Najave

Dio kotorske delegacije na prijemu kod krčkog gradonačelnika

Uoči otvorenja izložbe Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama, gradonačelnik Darijo Vasilić, 06. listopada 2017. godine, u pratnji Maje Parentić, ravnateljice krčkog Centra za kulturu, primio je dio u Krk pristigle crnogorske delegacije, redom djelatnike i suradnike Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

O najaktualnijem projektu, kao i budućim planovima vezanim uz kulturne suradnje ta dva poviješću povezana grada tako su uz domaćine imali prilike raspravljati Andro Radulović, direktor Pomorskom muzeja Crne Gore u Kotoru, Slavko Dabinović, tamošnji bibliotekar te Mileva Pejaković-Vujošević, bivša direktorica, no unatoč umirovljenju i nadalje suradnica za projekte međunarodne kulturne suradnje. 

Bila je ovo izvrsna prigoda za prisjećanje dosad realiziranih izložbeno-muzejskih programa kojima je na najbolji mogući način promovirana bogata povijesna, pomorska i kulturna baština, od prvog gostovanja Kotorana u Krku, 2011., postavom Pomorstvo Boke kotorske u vrijeme venecijanske uprave, za kojim su uslijedile izložbe Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca, 2013., te Nakit i ukras na nošnjama u Boki kotorskoj od 18. do 20. stoljeća, 2015., pa sve do uzvratnih gostovanja Krčana u Kotoru, i to izložbenim projektima Komunicirajmo baštinu, 2012., Krk otok vila, 2014., te Otok jedne ljubavi, 2016. godine. Ta je kronologija dovela i do ove najrecentnije suradnje dvaju sada već prijateljskih ustanova koja se ogleda u izložbi što će u sklopu ovogodišnje manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato, 07. listopada, biti otvorena u Galeriji Decumanus. A da je tijekom tih šest godina izgrađena zaista čvrsta veza između Krka i Kotora, svjedoči i gotovo premijerno najavljen višegodišnji istraživačko-izložbeni projekt Od Krka do Kotora: Ivan Volarić Piturić koji bi trebao rezultirati sistematizacijom građe najprije za potrebe kotorske (2018.), a potom i krčke izložbe (2019.) kojima bi se javnost upoznala s likom i djelom tog izuzetno aktivnog krčkog majstora - slikara i dekoratera - koji je stvarao duž istočnojadranske obale, a najviše na području Krka i Boke kotorske, čime bi se naposljetku stvorila kvalitetna podloga za daljnje istraživačke poduhvate, ali i slične izložbene valorizacije.

Kao i svaki prijatelji susret, tako je i ovaj, nakon ugodnog druženja, završen međusobnim darivanjem, što znači da će biblioteka kotorskog muzeja odsad biti bogatija za dvije Krčanima važne (nedavno objavljene) monografske publikacije, i to za rukopis Antona Bozanića o Gradu Krku, te knjigu Nedeljka Dunata i Katarine Prebeg koja donosi konačno valoriziranu povijest krčkog Jedriličarskog kluba Plav.