Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Pripremate li se za druženje sa sv. Nikolom?

  30.11.2017
  Ni ove godine, mališanima omiljen svetac neće zaobići grad Krk. Zanimljiv program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika započinje već 30. studenog i traje sve do 06. prosinca.
   
 • 04. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  30.11.2017
  04. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u četvrtak, 30. studenog 2017. godine, u uredu gradonačelnika Grada Krka s početkom u 18.00 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   

Krk na putu prema sve većem postotku primarno zbrinutog otpada

Nakon 12 godina od uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada na otoku je, zajedničkim zalaganjem Trgovačko-komunalnog društva Ponikve eko otok Krk i svih otočana, postignut prvi zadani cilj gdje se primarnom selekcijom odvaja i posebno zbrinjava više od 50% korisnog otpada.

No, da bismo stvorili zajednicu s još manjom količinom smeća od nas se traži još veća odgovornost, ali i pristanak na nešto manje komocije, kako se više ne bi događalo da još uvijek značajan dio korisnog otpada krene na odlagališta, biva skupo spaljen ili neodgovorno odložen u prirodu.

Pred tri godine započelo je uvođenje novog sustava odvoza otpada Od vrata do vrata koji je danas počeo pokazivati i prve značajne rezultate, potvrđujući nam tako da planirani postoci u primarnom odvajanju ipak nisu nedostižni.

Naime, od proljeća ove godine na području grada Krka i naselja Punat sustav Od vrata do vrata uveden je u cijelosti, što znači da se s kućnog praga odvoze sve vrste odvojeno prikupljenog otpada. Obećavajući početni rezultati, iliti više od 55% razvrstanog korisnog otpada pokazuju da bi otok Krk, uz bitna ulaganja u edukaciju, ali i nadzor u primjeni ovog sustava, u narednih nekoliko godina mogao ostvariti zadani cilj s više od tri četvrtine primarno zbrinutog otpada. A upravo na putu prema tom cilju primaran faktor i nadalje čine otočani, koji odvajanjem demonstriraju svoju naklonost zaštiti okoliša i održivoj ekonomiji, ali i odgovornost prema svome kućnom budžetu, obzirom da se odvajanjem na odlagalište šalje sve manja količina otpada čime se spriječava i veći rast cijena, tim više što u narednoj godini započne odlaganje nekorisnog otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina.

Osim toga, važno je da se i u okviru djelatnosti vezanih uz turizam, također, vodi briga o otpadu, jer statistika pokazuje da na Krku boravi više od 75% gostiju iz krajeva koji su u primarnom odvajanju otpada napredniji od nas. Prema tome, dobrim informiranjem i omogućavanjem turistima da na odmoru čine isto što i kod kuće, pravilnom razvrstavanju otpada možemo pridonijeti i tjekom trajanja turističke sezone.