Najave

 • Pozdrav ljetu uz koncert Marka Tolje

  30.06.2017
  Koncertni program Pozdrav ljetu, kojim Krčani zajedno s gostima simbolički dočekuju ulazak u samu špicu sezone održat će se u petak, 30. lipnja 2017. godine, na Krčkoj rivi, s početkom u 21.00 sat. Sve pritom okupljene sigurno će, uz bogatu gastro ponudu, oraspoložiti i koncert jednog od naših najcjenjenijih izvođača mlađe generacije Marka Tolje, kojem će, u svojevrsnoj uvertiri, prethoditi nastup Klape Kaštadi. Program organizira Turistička zajednica Grada Krka, a ulaznica se ne naplaćuje.
 • Krčka regata

  01.07.2017
  U organizaciji Jedriličarskog kluba Plav, Krčka regata za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial odvijat će se 01. i 02. srpnja 2017. godine, u akvatoriju Krčkog zaljeva.
 • Pinezići: 29. Susret sopaca i folklora otoka Krka

  01.07.2017
  U organizaciji Udruge sopaca otoka Krka, 29. Susret sopaca i folklora otoka Krka, održat će se 01. srpnja 2017. godine u Gostionici Sopele u Pinezićima, s početkom u 19.00 sati. Pored natjecanja mladih pučkih kantura (pjevača) i sopaca (svirača sopela), sve posjetitelje ove tradicionalne smotre očekuje nastup folklornih društava Kornić i Ivan Fonović Zlatela iz Kršana.
   
 • 61. Ljetne priredbe: Sadržajan program jednog od najstarijih istočnojadranskih festivala

  10.07.2017
  Već 61 godinu grad Krk je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji se kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama promakao u naš prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.
   
 • 61. Ljetne priredbe: Drama Pluća, Teatar Exit i Gradsko kazalište Sisak

  10.07.2017
  U ovogodišnje, 61. Ljetne priredbe, kao svojevrsni  pretprogram, 10. srpnja 2017. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša) s početkom u 21.30 sati, uvest će nagrađivana Drama Pluća, nastala u (ko)produkciji Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak, a čiju režiju potpisuje Aida Bukvić. 
   
 • 61. Ljetne priredbe: Predstava za djecu Gospođica Neću, Scena Gorica

  11.07.2017
  Prvi ovogodišnji program namijenjen najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, točnije predstava Gospođica Neću kreirana u produkciji Scene Gorica, održat će se 11. srpnja 2017. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.00 sat.
 • Otvorenje 61. Ljetnih priredbi: Zagrebački solisti s Nikolom Fabijanićem

  14.07.2017
  Svečanost otvorenja 61. Ljetnih priredbi odigrat će se, 14. srpnja 2017. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, što znači da u glazbeni dio ovogodišnjeg festivala uvode Zagrebački solisti kojima će se u koncertiranju pridružiti (sopran) saksofonist Nikola Fabijanić.
   

Otvorenje 61. Ljetnih priredbi: Zagrebački solisti s Nikolom Fabijanićem

Svečanost otvorenja 61. Ljetnih priredbi odigrat će se, 14. srpnja 2017. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, što znači da u glazbeni dio ovogodišnjeg festivala uvode Zagrebački solisti kojima će se u koncertiranju pridružiti (sopran) saksofonist Nikola Fabijanić.

Bit će to prigoda da se u zaista jedinstvenom ambijentu promovira njihov zajednički, nedavno objavljen, nosač zvuka Anima Sospesa. Zagrebački solisti, kao renomirani kolektiv s dugogodišnjom tradicijom i međunarodnom karijerom, zajedno s Nikolom Fabijanićem, izvest će djela W. A. Mozarta, A. Piazzolle, C. Gardela i B. Papandopula, međutim posebnost krčkog koncerta ipak leži u kompoziciji D. Bobića, koja je pisana isključivo za ovu suradnju. Međutim njihovom zajedničkom nastupu prethodit će prolog koji će, prateći karakter ambijenta i koncertnog programa, izvesti Milice Žužić, a za kojim će uslijediti tradicionalno potpisivanje festivalske povelje.

 

 

Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest aktivnih desetljeća - pod umjetničkom palicom znamenitih koncert-majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana ili Borivoja Martinića Jerčića - ovaj ansambl kvalitetu muziciranja održava na zavidnoj razini, redovito je prezentirajući na poznatim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojeg koncert-majstora, ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije. Dosad su Zagrebački solisti održali više od 3.500 koncerata na svim kontinentima, zabilježili brojna gostovanja na najpoznatijim svjetskim festivalima te primili mnoge visoke nagrade i priznanja. Njihov repertora  uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Šezdeset godina uspješnog djelovanja ovaj renomirani ansambl klasične glazbe može, ponajprije, zahvaliti sjajnim glazbenicima koji su, u određenom razdoblju, bili njegovi članovi, a ono što ih sve - bilo prošle ili sadašnje, uistinu karakterizira, vrhunska je razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, napose komornom muziciranju. 

Nikola Fabijanić diplomirao je i magistrirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod renomiranih svjetskih saksofonista. Redovito nastupa na koncertnim podijima te je dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Kao solist nastupao je uz orkestar Gaudeamus, orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, Windstrings te Art Ensemble NRW. Kao orkestralni glazbenik surađuje gotovo sa svim hrvatskim orkestrima i renomiranim dirigentima, dok kao komorni glazbenik djeluje u kvartetu saksofona Papandopulo, čiji je osnivač. Zaposlen je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu gdje vrlo uspješno vodi klasu saksofona. Djeluje i u duu s pijanisticom i čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić. 

