Najave

Moje slike, moji snovi - otvorenje izložbe fotografija tetovaža liječenih ovisnika

Otvorenje izložbe fotografija tetovaža liječenih ovisnika Moje slike, moji snovi održat će se 15. veljače 2018. godine u Galeriji Decumanus, s početkom u 19.00 sati. Radi se o postavu koji je dijelom projekta Fotkam ti priču riječke Udruge za pomoć ovisnicima Vida, nastalom suradnjom Udruge Kreativni Krk, fotografkinje Eni Brušnjak i splitske Zajednice Susret.

Tetovaža kao umjetnički medij i sredstvo izražavanja predstavlja priču ispričanu kroz urez na našoj koži, priču koja prenosi htijenja, stremljenja, snove, komunicira s drugima te šalje poruke o tome tko smo ili tko bismo htjeli biti. Dok se jedni danas tetoviraju radi ukrašavanja, kršenja pravila ili slijepog praćenja trendova, drugi njome prenose misli i osjećaje koje ne žele zaboraviti, događaje koji su im obilježili život i koji ih podsjećaju na sve dobro i loše što su preživjeli, iliti dokle su stigli. 

Fotografije tetovaža liječenih ovisnika i vrlo osobne priče o tome kako su nastale, a što čini okosnicu ovog izložbenog (pod)projekta, demonstriraju promjene koje su im se dogodile u procesu osobnog rasta i razvoja, i to na putu oporavka i resocijalizacije. Zadaća izložbe na taj se način prepoznaje u dokidanju predrasuda prema ovisnicima, kao i poticanju na prihvaćanje različitosti u bilo kojem smislu.

Od pokretanja projekta Fotkam ti priču, u jesen 2017. godine, mnogi su ga podržali slanjem slika vlastitih tetovaža i priča te je tako nastala virtualna, proširena verzija izložbe koju možete pogledati na Internet stranici: fotkamtipricu.com.hr. Ona, ujedno predstavlja poziv svim zaljubljenicima u tetovaže da pošalju svoje fotografije te tako postanu dijelom ove zanimljive dokumentarno-umjetničke inicijative.

Izložba Moje slike, moji snovi ostaje otvorena do 28. veljače, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 sati.