Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Izložba MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri

  14.11.2017
  Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.17 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja. Dokumentarno-izložbeni projekt MI.17 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
   
 • Radionica: Sustav oporezivanja OPG-ova

  17.11.2017
  LAG Kvarnerski otoci i Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika organiziraju besplatnu radionicu na temu Sustav oporezivanja OPG-ova koja će se 17. studenog 2017. godine, s početkom u 16.00 sati, pod vodstvom Miljenke Cutvarić, održati u Društvenom centru Krk.
 • 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka

  21.11.2017
  7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka održat će se u utorak, 21. studenog 2017. godine, u Konobi Galija u gradu Krku, s početkom u 10.00 sati.
   

Ivica Brusić Brujo fotografijom demonstrirao kako gledati grad

Povodom Noći muzeja koju iznova, 12. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim majstorom fotografije Ivicom Brusićem Brujom, 27. siječnja 2017. godine, u Galeriji Decumanus javnosti je predstavio zanimljivu seriju fotografija pretočenu u izložbu pod nazivom Znamo li gledati grad.

Nakon prošlogodišnjeg postava Krk - mijene u vremenu, novi fotografsko-dokumentarni projekt njegov je svojevrsni nastavak koji bi Krčane trebao potaknuti na pomnije gledanje, odnosno vizualno istraživanje grada te otkrivanje njegovih brojnih, na prvi pogled skrivenih, detalja, a što ih je pod utjecajem užurbane svakodnevnice vrlo lako izgubiti iz fokusa. O izložbi su pored autora, pred punim auditorijem galerije, kazivali gradonačelnik Darijo Vasilić i djelatnik Centra za kulturu Igor Gržetić.

Drago mi je pozdraviti vas, uvodi Gržetić, u 12. Noći muzeja, manifestaciji nacionalnog karaktera kojoj se treći put pridružio i Centar za kulturu Grada Krka, i to po drugi put izložbom Ivice Brusića Bruje. Riječ je o postavu Znamo li gledati grad koji otkriva značajan broj slikopisa neobičnih motiva oku dostupnih ako krčke ulice pogledamo iz nešto drugačije perspektive. Perspektive u čijem su fokusu detalji koji bez obzira na njihovu estetsku dimenziju jedan urbani prostor čine toliko jedinstvenim i šarmantnim. Tema ovogodišnje Noći muzeja su glazba i glazbeni velikani, ističe Gržetić, a iako ova izložba ne predstavlja odgovor na zadani temat moramo se u ovome kontekstu prisjetiti Nikole Udine Algarottija i njegove bogate ostavštine - glazbala i notnih zapisa - koja je poput zabilježenih i ovdje prezentiranih motiva, duboko utkana u identitet našeg grada.

Ovom izložbom okupljene fotografije, nastavlja Brusić, predstavljene su pod nazivom Znamo li gledati grad, i to kako bi ponajprije potencirao promišljanje o razlici između gledanja i viđenja, jer svi mi prolazeći gradom gledamo, međutim postavlja se pitanje koliko toga uistinu vidimo. A vidjeti možemo mnoge zanimljive i neobične detalje iz kojih se daju iščitati i mnoge priče, uvidjeti nečiji smisao za estetiku i lijepo ili pak spoznati nečija kultura življenja. Prepustivši se ovom izazovu, priznaje Brusić, htio sam zaustaviti dio danas dostupne povijesti, jer kako život grada bude nadalje tekao tako će se mijenjati i karakter prostora, pa ćemo u jednom trenutku sigurno ostati bez starih brava i kvaka, dekorativnih okvira prozora, ukrasnih ograda ili sitne plastika. Stoga, neka ova izložba ne bude samo poticaj pomnijem promatranju grada već i prilog da pokušamo sačuvati neke njegove na prvi pogled dobro skrivene specifičnosti.

Prošlogodišnjom, ali ovogodišnjom izložbom, zaključuje Vasilić, Ivica Brusić Brujo znalački nam je ukazao na čitav niz motiva kraj kojih često prolazimo ali ih ne uočavamo, a koji predstavljaju značajan potencijal jer ukazuju kako na ono što moramo promijeniti i poboljšati, tako i na ono što moramo sačuvati poput niske lijepih portala, reljefa i ostalih dekorativnih elemenata koji Krk zaista čine gradom.

 

Promidžbeni materijali: plakat | booklet | pozivnica [.pdf]

 

Izložba Znamo li gledati grad ostaje otvorena do 09. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.