Ulaz na ovaj koncert u je slobodan, a sve informacije mogu se dobiti telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 61. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.

61. Ljetne priredbe: Sadržajan program dugovječnog festivala

Već 61 godinu grad Krk je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji se kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama promakao u naš prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.

U ovogodišnji festival, između 10. srpnja i 24. kolovoza, za čiju se organizaciju iznova pobrinuo Centar za kulturu Grada Krka, unesen je zanimljiv spektar kvalitetnih glazbenih programa prilagođenih, koliko ambijentu, toliko i periodu u kojem se izvode. 

U 61. Ljetne priredbe tako će, 14. srpnja, nakon sužbene ceremonije otvorenja, uvesti koncert Zagrebačkih solista kojima će se u izvedbi pridružiti saksofonist Nikola Fabijanić. Biti će to prigoda da se u zaista jedinstvenom ambijentu promovira njihov zajednički, nedavno objavljen nosač zvuka Anima Sospesa. Zagrebački solisti, kao renomirani kolektiv s dugogodišnjom tradicijom i međunarodnom karijerom, zajedno s Nikolom Fabijanićem, izvest će djela W. A. Mozarta, A. Piazzolle, C. Gardela i B. Papandopula, međutim posebnost krčkog koncerta ipak leži u kompoziciji D. Bobića, koja je pisana isključivo za ovu suradnju. U nastavku glazbenog dijela programa, 20. srpnja, slijedi koncert Trija Osor, a 27. srpnja Gudačkog kvarteta Cadenza, koji će nas svojim virtuoznim izvedbama povesti na putovanja različitim stilskim epohama. Namjera je sinergijom glazbe i povijesne kulise kod publike stvoriti doživljaj Krka kao istinskog grada povijesti i kulture te je, ujedno, ovim koncertima uvesti u sam vrhunac sezone. A on će, 03. kolovoza, biti obilježen nastupom Gudačkog orkestra Ansambla Acoustic Project nastalog suradnjom skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića, kao idejnog začetnika i voditelja, te violinista Marka Grazianija, kao koncertnog majstora. Već samom idejom, osim izvođenja standarnih skladbi iz repertoara gudačkih orkestara, ovaj kolektiv kreće u smjeru inovacije, kako programski, tako i izvođački, eksperimentirajući s različitim stilovima, te izvodeći potpuno nova djela hrvatskih i stranih autora. Upravo o tome svjedoči njihov repertoar koji uključuje skladbe W. A. Mozarta, D. Palanovića, I. Brkanovića, E. Griega i P. I. Čajkovskog. U nastavku festivala, 10. kolovoza, zajednički performans proslavljenog latvijskog čelista Maxima Beitena uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića publici će sigurno priskrbiti nezaboravnu ljetnu noć uz izvedbe R. Schumanna, S. Rachmaninoffa, J. Brahmsa, G. Faure, P. Tchaikovskog, E. Granadosa, F. Schuberta, A. Piazzolle i E. Morriconea. Vokalni ansambl Antiphonus, u proširenom međunarodnom sastavu, 18. kolovoza, na scenu donose jedno od najizvođenijih djela C. Monteverdija Vespro della Beata Vergine (Vesperis in Festis Beata Mariae Vergine) iliti Večernju molitvu Blažene Djevice Marije, inače reprezentativan primjerak sakralne glazbe, koji stoji uz bok pozntaom Händelovom Mesiji ili Bachovoj Muci po Mateju. Ako postoji mjesto koje bi u svemu odgovaralo ovoj izvedbi onda je to Krčka katedrala, posvećena upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije, tim više što je koncert predviđen kao dio proslave blagdana Velike Gospe. I za kraj glazbenog dijela 61. Ljetnih priredbi, 24. kolovza, ostaje predstavljanje dvojice virtuoza svjetskog glasa Danija Bošnjaka na oboi i Aleksandra Miloševa na violini, koji će sigurno zadiviti svojim izvedbama W. A. Mozarta, J. S. Bacha i S. Berdovića.

U dramski dio festivalskog programa uvršteno je sedam kazališnih predstava (za odrasle) čije je izvođenje uglavnom povjereno ansamblima naših najboljih nezavisnih kazališnih kuća (s time da izuzetak čine inozemna gostovanja) koji će se predstaviti svojom najrecentnijom produkcijom, tako da će posjetitelji tijekom ljeta imati prilike vidjeti dramu Pluća nastalu u (ko)produkciji Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak - 10. srpnja, komediju Muškarci.hr nastalu u (ko)produkciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh - 17. srpnja, komediju Bračni (s)provod Aplauz Teatra - 24. srpnja, komediju I živjele su sretno... Scene Gorica - 07. kolovoza, te hit-komediju Đurologija, inače (anti)stand-up show Branka Đurića Đure - 21. kolovoza. Posebnu pozornost zaslužuju dva inozemna gostovanja, i to kazališnih ansambala iz Srbije te Bosne i Hercegovine, s time da će se YuGoArt, 31. srpnja, predstaviti hit-komedijom Kerovi, a AltTeatar, 14. kolovoza, (po drugi put u Krku) uspješnicom Dame biraju. Kao posebnost ovogodišnje manifestacije javljaju se i kazališni programi namijenjeni najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, točnije predstava Gospođica Neću Scene Gorica - 11. srpnja, te predstava Iglica realizirana u (ko)produkciji Male Scene i Trio Cirkus Teatra - 26. srpnja, a u koju, obzirom na njezin neverbalni karakter, mogu pratiti svi mališani bez obzira na govorno područje kojem pripadaju.

