zidina, bit će priređeno promenadno noćno jedrenje - Noćni ples barki - i to uz svjetlosnu i glazbenu pratnju, nakon čega, na Gradskoj rivi slijedi druženje uz koncertni program vokalne skupine Bona forma te Antun Stašić & Maestro Orchestra, čemu će, tijekom dana, u Krčkoj luci prethoditi demonstracije veslanja i jedrenja te jednodnevna izložba tradicijskih plovila. 

Stoga, svi ljubitelji maritimnog nasljeđa pozivaju se da svojom prisutnošću, podrže ovo hvalevrijedno trodnevno događanje i time pruže doprinos njegovu očuvanju i revitalizaciji!

 

 

Program:

 

13. - 15. kolovoza, Krčka riva

 

08.00 - 15.00  Izložba fotografija maritimnih motiva

 

13. kolovoza, Radionica/Muzej Leut; Krčka riva

 

11.00 - 13.00  Radionica mornarskih vještina

 

14. kolovoza, Noćni ples barki, Krčka riva/luka

 

10.00 - 11.00   Demonstriranje veslanja

11.00 - 12.00   Poučno jedrenje na tradicijskim plovilima

12.00 - 13.00   Demonstracijsko jedrenje na tradicijskim plovilima

16.00 - 20.00   Izložba tradicijskih plovila

20.30 - 21.00   Svečano otvorenje 20. Krčkih jedara

21.00 - 22.00   Noćni ples barki

22.00 - 01.00   Koncertni program Bona forme i Antun Stašić & Maestro Orchestra

 

15. kolovoza, 20. Krčka jedra, Krčka riva/luka

 

12.00 - 17.00   20. regata Krčka jedra

17.00 - 18.00   Predstavljanje knjige Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz st.

18.00 - 21.00   Objava rezultata regate Krčka jedra i podjela priznanja

21.00 - 00.00   Nastup Gradske glazbe Krk i koncertni program Marka Tolje