Najave

Krčka UABiA okupila Forum branitelja Domovinskog rata

Temeljem zaključka donesenog na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABiA) otoka Krka, 26. srpnja 2017. godine, u Malenoj gradskoj vijećnici održana je konstituirajuća sjednica Foruma branitelja Domovinskog rata.

Uz izuzetno vitalne organizacije Foruma žena i Foruma mladih, krčka UABiA okupila je i Forum branitelja kako bi se dodatno unaprijedila suradnja s antifašističkim i veteranskim udrugama na otočnoj, državnoj, ali i međunarodnoj razini. Naime, novoosnovani Forum zasad broji 34 člana (11 s područja Omišlja i Njivica, osam s područja grada Krka, šest s područja Punta i Stare Baške, pet s područja Malinske i Dubašnice, troje s područja Šotoventa i jedan s područja Kornića), a njegove ideje i prijedloge zastupa Predsjedništvo u koje ulazi po jedan branitelj iz svake otočne podružnice UABiA-e. U Predsjedništvo Foruma branitelja tako su imenovani: Željko Drinjak (predstavnik Podružnice Omišalj), Čedomir Miler (predstavnik Podružnice Grad Krk), Nikola Orlić (predstavnik Podružnice Punat - Stara Baška), Dean Kraljić (predstavnik Podružnice Malinska - Dubašnica), Ivan Kocmur (predstavnik Podružnice Šotovento) i Mladen Polonijo (predstavnik Podružnice Kornić). Na prvom, skorašnjem, radnom sastanku Predsjedništva Foruma bit će izabran njegov predsjednik, koji ujedno postaje članom Predsjedništva UABiA-e otoka Krka. 

Osim suradnje s antifašističkim i veteranskim udrugama, posebice s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, kao jedan od primarnih zadataka ovog Foruma koji okuplja antifašiste - branitelje, bez obzira na dob, spol te nacionalnu, vjersku, rasnu ili stranačku pripadnost, izdvojeno je i poticanje suradnje između Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka te Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata otoka Krka, i to, pored ostalog, inzistiranjem na zajedničkim aktivnostima koje se tiču suradnje s osnovnim i srednjim školama te zajedničkim aktivnostima vezanim uz izgradnju i opremanje Memorijalnog muzeja otoka Krka.

Temeljem Statuta UABiA-e otoka Krk, njezinim članom, pa tako i članom Foruma branitelja, može postati svatko tko se suprotstavlja širenju mržnje po bilo kojoj osnovi te aktivno doprinosi širenju međusobne ljubavi, suradnje, solidarnosti i svakojake pomoći.