Financijsku podršku ovogodišnjim, 61. Ljetnim priredbama pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o.

 

 

Program:

 

1 / 10. 07. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

Pluća, drama, Teatar EXIT / Gradsko kazalište Sisak

Tekst: Duncan Macmillan | Prijevod: Lada Silađin | Režija: Aida Bukvić | Glume: Amir Bukvić i Jadranka Đokić | Scenografija: Miljenko Sekulić | Kostimi: Danijela Gotal Grgurač | Glazba: Willem Miličević

Cijena ulaznice: 70,00 kn 

 

2 / 11. 07. [utorak], Scena Zidine, 21.00

Gospođica Neću, predstava za djecu, Scena Gorica

Tekst: Sunčana Škrinjarić | Režija: Leo Vukelić | Glume: Karmen Sunčana Lovrić, Lidija Kraljić Zavišić i Lovro Ivanković | Dramatizacija: Anja Pletikosa | Kostimografija: Leo Vukelić | Scenografija: Leo Vukelić | Glazba: Iva Matija Bitanga | Uzrast: 4+

Cijena ulaznice: 30,00 kn 

 

3 / 14. 07. [petak], Scena Zidine, 21.30

Otvorenje 61. Ljetnih priredbi

Zagrebački solisti s gostom Nikolom Fabijanićem

Nikola Fabijanić, sopran saksofon | Članovi Zagrebačkih solista: Sreten Krstić, violina/koncertni majstor; Krunoslav Marić, violina; Đana Kahriman, violina; Mislav Pavlin, violina; Ivan Zečević, violina; Saki Kodama, violina; Hrvoje Philips, viola; Marko Otmačić, viola; Zlatko Rucner, violončelo; Smiljan Mrčela, violončelo; Mario Ivelja, kontrabas; Marija Tonković, producent

Ulaz slobodan!

 

4 / 17. 07. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

Muškarci.hr, komedija, Teatroman / Satiričko kazalište Kerempuh

Produkcija: Roman Šušković-Stipanović | Režija: Mario Kovač | Glume: Boris Svrtan, Goran Grgić, Filip Detelić ili Andrej Dojkić, Amar Bukvić ili Živko Anočić | Kostimografija: Doris Kristić | Glazba: Tomislav Babić

Cijena ulaznice: 70,00 kn

 

5 / 20. 07. [četvrtak], Scena Zidine, 21.30

Trio Osor

Renata Penezić, flauta | Petar Kovačić, violončelo | Zarija Alajbeg-Galuf, klavir

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

6 / 24. 07. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

Bračni (s)provod, komedija, Aplauz Teatar

Tekst: Matt Morillo | Režija: Ivan Đuričić | Glume: Lana Blaće i Slavko Sobin | Scenografija: Marko Jaruga

Cijena ulaznice: 70,00 kn

 

7 / 26. 07. [srijeda], Scena Zidine, 20.00

Iglica, predstava za djecu, Mala Scena / Trio Cirkus Teatar

Radionica nakon predstave

Režija: Ivica Šimić | Glume: Nikolina Majdak, Iva Peter Dragan, Christian Peter ili Aleksandar Đikić | Scenografija: Dinka Jeričević | Kostimografija: Mirjana Zagorec | Glazba: Igor Karlić | Uzrast: 4+

Cijena ulaznice: 35,00 kn

 

8 / 27. 07. [četvrtak], Scena Zidine, 21.30

Gudački kvartet Cadenza

Krešimir Marmilić, violina | Petar Haluza, violina | Marta Bergovec, viola | Vinko Grubišić, violončelo

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

9 / 31. 07. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

Kerovi, hit-komedija, YuGoArt

Tekst: Cristopher J. Johnson | Prijevod: Milica Mihajlović | Režija i scenografija: Erol Kadić | Glume: Aleksandar Srećković Kubura i Srđan Timaro | Svira i glumi: Sanja Srećković ili Andrija Daničić | Kostimomgrafija: Ivanka Krstović | Glazba: Branislav Pipović | Koreografija: Tamara Antonijević

Cijena ulaznice: 80,00 kn

 

10 / 03. 08. [četvrtak], Scena Zidine, 21.30

Acoustic Project - gudački orkestar

Koncert majstor: Marko Graziani | Voditelj orkestra: Dubravko Palanović | Članovi orkestra: Marko Graziani, violina (prva); Katarina Kutnar, violina (prva); Martin Krpan, violina (prva); Ivo Jukić, violina (prva); Davide Albanese, violina (druga); Antonio Palanović, violina (druga); Ivan Graziani, violina (druga); Aleksandar Jakopanec, viola; Tvrtko Pavlin, viola; Zita Varga, violončelo; Alja Mandič, violončelo; Dubravko Palanović, kontrabas

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

11 / 07. 08. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

I živjele su sretno..., komedija, Scena Gorica

Tekst: Nina Horvat | Režija: Frana Marija Vranković | Glume: Jelena Hadži Manev, Mia Krajcar, Doris Pinčić Rogoznica i Selma Mehić | Kostimografija: Katarina Radošević Galić | Scenografija: Marta Crnobrnja | Glazba: Ivan Čaće i Luka Ivoš

