Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

493. Lovrečeva - jedinstveno putovanje od srednjovjekovlja do današnjice

Gotovo nam se nevjerojatnim čini kako je jednoj manifestaciji sajmenog karaktera pošlo za rukom održati se gotovo 500 godina. Trodnevni sajam - Lovrečeva - čiji program već godinama kreće 08. kolovoza, time potvrđuje ne samo vlastitu već i posebnost grada koji je, duž čitavu povijest, bio jedno od važnijih jadranskih centara susreta europskih trgovaca i pomoraca.

Prema tome, uz bogato kulturno i folklorno nasljeđe, srednjovjekovne i renesansne vladare, važan kulturalni segment gradskog identiteta tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest kontinuiranih susreta, razmjene dobara i iskustava. Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja 493. Lovrečeva, združivši sajmeni dio i bogatu gastro ponudu s elementima eksperimentalne arheologije te mnogim kulturnim, folklornim i zabavnim sadržajima, organiziranim na čak pet autentičnih gradskih pozornica: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi, Velikom mulu te iznova, nakon dugogodišnje pauze, na predjelu Vinjole.

 

 

Pa krenimo redom. Ovogodišnje izdanje Lovrečeve, u zajedničkoj režiji Mak teatra i Udruge Knezovi krčki Frankopani, započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je još jednom poslužio kao izvrsna kulisa za oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, drugim riječima vremena kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke starogradskom jezgrom u društvu svojih dvorjana, straže, trgovaca i zanatlija, te uz podršku gostiju iz Gradske straže Bakar 1848 i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka, zatim vitezova Udruge za oživljenu povijest Ordo Sancti Viti (Red Sv. Vida), Konjičkog kluba Njivice i Kaštela Omišalj, te plemstva s Trsata i Kaptola, ali i predstavnika Streličarskog kluba Maura kal i Gradskog pjevačkog zbora Krk, krčki knez i kneginja - Nikola IV. i Katarina - zauzeli su mjesto na drevnom tronu, pozvavši, zajedno s raspoloženim magistrom, sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. Zanimljiv povratak u prošlost, potom je priredio Ansambl za srednjovjekovnu i tradicijsku glazbu Forfaitz čiji su članovi, u društvu performera iz skupine Burla Konstanta, posjetiteljima demonstrirali specifično srednjovjekovno glazbeno nasljeđe s naglaskom na modalnu glazbu mediterana, a koristeći se autentičnim srednjovjekovnim instrumentima poput kololire, ručnog bubnja, irskog buzukija ili flaute. U srednjovjekovnu priču najmlađe je također uvela ekipa Mak teatra priređujući simpatične ulične igre, ali i radionice čarobnjaštva i mačevanja, što su zajedno s izradom keramičkih suvenira i lutaka od kukuruznog lišća, zatim pletenjem lovorovih vjenčića ili predstavljanjem vještine filcanja vune, Kamplin pretvorile u pravo srednjovjekovno igralište. I ostalih dana ta je lokacija slično disala, i to zahvaljujući zabavnom programu veselih Makovih lakrdijaša te koncertima Klape Nono i Bona forme čije su talentirane članice sve okupljene iznova oduševile obradama svjetskih evregreena i hrvatske tradicijske glazbe. 

 

81-Sajam-2017.jpg

 

