Najave

 • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

  07.01.2018
  Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
 • Ćiro i Gospođica Neću kao uvod u treću sezonu programa Vama glumimo

  19.01.2018
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2018. godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku: Savjetovanje namijenjeno poduzetnicima

  22.01.2018
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 22. siječnja 2018. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku.
 • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

  26.01.2018
  Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

More u fokusu cjelogodišnjeg projekta i izložbe krčkih srednjoškolaca

Kao uvod u program kojim se obilježavaju dani zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije, sv. Kvirina, u Galeriji Decumanus, 18. svibnja 2017. godine, otvorena je izložba fotografija, plakata, skulptura i instalacija učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, naziva Ribanje i ribarsko prigovaranje.

Riječ je o postavu koji ukazuje na bogatstvo Jadranskog mora i primorja, i to kroz priču o ribarstvu kao jednom od tradicijskih zanimanja čija je povijest za ovaj kraj od neizmjernog značaja, a kojeg su krčki srednjoškolci priredili u sklopu svog cjelogodišnjeg školskog projekta koji će svoju kulminaciju doživjeti 09. lipnja, priredbom, koja se, tradicionalno, priređuje u povodu proslave Dana škole.

Izložbu su, pred punim auditorijem galerije, uz pokoju prigodnu (morem inspiriranu) pjesmu djevojaka iz školskog zbora, zajednički otvorile ravnateljica škole Đurđica Cvitkušić te jedna od voditeljica projektnog zadatka Karmen Dunato Pavičić.

Sam naziv izložbe Ribanje i ribarsko prigovaranje, uvodi Cvitkušić, ima simboličko značenje, a preuzet je iz epskog djela književnika Petra Hektorovića koji je pred pet stoljeća svoj poznati spjev posvetio putovanju, a kao što je on putovao pokušavajući dočarati zbližavanje i harmoniju čovjeka i prirode, ta vječita tema mnogih umjetnika ove je godine inspirirala i naše učenike koji su kroz kreativan rad materijalizirali svoje viđenje i sintezu mora, prirode i čovjeka. Međutim, oni su našim slikovitim otokom putovali ne samo fotografijom, već stihovima, prozom, ilustracijom, ali i ostalim umjetnosti svojstvenim medijima, i to pod vodstvom četiriju profesorica - mentorica: Marijane Tomašić, Meri Tomašić, Zdenke Stegnjaić i Karmen Dunato Pavičić. One su ovaj cjelogodišnji školski projekt vodile od rujna prošle godine, a isti će svoju kulminaciju doživjeti, 09. lipnja, tijekom proslave koju pripremamo povodom Dana škole. Svi smo mi okruženi morem i u more neprestance gledamo, međutim sigurno smo mnogo puta prošli kraj prekrasnih motiva, scena i ambijenata nezamjetivši ih. Ovom izložbom, kojom ukazujemo baš na njih, zaključuje Cvitkušić, iznova smo ostali vjerni Krku jer svi cjelogodišnji projekti i izložbe koje svake godine u svibnju otvaramo u Galeriji Decumanus, vezani su za naš otok, bilo da je riječ o baštini ili pak moru koje nam je blizu i od kojeg živimo. 

Ribanje i ribarsko prigovaranje, nastavlja Dunato Pavičić, cjelogodišnji je projekt kojim smo htjeli povezati sve naše razrede, sve učenike, i to kroz određene aktivnosti vezane uz ribarstvo, more i ovaj naš kraj. U njegovu realizaciju krenuli smo već u rujnu kada smo pokušali ispitati kakve su pomorske vještine naših učenika organiziravši utrku pedalinama. Nakon toga, učenici ugostiteljskih usmjerenja posjetili su pogon za preradu ribe gdje su doznali kako se riba prerađuje, konzervira, skladišti i otprema na tržište, da bi se potom organiziralo i sudjelovanje školskog tima na tradicionalnoj bašćanskoj Lignjadi. U isto vrijeme, nastavlja Dunato Pavičić, učenici su kroz različite predmete obrađivali teme vezane uz more što se vidi i na eksponatima koji čine ovu izložbu - fotografijama, plakatima, skulpturama i instalacijama, pa čak i videu koji je djelo 4. G razreda, a koji ovogodišnjem tematu pristupa iz perspektive ekologije. Međutim okosnicu čitavog projekta ipak čini predstava Ribarske svađe (Carla Goldonija) koju je na scenu postavilo petnaestak srednjoškolaca pod vodstvom profesorice Zdenke Stegnjaić, a koja će se, nakon premijere održane u Puntu, moći pogledati u Vrbniku, 28. svibnja, na Trgu Škujica, s početkom u 20.00 sati, zaključuje Dunato Pavičić.

Na kraju službenog dijela otvorenja najboljim fotografkinjama (čiji su radovi dijelom ovogodišnjeg postava) redom su, prema mišljenju učenika, učitelja i stručnog žirija, proglašene: Monika Nonveiller (Pljuc, pljuc, pljuc), Lucija Depikolozvane (Priprema) i Miriam Volarić (Plavobit).

Izložba Ribanje i ribarsko prigovaranje ostaje otvorena do 25. svibnja, a postav je moguće razgledati između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat. Program Dana grada, nastavlja se već 26. svibnja, i to postavljanjem izložbe eko-radova nagrađenih na tradicionalnom natječaju TKD Ponikve eko otok Krk.