Cijena ulaznice: 60,00 kn

 

12 / 10. 08. [četvrtak], Atrij franjevačkog samostana, 21.30

Maxim Beitan, violončelo

Domagoj Guščić, klavir

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

13 / 14. 08. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

Dame biraju, hit-komedija, AltTeatar

Režija: Admir Glamočak | Glume: Amila Terzimehić ili Nancy Abdel Sakhi, Enes Salković, Emir Fejzić, Adnan Goro, Davor Sabo, Dalibor Brkić ili Damir Kustura i Sanjin Arnautović ili Mirza Dervišić | Scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić

Cijena ulaznice: 80,00 kn

 

14 / 18. 08. [petak], Krčka katedrala, 21.30

Vokalni ansambl Antiphonus

Vespro della Beata Vergine, Claudio Monteverdi

Vokalisti: Anabela Barić, Monika Cerovčec, Ana Jembrek, soprani; Martina Borse, Franko Klisović, alti; Ivan Bingula, Marko Fortunato, Siniša Galović, Želimir Panić, tenori; Tomislav Fačini, Vjekoslav Hudeček, basi | Svirači: Andrea Inghisciano, David Brutti, korneti; Vlatka Peljhan, Helga Korbar, violine; Angelica Gruenert, viola da brazzo; Pavle Zajcev, violončelo; Izidor Erazem Grafenauer, teorba; Pavao Mašić, pozitiv; Tin Cugelj, Hrvoje Sironić, Ercole Nisini, tromboni

Ulaznica: 50,00 kn

 

15 / 21. 08. [ponedjeljak], Scena Zidine, 21.30

Đurologija, hit-komedija

(Anti)Stand-up show Branka Đurića Đure

Cijena ulaznice: 90,00 kn

 

16 / 24. 08. [četvrtak], Scena Zidine, 21.30

Dani Bošnjak, oboa

Aleksandar Milošev, violina

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

Informacije i rezervacije: 051 220 041, kultura@gradkrk.net

Krenulo prikupljanje zahtjeva za korištenje sportske dvorane osnovne škole

Grad Krk obavještava klubove i udruge te sva ostala zainteresirana društva i grupe građana s područja Grada Krka, da podnesu zahtjev za korištenje prostora sportske dvorane osnovne škole (Trg krčkih glagoljaša), i to za razdoblje od 15. rujna 2017. do 15. lipnja 2018. godine.

Obrazac, odnosno Zahtjev, može se preuzeti u prilogu ove obavijesti, a ispunjenog i ovjerenog potrebno je najkasnije do 20. srpnja 2017. godine poslati na adresu - Grad Krk, Trg bana Josipa Jelačića 2, 51500 Krk, odnosno dostaviti osobno u Pisarnicu Grada Krka ili ga poslati na sljedeći e-mail: grad-krk@ri.t-com.hr.

 

 

Klubovi, udruge i društva koji u navedenom roku ne podnesu zahtjev za korištenje sportske dvorane osnovne škole gube pravo njezinog korištenja u navedenom razdoblju. Prostor sportske dvorane mogu koristiti i grupe građana uz cijenu od 100,00 kn po satu, a dvorana se može zakupiti na minimalno jedan, te maksimalno tri sata u kontinuitetu. Klubovi i društva s više grupa/sekcija zahtjev trebaju dati po grupama/sekcijama (npr. za seniore, juniore, kadete i slično).

Nakon prikupljanja i analize zahtjeva, raspored korištenja sportske dvorane bit će javno objavljen. Kod određivanja termina prednost će imati klubovi, udruge i društva koji nemaju vlastite prostorije, a okupljaju djecu i mlade te školsku sportsku dvoranu planiraju koristiti tijekom čitave natjecateljske sezone. Valorizirat će se, također, i uredno dosadašnje korištenje dvorane, ako ga je bilo. Svi budući korisnici dvorane moraju se strogo pridržavati kućnog reda izvješenog na njezinoj oglasnoj ploči, odnosno objavljenog na Internet stranicama Grada Krka.

U Galeriji Decumanos otvoren izložbeni projekt U kontrapunktu: Teksture

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, između 23. lipnja i 12. srpnja 2017. godine, može se razgledati izložba U kontrapunktu, na kojoj obrađujući temu Teksture, izlaže grupa javnosti dobro znanih hrvatskih suvremenih umjetnika: Dražen Filipović Pegla, Jadranka Hlupić, Duje Jurić, Koraljka Kovač, Petra Krpan i Siniša Reberski.

Riječ je o kustoškom projektu povjesničarke umjetnosti Višnje Slavice Gabout (ex Media Connexa), kojim se svake godine u krčkoj galeriji zajednički predstavljaju autori (na prvi ili drugi pogled) srodnih senzibiliteta, pristupa ili shvaćanja, što znači da su se dosad u sklopu te likovno-teorijske inicijative javnosti predstavili najprije Ruža Hodak i Damir Brčić, Diskurs 1: Meki volumeni i oprostoreni crteži (2013.), a potom Alma Dujmović i Boris Roce, Diskurs 2: Strukture - vizualni i opipni taktilizam (2014.), da bi nakon jednogodišnje pauze i svojevrsne redefinicije projekt bio nastavljen izložbom Andree Staničić i Igora Gržetića, Diskurs 3: Preklapanja (2016.), nakon čega je uslijedio i ovaj najrecentniji Diskurs 4: Teksture.