Pored tog zabavno-tradicijsko-kulturnog programa, na Kamplinu je priređeno, u svjetskim razmjerima jedinstveno, šesto po redu natjecanje u rezanju pršuta tjekom kojeg su svoje vještine, uz podršku raspoloženog voditeljskog para Ivane Bilen i Nena Pavinčića, u toj nimalo lakoj disciplini odmjerile novinarske ekipe Radija Otok Krk, Internet portala Otok Krk, mjesečnika Krčki val, ljubljanske revije Gostinec, Radija Korzo, Kanala RI, Hrvatske radio televizije - TV centra Rijeka te Novog lista, kao i ekipe čije su redove punili predstavnici otočnih institucija, i to Grada Krka, općina Malinska-Dubašnica, Omišalj i Dobrinj, Turističke zajednice otoka Krka te turističkih zajednica Omišalj-Njivice i Punat. Svoj talent u dvije vještine - rezanju najdulje fete, a potom i što bržem, preciznijem i ljepšem rezanju te serviranju desetdekagramske porcije, uz glasnu su podršku publike demonstrirali predstavnici svih okupljenih grupa, da bi pobjedu, o čemu se očitovalo za ovu priliku posebno formirano stručno ocjenjivačko tijelo, u konačnici odnio tim Grada Krka i Općine Malinska-Dubašnica za kojeg su se natjecali zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler i malinskarski načelnik Robert Anton Kraljić. Oni su za sobom ostavili drugoplasiranu ekipu Turističke zajednice otoka Krka u čijem su sastavu bili direktorica Turističkog ureda Majda Šale i predsjednik Anton Bolonić, kao i trećeplasirane predstavnike Internet portaka Otok Krk i mjesečnika Krčki Val - Milovana Kirinčića i Denisa Lešića. Rezao se, naravno, Krčki pršut, koji je dobivši oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla, postao prvim hrvatskim proizvodom čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu, ali i onaj Drniški i Dalmatinski, što su ih, samo za ovu prigodu, Krčanima donijeli članovi Klastera hrvatskog pršuta. 

 

61-Sajam-2017.jpg

 

Nekoliko koraka dalje, na Veloj placi za program su bili zaduženi raspjevani mališani okupljeni u Mićim Bodulima, zatim Klapa Nono, uvijek uštimani krčki limenjaci i vrijedni čuvari otočne folklorne baštine, redom Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić. Posjetiteljima Velikog mola sigurno nisu promakla cjelovečernja koncertna predstavljanja bendova Open road, Insula i Nadzorni odbor, dok je na predjelu Vinjole revitaliziran tzv. electronic stage na kojem su, u režiji Udruge Kreativni Krk, publici predstavljene domaće DJ snage - Ana Antonova i Morikone.

Kako je ipak riječ o sajmu drevni Kamplin, kao i dio Gradske rive, bili su prekriveni brojnim trgovcima. Stoga, svi posjetitelji Lovrečeve mogli su pribaviti ručno rađenu odjeću i obuću, pokoju tradicijsku igračku, nebrojene dekorativne predmete, ali i unikatno lončarsko posuđe, replike srednjovjekovnog nakita i ostalih tome vremenu svojstvenih artefakata te brojne domaće prehrambene artikle i prirodnu kozmetiku. I krčki ugostitelji ovom su prilikom na stol iznijeli ponajbolje autohtone delicije - sireve, pršut, šurlice, janjetinu, ribe i vina, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko zbivanje.

Uz oživljenu gradsku prošlost, bogat sajmeni dio i solidnu gastro ponudu, Lovrečevu zasigurno najprepoznatljivijom čini zabavni program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj uzavreloj atmosferi, pred gotovo uvijek punim, rasplesanim i raspjevanim auditorijem, tako su pridonijeli Night Express, Damir Kedžo, Teddy Lion Selection, Cubismo, Open road, L'Amour i za kraj Parni valjak. Kao i prethodnih godina, bogat program organiziran u čast jednog od dvojice krčkih patrona zaokružen je atraktivnim glazbenim vatrometom, sada već svojevrsnim simbolom Lovrečeve!

 

23-Sajam-2017.jpg

 

Organizaciju ova tri nezaboravna dana, uz brojne suradnike i sponzore, zajednički su odradili Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, dok su im se kao suorganizatori pridružili Komunalno društvo Vecla, Udruga Knezovi krčki Frankopani, Radio Otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća Krčkog pršuta Žužić, Klaster hrvatskog pršuta i Udruga Kreativni Krk.