Najave

 • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

  07.01.2018
  Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
 • Ćiro i Gospođica Neću kao uvod u treću sezonu programa Vama glumimo

  19.01.2018
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2018. godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku: Savjetovanje namijenjeno poduzetnicima

  22.01.2018
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 22. siječnja 2018. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku.
 • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

  26.01.2018
  Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

MI.17 - izložbena analiza netom završene sezone

U Galeriji Decumanus, 14. studenog 2017. godine, otvorena je dokumentarna izložba MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri, kojoj je zadaća da posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomogne u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju rezultata netom završene sezone, predstavljajući pritom najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Riječ je o inicijativi Turističke zajednice Grada Krka, s u nazivu, prigodno, kodiranom osobnom zamjenicom prvog lica množine, kojom se već sedmu godinu za redom na zanimljiv način prezentiraju najveće gradske manifestacije, na posljednjem natječaju izabrani suveniri, ali i nagrade koje su Krk i Krčani zaslužili u proteklom jednogodišnjem periodu.

Netom otvoren postav, ciklusom fotografija velikog formata, što ih potpisuju Vladimir Kalinić, Marijana Kirasić Nekić, Denis Lešić, Nataša Jurina, Bojan Šenkinc i Igor Gržetić (ujedno i autor postava), posjetiteljima omogućuje uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najreprezentativnijim gradskim manifestacijama: 493. Krčkom sajmu, 61. Ljetnim priredbama i jubilarnim, 20. Krčkim jedrima. Međutim, izložba prati i ostala događanja, od tradicionalnog Krčkog karnevala, preko drugog izdanja manifestacije Vama glumimo koja je Krčanima u zimskim mjesecima donijela ciklus dramskih događanja, zatim koncertnog dijela aktivistički obojenog festivala Prvomajski inkubator ili višednevne biciklističke akcije Krk Spring Bike Adventure, pa sve do čina proglašenja 27 susjedstava koji će se kao jedan od programskih pravaca razvijati u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture ili trećih po redu Tramonto sesija tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene. 

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo nacionalno godišnje priznanje Simply the Best dodijeljeno Turističkoj zajednici otoka Krka za projekt Kulturno nasljeđe otoka Krka koji podrazumijeva objedinjavanje otočne kulturno-umjetničke baštine i njezinu prezentaciju posredstvom modernih tehnologija. U akciji Naj kamp Adria što je provodi slovenski kamping portal avtokampi.si nagrade su dobili najbolji hrvatski i slovenski kampovi, a među njima, u kategoriji velikih kvarnerskih kampova, i Kamp Ježevac, dok je Kamp Krk zaslužio dva priznanja što se dodijeljuju najboljim europskim kampovima, i to njemačko ADAC Super(platz) 2017 i nizozemsko ANWB TOP 2017. Potvrde iznimne kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega pršut, sir i med. Naime, Krčki pršut Vjekoslava Žužića koji je ove godine (kao prvi hrvatski proizvod s europskom oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla) predstavljen i u Europskom parlamentu, na 12. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, a potom i na Danima hrvatskog pršuta u Šibeniku, ovjenčan je titulom (apsolutnog) šampiona. Ovčjim sirevima OPG-a Magriž na 8. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Vinkovcima dodijeljene su prestižne zlatne plakete, a na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i velike zlatne medalje, s time da je Krčki sir ondje zaslužio i diplomu sa zvanjem šampiona kvalitete grupe proizvoda, dok je za vrhunsku kvalitetu ocijenjenih sireva s otoka Krka pristigla i diploma s poveljom za kvalitetu. Pored toga, med pčelara Nikice Depikolozvanea na Danima meda u Osijeku, u sklopu 22. Natjecanja pčelara i pčelarskih organizacija u kvaliteti pčelinjih proizvoda, ovjenčan je titulom šampiona kaduljinog meda.

Uz značajne potencijale turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na šest dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upoznaju dvije posljednje izabrane serije suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i nedavno publiciran katalog koji na pedesetak stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje. Katalog tako donosi 126 suvenira (69 autora) koji kao ponosni nositelji ove markice, bivaju svojevrsnim prezentom grada Krka, predstavljajući odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem dvaju vrijednih izdavačkih projekata krčkog Centra za kulturu, točnije knjige Tako je govorio Burbur, autora Alana Žica Teklina, koja donosi priču o izumrlom veljotskom jeziku i njegovom posljednjem govorniku Antoniju Udini Burburu, dok slikovnicom-vodičem Đir po Krku, autora Denisa Lešića i Saše Lončarića, djeci prilagođena povijest grada odsad biva dostupna u nekoliko jezičnih varijanti. A što se statističkih podataka tiče, već je u kolovozu, znatno ranije nego li prošle godine, na području Grada Krka, zabilježeno više od milijun noćenja, što nam, pored čitavog spektra odrađenih događanja, ali i osvojenih nagrada, govori u prilog zaista uspješnoj godini!

 

 

Izložbu MI.17 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike, do 27. studenog, razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.