Prema riječima kustosice, ujedno i autorice predgovora kataloga Višnje Slavice Gabout, U kontrapunktu možemo smatrati problemsko-tematskim interdisciplinarnim, intermedijskim projektom, koncipiranim za Galeriju Decumanus, u kojem se, na zadanu temu, okupljaju i zajednički izlažu istaknuti suvremeni umjetnici. Točnije, u kojem se, naizgled sučeljavaju, ali ustvari združuju, a kroz zadanu tematsku matricu i propituju efekti tog sučeljavanja i združivanja; odnosno, međusobnog djelovanja različitih pristupa, izričaja, medija i disciplina. Svako izdanje ovoga izložbenog projekta povezuje dva ili više autora, dvije ili više samostalne autorske dionice, i to kroz intermedijsku i interdisciplinarnu sinergiju problematizirajući sličnosti u različitosti. Autori na prvi pogled međusobno nekompatibilnih pristupa i poetika, združeni u izložbenu cjelinu projekta, stupaju na kraju u skladne vizualne dijaloge, u novom okruženju ulazeći u nove i zanimljive odnose. Projektom U kontrapunktu, nastavlja Gabout, zamišljeno je povezivati izrazite autorske osobnosti u naizgled neočekivane cjeline i intrigantna zajedništva, ujedinjena medijem ili tematskim konceptom, te ih tako uvesti u suvremenu igru izazovnih vizualnih interakcija. Unatoč različitostima individualnosti, autoritarnosti osobnih autorskih identiteta i prividnim suprotnostima, namjera je uvesti vizualnu komunikaciju, suglasje i medijski razgovor. Isto tako, namjera je da se, unatoč interferencijama i razlikama, u konačnici pokažu sličnosti i doticanja, pa i preklapanja; onaj zajednički nazivnik, koji njihov susret pretvara u diskurzivni dijalog. Tema najnovijeg izdanja projekta U kontrapunktu: Teksture, dodaje Gabout, nametnula se svojom višeslojnom hermeneutikom, širokim mogućnostima povezivanja u svim smjerovima, kao i mnoštvom morfoloških i medijskih izazova. U svom osnovnom značenju, tekstura se odnosi na karakter površine. Teksturu doživljavamo čulima, ponajprije okom ili dodirom, pa ona stvara vizualni ili haptički doživljaj. Teksture umjetničkog djela otkrivaju, na vizualan ili taktilan način, njegov tvorbeni karakter; karakter materijala od kojeg je ono sazdano i tehniku kojom je stvoreno. Sama riječ tekstura dolazi od lat. textura - tkanje, tkanina, sklop, sastav, pa je time pojam direktno povezana s tkanjem i tekstilom - ali i tekstom, što ukazuje na širinu značenja, a time i mogućih discipina koje pokriva. Pritom sugerirajući da se želi ne samo usko asocirati na materijalnost djela, nego i na fine i višeslojne načine nizanja, ispreplitanja i pletenja elemenata od kojih se tka umjetničko djelo. Na brojne očekivane i neočekivane načine tkanja (od slaganja i nizanja opipljivih materijala, preko upletanja linija i mrlja u rasteriranu površinu, reljefiranja površine bojom i kolažnim materijalom, do teksta od spleta-pletiva desemantiziranih slova koja funkcioniraju jedino u vizualnom sustavu; i na kraju, do mrežnih svjetlosnih prepleta stvorenih digitalnim i kompjutorskim sistemima). A sve to ovisi o izričaju i načinu rada umjetnika. Tekstura je, dakle, umjetnikov rukopis po kojem ga prepoznajemo. Ona je tekst kroz koji iščitavamo teksturirani, odnosno rukopisni aspekt umjetničkog djela. Ona, međutim, daje i nove mogućnosti iščitavanja prepleta disciplina i medija, pružajući širok interpretativni diskurs, zaključuje Gabout. 

Izložbu U kontrapunktu: Teksture moguće je razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.

05. Kolegij: Krk (najesen) dobiva novu turističku signalizaciju

U uredu gradonačelnika, 26. lipnja 2017. godine, održan je 05. sastanak Kolegija kojem su pored Darija Vasilića prisustvovali njegov zamjenik Čedomir Miler i Marinko Pavlić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka.

Pored njih nazočni su bili Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka, Radmila Živanović Čop, voditeljica Imovinsko-pravne službe, Đimi Skomeršić, stručni suradnik za komunalne poslove i komunalni doprinos, Ines Galjanić, stručna suradnica za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Dinka Pejnović, stručna suradnica za proračun i financije, Ana Bajčić Hrgovčić, stručna suradnica za gospodarstvo i europske fondove te Mladena Matejčić, viša stručna referentica.

Na početku ovotjednog sastanka, tijekom rasprave o predmetima Odsjeka za gospodarstvo, prihvaćen je prijedlog vizuala turističkih putokaza koji će biti postavljeni na 15 lokacija duž krčke starogratske jezgre kako bi posjetitelje usmjeravali prema mnogim kulturnim dobrima. Podsjetimo, temeljem ponude tvrtke Futura trade d.o.o. iz Lovrana, riječ je o investiciji s uračunatim PDV-om vrijednoj 49.156,25 kn, koju realizacija očekuje početkom mjeseca listopada, nakon prestanka ljetne zabrane građevinskih radova.

