Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

24. Kolegij: Kreće uređenje interpretacijskog centra pomorske baštine

U uredu gradonačelnika, 04. prosinca 2017. godine, održan je 24. sastanak Kolegija kojem su pored Darija Vasilića prisustvovali njegov zamjenik Čedomir Miler i Marinko Pavlić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka.

Pored njih nazočni su bili Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Đimi Skomeršić, stručni suradnik za komunalne poslove i komunalni doprinos, Marinka Margan, stručna suradnica za društvene djelatnosti, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Igor Hrast, stručni suradnik za održivi razvoj te Mladena Matejčić, viša stručna referentica.

Na početku ovotjednog sastanka, tijekom razmatranja predmeta Odsjeka za društvene djelatnosti, prihvaćen je prijedlog Nikole Kovačića da se sufinancira izdavanje njegove druge knjige, pod nazivom Kosari, koja će rukopisom, ali i zvučnim zapisom, dokumentirati tradiciju sopnje i kanta (ili sviranja sopila i pučkog pjevanja) s područja Šotoventa na otoku Krku. Na nosaču zvuka (koji će sljedeće godine biti objavljen uz rukopis) trebalo bi biti zabilježeno 40-ak skladbi u izvedbi Iva i Slavka Kosića, rodom iz Vrha, a koji su od malih nogu posvećeni učenju upravo tradicijskog glazbenog nasljeđa. Nadalje, prihvaćena je ponuda Agencije Insula, vrijedna 9.500,00 kn, za nastup grupe Insula u programu Novogodišnje zdravice krčkog gradonačelnika koja se svake godine, na Veloj placi, odvija 31. prosinca, točno u podne, a kojoj prethodi, odnosno nakon koje slijedi prigodan zabavno-glazbeni program. Također, na prijedlog tvrtke Hedonist j.d.o.o. i Maše Varde, prihvaćena je ponuda tvrtke Svida d.o.o. radi otkupa 80 primjeraka društvene igre Kuryktica (kojoj je kao originalnom krčkom suveniru dodijeljena markica Dar iz Krka) kako bi se ista početkom sljedeće školske godine poklonila krčkim prvašićima. 

Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, nakon detaljne analize prihvaćen je prijedlog I. izmjena Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, a koji će, 20. prosinca, tijekom posljednjeg ovogodišnjeg saziva biti predstavljen i Gradskom vijeću.

Tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za komunalno gospodarstvo, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) oslobođena je plaćanja komunalnog doprinosa, u iznosu od 1.057.328,40 kn, za izgradnju višestambene zgrade s 30 stanova (podrum, prizemlje i dva kata) koja se gradi temeljem Programa društveno poticane stanogradnje (POS). Pored toga, usvojeno je Izvješće komunalnog i prometnog redara o rješavanju komunalnih problema u djelatnostima što ih ne obavlja gradsko Komunalno društvo Vecla d.o.o., i to za razdoblje od 30. rujna 2016. do 01. studenog 2017. godine. Podaci temeljem kojih je sastavljen predmetni izvještaj prikupljeni su putem gradskog sustava za prijavu komunalnih problema ZAKRPAJ.to, zatim zaprimljenih usmenih i pismenih prijava građana te terenskim izvidima. U promatranom razdoblju tako je prijavljen 121 problem, od čega je riješen 81, dok ih je 38 proslijeđeno drugim instancama, s time da su dva u postupku rješavanja. Temeljem obavijesti zagrebačke Udruge za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja, prihvaćen je prijedlog komunalnog redara da se prilikom slanja računa i uplatnice za komunalnu naknadu u prvom kvartalu sljedeće godine proslijedi i letak kojim će se, sukladno  Zakonu o zaštiti životinja, javnosti ukazati na obvezu kontroliranja obveznog mikročipiranja pasa, obzirom da sve lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine moraju provjeriti jesu li svi psi na njihovom području označeni mikročipom.

Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove, usvojen je prijedlog Programa raspodjele sredstava boravišne pristojbe za 2018., kojim se taj prihod, u ukupnom iznosu od 1.080.000,00 kn, raspoređuju za inicijative unapređenja turističke ponude i podizanja standarda boravka gostiju na području Grada Krka. Također, prihvaćen je i prijedlog Programa korištenja sredstava ekološke pristojbe za 2018., kojim se spomenuti prihod, u ukupnom iznosu od 750.000,00 kn, pored ostalog raspoređuje za održavanje spomenika, sustavno gospodarenje energijom, održavanje i širenje poljoprivrednih puteva, uspostavu punionice električnih bicikala te istražne radove na poljima Kimpi i Kaštel. Usvojen je i prijedlog Plana raspodjele sredstava spomeničke rente za 2018. godinu, kojim se navedeni prihod, u ukupnom iznosu od 180.000,00 kn, raspoređuje za održavanje gradskih zidina i trgova. O sva tri predložena akta uskoro će raspravljati i gradski vijećnici. Na prijedlog Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata otoka Krka, svim njezinim čanovima osigurano je pravo na besplatno parkiranje tijekom čitave godine, i to na gradskim parkiralištima kojima upravlja krčko Komunalno društvo Vecla. Naposljetku, raspravljen je prijedlog o pristupanju Grada Krka Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Razmatrajući predmete Odsjeka za gospodarstvo, po održanom sastanku kojem su nazočili predstavnici Grada Krka, Primorsko-goranske županije te tvrtki Slavning d.o.o. Viškovo i ZDL arhitekti d.o.o. Rijeka, na znanje je primljena informacija o skorašnjem započinjanju radova na uređenju krčkog interpretacijskog centra pomorske baštine smještenog u dijelu palače Cetinić (korpus negdašnje knjižare Pontes), a koji se provode u sklopu projekta Mala Barka 2. Nastavno na to, prihvaćena je ponuda licencirane restauratorice i slikarice Marine Fernežir iz Zagreba, s uračunatim PDV-om vrijedne 15.758,23 kn, za konzervatorsko-restauratorske radove sondiranja prizemlja spomenutog renesansnog zdanja. Također, u sklopu istog projekta (Mala barka 2), pokrenuta je obnova još jedne tradicijske barke, i to bragoca, a što je sa 70.000,00 kn potpore podržala Primorsko-goranska županije. Kako bi Grad Krk opravdao svoje učešće u ovoj hvalevrijednoj inicijativi, prihvaćena je ponuda Brodograđevnog obrta Malinska iz Malinske, s uračunatim PDV-om vrijedna 37.000,00 kn, za obnovu plovila koje je obilježilo povijest otočnog ribarstva. Na samom kraju, usvojena je ponuda Obrta za elektroinstalacije El-An iz Malinske, s uračunatim PDV-om vrijedna 24.315,00 kn, za izvođenje dekorativne rasvjete na Malim vratima u gradu Krku, a što bi zajedno s restauratorskim radovima na tom lokalitetu trebalo biti dovršeno do 20. prosinca.