Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Pripremate li se za druženje sa sv. Nikolom?

  30.11.2017
  Ni ove godine, mališanima omiljen svetac neće zaobići grad Krk. Zanimljiv program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika započinje već 30. studenog i traje sve do 06. prosinca.
   
 • 04. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  30.11.2017
  04. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u četvrtak, 30. studenog 2017. godine, u uredu gradonačelnika Grada Krka s početkom u 18.00 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   

Krčka posada s regate Rolex Middle Sea Race donijela zlato

Posadi krčkog Jedriličarskog kluba Plav na 38. po redu regatnom offshore natjecanju Rolex Middle Sea Race, odigranom između 21. i 28. listopada 2017. godine, pripao je prvi za Hrvatsku ikad osvojen zlatni pehar, uzimajući u obzir višedesetljetnu povijest ove prestižne utrke.

Ovaj značajan rezultat Krčani su ostvarili u kategoriji ORC: klasa 3, (nakon 5 dana, 8 sati, 54 minute i 51 sekunde) stigavši na cilj označen u akvatoriju slikovite Vallette, inače glavnog grada Malte, otkud je regata i startala, s time da se jedrilo oko otoka Sicilije i Lampedusa, preko Mesinskog tjesnaca.

Za Jedriličarski klub Plav tako je nastupila i svoje vještine, tijekom višednevnog jedrenja, uspješno demonstrirala posada u čijem su sastavu, pored skipera Milana Fabiana, ujedno i vlasnika jedrilice, djelovali Martin Tvrdon, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Bojan Grego, Vlado Grego, Mladen Kvasić, Mladen Kraljić i Karlo Kraljić.

Naime, krčka posada na jedrilici Lucia X (tipa Hanse 540e) bila je jedna od njih tek 35 koje su, u zavidnoj konkurenciji od čak 104 startera iz 30 zemalja svijeta, prešle ciljnu liniju, uspješno savladavši različite vremenske uvijete, ali i sve ostale izazove što ih je ova 606 nautičkih milja duga utrka stavila pred jedriličare. Jer ovakve offshore utrke, koje podrazumijevaju jedrenje na otvorenom moru, uglavnom su, što se vremenskih prilika tiče, nepredvidive, ne ostavljajući nimalo prostora improvizaciji, kako u pripremi i planiranju, tako i u samoj realizaciji savladavanja ture. Jednako tako, nagrađuju se oni dorasli svim izazovima mora i vjetra, drugim riječima oni koji uspijevaju završiti utrku u kojoj trenuci predaha bivaju prava rijetkost.

Ukupnu pobjedu na ovom natjecanju, čiju organizaciju potpisuje Jedriličarski klub Royal Malta, odnijela je ruska posada Jedriličarskog kluba Navigator koja se, vođena skiperom Igorom Rytovim, natjecala na jednom od najmanjih plovila u floti - jedrilici Bogatyr (tipa JPK 10.80). Iz Hrvatske, pored krčke, nastupila je još jedna jedrilica, i to Munjek F (tipa M 34), splitskog Jedriličarskog kluba Labud, koja pod vodstvom skipera Duška Tomića, nažalost, nije uspjela dostići cilj.

Prema kazivanju članova krčke posade, uvjeti za jedrenje bili su iznimno teški i opasni, a iako su u prvoj trećini regatne dionice puhali lagani do srednji vjetrovi s malenim valovima, nakon prelaska Mesinskog tjesnaca, vremenski su se uvjeti bitno pogoršali što je, obzirom na velike valove i orkanske udare vjetra, značajno otežavalo jedrenje. Takve vremenske (ne)prilike Krčane su pratile sve do Lampedusa, nakon čega se vjetar djelomično smirio, pa se do cilja moglo doći uz nešto povoljnije uvjete. Iako je tijekom pripremanja i planiranja ovog nastupa primaran cilj bio završiti regatu, pokazalo se kako je krčka posada izvrsno savladala regatnu rutu što joj je, u konačnici, osiguralo zlato, koje biva još vrijednije ako znamo da je Rolex Middle Sea Race jedna od pet najzahtjevnijih offshore regata, uopće.