Tijekom razmatranja predmeta Imovinsko-pravne službe, a po odrađenom postupku jednostavne nabave za pribavljanje usluge (jednogodišnjeg) osiguranja imovine Grada Krka, pored dvije zaprimljene ponude (tvrtki Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. i Allianz Zagreb d.d.), kao povoljnija prihvaćena je ona tvrtke Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. iz Zagreba, s uračunatim PDV-om vrijedna 131.289,00 kn. Također, po izvršenom postupku jednostavne nabave za ustupanje radova na rekonstrukciji zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva u gradu Krku, od dvije zaprimljene ponude (Zidarskog obrta Šivolija i tvrtke GP Krk d.d.), povoljnijom je prihvaćena ona tvrtke GP Krk d.d. iz Krka, s uračunatim PDV-om vrijedna 616.161,00 kn. Po odrađenom postupku jednostavne nabave za izradu glavnog projekta svjetlovodne distribucijske mreže na području Šotoventa, pored dvije zaprimljene ponude (tvrtki Aztek d.o.o. i Elna kabel d.o.o.), kao povoljnija prihvaćena je ona tvrtke Aztek d.o.o. iz Zagreba, s uračunatim PDV-om vrijedna 212.500,00 kn. U nastavku, najavljeno je pokretanje postupka jednostavne nabave za ustupanje radova na izgradnji javne rasvjete, i to na dionici uz državnu cestu D 102 (kod križanja za naselje Bajčići), što predstavlja ulaganje procijenjeno na 109.000,00 kn. Usvojen je, naposljetku, i prijedlog nedavno osnovane Udruge Plavo-bijeli otok sa sjedištem u gradu Krku, da kao likvidatora imenuju Grad Krk.

Rješavajući predmete Odsjeka za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, prihvaćena je ponuda tvrtke Inprojekt d.o.o. iz Rijeke, u iznosu od 4.000,00 kn bez PDV-a, za pružanje usluge koordinatora zaštite na radu, vezane uz ove godine planiranu izgradnju javne rasvjete na području Grada Krka, obzirom da će spomenuti posao realizirati dva izvođača - Obrt za elektroinstalaterske usluge EL-AN iz Malinske kao ugovaratelj (elektromontažni radovi) te tvrtka Trumm d.o.o. iz Malinske kao podugovaratelj (građevinski radovi). Zbog problema pri održavanju kompletne mreže javne rasvjete uzrokovane neujednačeno izvedenom novogradnjom, prihvaćen je prijedlog TKD Ponikve eko otok Krk d.o.o., da im se prije kretanja u postupke nabave dostave troškovnici vezani uz izgradnju nove/ih dionica javne rasvjete, dok će po realiziranoj investiciji biti uključeni u postupak primopredaje. Uz to, prihvaćen je prijedlog Odluke o provođenju postupka stavljanja izvan snage Detaljnog plana uređenja Zone 26 u gradu Krku, što će se kao jedan od predmeta naći i na dnevnom redu skorašnje sjednice Gradskog vijeća.

Raspravljajući o predmetima Odsjeka za komunalno gospodarstvo, prihvaćena je ponuda Zidarskog obrta Zidar Ivo iz Vrha, vrijedna 23.933,33 kn, bez PDV-a, radi izgradnje dvaju (međusobno povezanih) betonskih okana za prihvat oborinskih voda u naselju Milohnići. Također, usvojena je i ponuda tvrtke Ceste-Rijeka d.o.o. iz Kukuljanova, u iznosu od 7.710,00 kn, bez PDV-a, za popravak semafora postavljenog na križanju Ulice Slavka Nikolića i Vršanske ulice u gradu Krku, kao i ponuda Obrta za proizvodnju i usluge TonChiArt iz Krka, u iznosu od 6.740,00 kn, za popravak sprava na dječjem igralištu što se nalazi u dijelu park-šume Dražica u gradu Krku. Turističkoj zajednici Grada Krka, odobreno je korištenje javne površine - Ribarskog mola i dijela gradske rive - radi organizacije koncertnog programa pod nazivom Pozdrav ljetu u kojem će, 30. lipnja, sudjelovati Marko Tolja i Klapa Kaštadi.

Rješavajući predmete Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove, raspravljena su dva radna prijedloga, najprije, Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama troškova za rad članova Gradskog vijeća, članova Poglavarstva i njihovih radnih tijela, a potom Izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka. Nadalje, prihvaćena je inicijativa Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i opće poslove Primorsko-goranske županije da se prostor izdvojene arhive, smješten u kompleksu Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka, opremi uvođenjem sustava zaštite od požara, kao i sustava tehničke zaštite, a sve kako bi se povećala sigurnost čuvanja tamošnjeg (gradskog i županijskog) arhivskog gradiva. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 63.918,75 kn s PDV-om koju će zajednički (u iznosu od 50%) (su)financirati Grad Krk i Primorsko-goranska županija. Udruga umirovljenika Poljica-Šotovento iz Krka traženu financijsku potporu radi realizacije programa u povodu obilježavanja svetkovine Prošćenja, realizirat će putem još uvijek aktualnog Javnog poziva za dodjelu financijskih potpora malih vrijednosti u ovoj godini. Krčkom Društvu za sportsku rekreaciju Šišulica dana je suglasnost za održavanje programa obuke neplivača na plaži Ježevac u gradu Krku, čije je vođenje, kao i prethodnih godina, povjereno kineziologinji Kseniji Pavlović.

