Najave

 • Vama glumimo! - nova sezona kazališnih programa za djecu i odrasle

  20.01.2017
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2017. godine, iznova započinje s realizacijom projekta Vama glumimo! kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
   
 • Proglašenje najboljih otočnih sportaša i sportskih ekipa u 2016. godini

  30.03.2017
  Svečanost proglašenja najboljih otočnih sportaša i sportskih ekipa u 2016. godini održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, u prostoru Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, s početkom u 19.00 sati, a nakon protokolarnog dijela sve ondje okupljene očekuje i zakuska.
   
 • Svjetski dan zdravlja: akcija besplatnog mjerenja tlaka i šećera u krvi

  05.04.2017
  Povodom Svjetskog dana zdravlja, Gradsko društvo Crvenog križa Krk, 05. travnja 2017. godine, na Veloj placi u gradu Krku, između 09.00 i 11.30 sati, organizira akciju besplatnog mjerenja tlaka i šećera u krvi.
 • Program edukacije mladih o dobrovoljnom darivanju krvi

  06.04.2017
  Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krk, program edukacije mladih o dobrovoljnom darivanju krvi održat će se 06. travnja 2017. godine u prostoru Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 13.15 sati.
 • Proljetna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

  10.04.2017
  Proljetna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk održati će se 10. travnja 2017. godine u prostorijama krčkog Doma zdravlja, između 08.00 i 14.00 sati.
 • Krk Food Fest: Dani šurlica i šparoga

  08.04.2017
  Između 07. i 30. travnja 2017. godine duž otoka Krka - koji se obzirom na obilje domaćih namirnica smatra oazom autohtone gastronomije, možete krenuti na pravu gastro-turneju koja je dijelom prve proljetne etape Krk Food Festa, manifestacije namijenjene ljubiteljima kvalitetne hrane i jedinstvenih iskustava!
   
 • Otvorenje izložbe Kahnweiler & Picasso Muzeja Kahnweilerhaus iz Rockenhausena

  08.04.2017
  Otvorenje gostujuće izložbe Muzeja Kahnweilerhaus iz Rockenhausena (Njemačka), pod nazivom Kahnweiler & Picasso, održat će se u subotu, 08. travnja 2017. godine, u Galeriji Decumanus, s početkom u 20.30 sati. Autorica izložbe je Luise Busch, kustosica tamošnjeg muzeja, dok organizaciju potpisuje krčki Centar za kulturu.
   

Ivica Brusić Brujo fotografijom demonstrirao kako gledati grad

Povodom Noći muzeja koju iznova, 12. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim majstorom fotografije Ivicom Brusićem Brujom, 27. siječnja 2017. godine, u Galeriji Decumanus javnosti je predstavio zanimljivu seriju fotografija pretočenu u izložbu pod nazivom Znamo li gledati grad.

Nakon prošlogodišnjeg postava Krk - mijene u vremenu, novi fotografsko-dokumentarni projekt njegov je svojevrsni nastavak koji bi Krčane trebao potaknuti na pomnije gledanje, odnosno vizualno istraživanje grada te otkrivanje njegovih brojnih, na prvi pogled skrivenih, detalja, a što ih je pod utjecajem užurbane svakodnevnice vrlo lako izgubiti iz fokusa. O izložbi su pored autora, pred punim auditorijem galerije, kazivali gradonačelnik Darijo Vasilić i djelatnik Centra za kulturu Igor Gržetić.

Drago mi je pozdraviti vas, uvodi Gržetić, u 12. Noći muzeja, manifestaciji nacionalnog karaktera kojoj se treći put pridružio i Centar za kulturu Grada Krka, i to po drugi put izložbom Ivice Brusića Bruje. Riječ je o postavu Znamo li gledati grad koji otkriva značajan broj slikopisa neobičnih motiva oku dostupnih ako krčke ulice pogledamo iz nešto drugačije perspektive. Perspektive u čijem su fokusu detalji koji bez obzira na njihovu estetsku dimenziju jedan urbani prostor čine toliko jedinstvenim i šarmantnim. Tema ovogodišnje Noći muzeja su glazba i glazbeni velikani, ističe Gržetić, a iako ova izložba ne predstavlja odgovor na zadani temat moramo se u ovome kontekstu prisjetiti Nikole Udine Algarottija i njegove bogate ostavštine - glazbala i notnih zapisa - koja je poput zabilježenih i ovdje prezentiranih motiva, duboko utkana u identitet našeg grada.

Ovom izložbom okupljene fotografije, nastavlja Brusić, predstavljene su pod nazivom Znamo li gledati grad, i to kako bi ponajprije potencirao promišljanje o razlici između gledanja i viđenja, jer svi mi prolazeći gradom gledamo, međutim postavlja se pitanje koliko toga uistinu vidimo. A vidjeti možemo mnoge zanimljive i neobične detalje iz kojih se daju iščitati i mnoge priče, uvidjeti nečiji smisao za estetiku i lijepo ili pak spoznati nečija kultura življenja. Prepustivši se ovom izazovu, priznaje Brusić, htio sam zaustaviti dio danas dostupne povijesti, jer kako život grada bude nadalje tekao tako će se mijenjati i karakter prostora, pa ćemo u jednom trenutku sigurno ostati bez starih brava i kvaka, dekorativnih okvira prozora, ukrasnih ograda ili sitne plastika. Stoga, neka ova izložba ne bude samo poticaj pomnijem promatranju grada već i prilog da pokušamo sačuvati neke njegove na prvi pogled dobro skrivene specifičnosti.

Prošlogodišnjom, ali ovogodišnjom izložbom, zaključuje Vasilić, Ivica Brusić Brujo znalački nam je ukazao na čitav niz motiva kraj kojih često prolazimo ali ih ne uočavamo, a koji predstavljaju značajan potencijal jer ukazuju kako na ono što moramo promijeniti i poboljšati, tako i na ono što moramo sačuvati poput niske lijepih portala, reljefa i ostalih dekorativnih elemenata koji Krk zaista čine gradom.

 

Promidžbeni materijali: plakat | booklet | pozivnica [.pdf]

 

Izložba Znamo li gledati grad ostaje otvorena do 09. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.