Najave

 • Kornić: Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige

  21.10.2017
  Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Kornić, u subotu 21. listopada 2017. godine, u prostoru Zavičajne etnografske zbirke Kornić, s početkom u 18.00 sati, u okviru kulturnog programa, imat će podsjetnik na četiri u nakladi Katedre dosad objavljene knjige, s time da će potporu manifestaciji pružiti vrbničko Kulturno društvo Frankopan i krčka Udruga Knezovi Krčki Frankopani.
 • Mala staroslavenska akademija: Dr. Antun Mahnić (1897. - 1920.), krčki biskup

  24.10.2017
  Ovogodišnja, 20. po redu Mala staroslavenska akademija, za čiju je organizaciju već tradicionalno zadužena Osnovna škola Fran Krsto Frankopan, odvijat će se u gradu Krku između 24. i 27. listopada, istražujući u povodu svog jubileja život i djelo dr. Antuna Mahnića, istaknutog krčkog biskupa, glagoljaša, preporoditelja, humanista i izdavača.
   
 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   

Krčki osnovnoškolci istražili rapski Geopark Lopar

Učenici, uglavnom nižih razreda, Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk u sklopu izvannastavne aktivnosti, točnije sudjelovanja u radu Istraživačke grupe čije je vođenje povjereno učiteljici Karmeli Vajdoher Žilić, krajem rujna ove godine sudjelovali su u pravom paleontološkom istraživanju provedenom u Geoparku Lopar na otoku Rabu.

Obzirom da su na satovima Istraživačke grupe, pored ostalih tema, intenzivno obrađivali, ali i pokazali izniman interes za područje paleontologije i geologije, odlučeno je da krenu na istraživačku ekskurziju kako bi u naravi svjedočili geološkim slojevima i fosilima. Obogaćeni brojnim saznanjima vezanim uz razdoblje eocena u kojem su (prije 55 - 36 milijuna godina) nastale geološke formacije na području Lopara, najmlađi krčki istraživači na to su odredište pristigli spremni za akciju opremljeni kutijicama i vrećicama za pohranu uzoraka fosila te kistovima za njihovo čišćenje od pijeska. No, znajući da se u geoparku ne smije ništa kopati niti izdvajati silom, školarci su sakupljali samo one fosile isprane erozijom koji su slobodno ležali na tlu, dok su ostale tek fotografirali. Iznenađeni brojem foraminifera (krednjaka), kao i ostalih fosila školjaka i puževa koji su im doslovce ležali pod nogama, strastveno su se, poput pravih geologa, bacili na njihovo proučavanje. Mladi, ali predani istraživači bili su zaneseni ne samo ljepotom prirode okolice Lopara, već i mnoštvom neobičnih oblika što su erozijom nastali iz sedimentnih stijena pješčenjaka. Nakon posljednjeg ovogodišnjeg kupanja i obilja igre duž pješčanih rapskih plaža, sretni i umorni od pješačenja, nakon cjelodnevne aktivnosti, trajektom su se, naposljetku, vratili na Krk.