Predstavljena u knjigu pretočena memoarska sjećanja Vladimira Bobinca

U Velikoj gradskoj vijećnici, u zajedničkoj organizaciji Grada Krka i Naklade Pavičić, 20. lipnja 2017. godine, pred punim auditorijem, predstavljena je knjiga Informbiroovac - Uspomene iz Titova Alcatraza, izašle iz pera generacijama otočana dobro znanog profesora - Vladimira Bobinca (Zagreb, 1923. - Krk, 2014.).

Nakon pozdravnog govora povjerenog gradonačelniku Dariju Vasiliću, o rukopisu su redom kazivali: pisac i nakladnik, ujedno i urednik knjige Josip Pavičić, zatim povjesničar dr. sc. Zlatko Hasanbegović, a naposljetku i autorov sin Tugomir Bobinac.

Izuzetna mi je čast, uvodi Vasilić, što smo danas dobili priliku da prisustvujemo predstavljanju knjige profesora Vladimira Bobinca, prepune dojmljivih i istinitih doživljaja vezanih uz njegov boravak na Golom otoku. Međutim, mi njegovi učenici, najrađe ga se sjećamo kao vrlo drage i pristupačne osobe koja je sa svima mogla pronaći zajednički jezik, kao izvrsnog pedagoga, a ponajviše kao stanovnika grada Krka koji je na ovdašnji život ostavio zaista dubok trag. Kao što i sama knjiga prenosi, profesor Bobinac je, nažalost, u svome životu doživio tešku traumu, obzirom da je 1951., kao student zagrebačkog Filozofskog fakulteta, priveden te bez suđenja i ikakvih razumnih argumenata odveden na Goli otok. Upravo to iskustvo, kako je znao kazati, na njegovoj je duši ostavilo mnoge tragove i rane, no osamostaljenjem Republike Hrvatske, koristeći se najrazličitijim kanalima, odlučio je progovoriti upravo o toj svojoj patnji i istini Golog otoka, zaključuje Vasilić.

Za prosječno neupućenog mlađeg hrvatskog građanina, nastavlja Pavičić, informbiroovac prije zvuči kao pojam iz Ratova zvijezda, nego kao pojam iz bliske hrvatske povijesti. On se danas uglavnom ne razumije, a kontekst u kojem je nastao i dalje se tretira onako kako se tretirao u Jugoslaviji, kao tabu. No, povremeno se dogodi pokoji ispad, kao što je, primjerice, bilo objavljivanje knjige Tito na Golom otoku, ali šutnja je ipak ostala sve što naše vrijeme o tom mračnom mjestu hrvatske, odnosno jugoslavenske povijesti ima za reći. Šuti se unatoč tome što je Rezolucija Informbiroa iz lipnja 1948. godine (kojom je Titova komunistička partija, a s njom i država kojom je vladala, istjerana iz prosovjetskog komunističkog bloka sa Staljinom na čelu) bila uvod u masovan, bestijalan obračun Brozova režima s desecima tisuća svojih do jučer najvjernijih čuvara koji su preko noći otpisani i kao članovi partije, i kao građani, i kao ljudi, zatim bačeni u okove, a mnogi i usmrćeni. Dakle, informbiroovac, tumači Pavičić, kao stvarni ili potvoreni pristaša Rezolucije Informacionog biroa komunističkih partija, SSSR-a i Staljina, a protivnik Josipa Broza Tita, iz naslova ove knjige jest sam njezin autor Vladimir Bobinac, čovjek koji je 1949., kao student povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, nakon što ga je političkoj policiji prijavio prijatelj iz djetinjstva, izbačen s fakulteta i osuđen na dvogodišnju robiju, tj. na socijalni rad (kako se teška robija službeno nazivala), i to na Golom otoku. Optužili su ga da je informbiroovac ili ibeovac, a da nikad točno nije saznao zašto je stradao. Na golootočkoj robiji, navodi Pavičić, mučen je dvije i pol godine, tjeran, kao i svi drugi, da revidira svoje pogrešne stavove te da i sam, kao i svi drugi, postane mučitelj nerevidiranih logoraša. Dugo je prkosio, ali se najzad, kao i svi ostali, slomio i prihvatio batinu za premlaćivanje bande nerevidiranih. Pokajnicima ili revidiranima život u logoru bio je nešto podnošljiviji nego onima koji će to tek postati, no svim zatočenicima, bez obzira na status, bilo je strašno. Morila ih je žeđ, glad, iscrpljivale boleštine, mučeni su teškim, uglavnom besmislenim radom, ponižavani su i tretirani otprilike kao logorska gamad, no sve je to bio lakši dio tamošnjeg života. Najteže im je ipak padalo sudjelovanje u okrutnom, neljudskom procesu preodgoja drugih logoraša, u njihovom ponižavanju i svakovrsnom mučenju. Kada je autor ove memoarske knjige pušten iz logora, imao je 46 kilograma i traumu od 46 tona o kojoj je šutio 40 godina, ističe Pavačić. A kad je početkom devedesetih progovorio, nije zašutio sve do smrti. Uz ostalo, samoinicijativno je s Krka, kao volonter, bez konkretnije pomoći društva, organizirao svojevrsnu turističku gerilu, tj. izlete na Goli otok, u kojima je sudjelovao i kao stručni vodič koji barata činjenicama i kao svjedok pun masnica na tijelu i duši stečenih u tom zloglasnom Titovu Alcatrazu. Dio je Bobinčeva govora o Golom otoku i knjiga Informbiroovac, napisana u povodu šezdesete, naravno prešućene, obljetnice osnivanja tamošnjeg logora, u kojem je do njegova ukidanja, 1988., robijalo oko 30.000 zatočenika, od kojih oko 4.000 iz njega nikad nije izašlo, zaključuje Pavičić.

Za povjesničara istraživača, priznaje Hasanbegović, prvorazredni je izazov susresti se tri stvari: relevantnim dokumentom - povijesnim izvorom, dobrim historiografskim djelom i autentičnom memoaristikom koja dodatno produbljuje njegov uvid u povijest kroz zbilju nekog vremena. Bobinčeva memoaristika bez ikakve je sumnje upravo te vrste. Nepretenciozna je, ne objašnjava veliku političko-ideološku pozadinu informbiroovskog rascjepa te iz njega proizašlog ljudskog stradanja, već biva usredotočena na osobno logoraško iskustvo, vrlo životno opisujući zatočeničku stvarnost. Tko je zapravo Vladimir Bobinac? Čovjek koji ni godinama, ni životnim iskustvom, ni partijskim stažom, ni ratnim iskustvom, ni društvenim ili političkim položajem, nije pripadao onom zatočeničkom krugu istaknutih komunista, boljševičkih sankilota te Titovih sudrugova i suboraca koji su preko noći označeni neprijateljima partije i države za koju su dotad bili spremni podnijeti (i podnosili su) najveće žrtve. Bobinac je, dakle, zagrebački mladić, sveučilištarac, ljevičar, uhićenik iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske, i sam blizak idealima i vrijednostima sustava u ime kojeg je završio na Golom otoku. Dodatna vrijednost Bobinčeva sjećanja, nastavlja Hasanbegović, leži u neopterečenošću velikim objašnjenjima političke pozadine ili naknadnom pameću kojom u pravilu obiluje svaka memoaristika, a više se čita kao kafkijanski dramski komad o sudbini nemoćnog pojedinca suočenog s državnim represivnim Molohom, te je kao takav razumljiv i blizak svakom čitatelju. Ova se knjiga pojavila u trenutku kada je u hrvatskoj historiografiji interes za čitav informbiroovski kompleks zapravo zamro, međutim složena pozadina informbiroovskog rascjepa uključujući i represiju koja ga je pratila ni na koji način nije predmet Bobinčeva memoarskog sjećanja. Bobinac je profesor povijesti, no što je mislio o toj velikoj povijesnoj pozadini i kako je na nju gledao kao zrela osoba za čitatelje ostaje nepoznanica, što predstavlja vrlinu ovog rukopisa. Jer ono nije ni političko, ni povjesničarsko štivo već svevremenska i nepretenciozna bilješka o ljudskom posrnuću koju bi svako uvođenje političko-povijesnih pojašnjenja zapravo potpuno zasjenilo, zaključuje Hasanbegović.

Europski tjedan održive energije obilježen nizom stručnih izlaganja

U povodu obilježavanja Europskog tjedna održive energije (EUSEW), Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Regionalna energetska agencija Kvarner, između 19. i 21. lipnja 2017. godine, priredile su Energetske dane.

Riječ je o nizu predavanja, prezentacija i radionica na temu održivog razvoja, energetike i obnovljivih izvora energije, s time da se ovogodišnje izdanje Energetskih dana odvijalo na tri lokacije, i to 19. lipnja u Rijeci, 20. lipnja u Krku te 21. lipnja u Skradu.

U krčki dio programa koji se mogao pratiti u Velikoj gradskoj vijećnici, uveo je Darko Jardas, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner, predstavivši koncept manifestacije što je ove godine doživjela svoje sedmo izdanje, s time da su po drugi put sadržaji priređeni na više lokacija, objedinjujući tako Rijeku, otoke Kvarnera i Gorski kotar, a sve sa zadaćom promoviranja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i održivog razvoja uopće te upoznavanja javnosti s najrecentnijim projektima vezanim upravo uz ta područja.

Nakon uvođenja u problematiku svoja su izlaganja redom održali: Antun Pfeifer, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (Projekt PRISMI - Promoviranje integracije obnovljivih izvora energije za pametne mediteranske otoke), Hrvoje Mikulčić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (Projekt Pelagos - Hrvatska platforma za Plavu energiju), Nenad Starac, Ekonomski institut Zagreb (Ususret novom zakonu o otocima), Sanda Hunjak, Regionalna energetska agencija Kvarner (Koordinirano planiranje energetike i mobilnosti u jedinicama lokalne samouprave - H2020, Projekt SIMPLA), Paolo Blecich, Riteh d.o.o. Rijeka (Pučinske elektrane za pretvorbu sunčeve energije u električnu energiju i dobivanje pitke vode procesom desalinizacije; razvoj pomorskog prometa potpomognut sunčevom energijom), Marko Bačić, Udruga Cezar (Ostvarivanje energetskih ušteda u kućanstvima -  iskustva CIP IEE Projekta FIESTA), Vjeran Piršić, Udruga EKO Kvarner (Alternativne metode financiranja projekata iz domene obnovljivih izvora) i Matija Vajdić, Energetski institut Hrvoje Požar (START2ACT - Poticanje novonastalih MSP i STARTUP tvrtki na usvajanje mjera energetske učinkovitosti).

 |<  < 1 - 2  >  >|