Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Izložba MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri

  14.11.2017
  Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.17 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja. Dokumentarno-izložbeni projekt MI.17 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
   
 • Radionica: Sustav oporezivanja OPG-ova

  17.11.2017
  LAG Kvarnerski otoci i Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika organiziraju besplatnu radionicu na temu Sustav oporezivanja OPG-ova koja će se 17. studenog 2017. godine, s početkom u 16.00 sati, pod vodstvom Miljenke Cutvarić, održati u Društvenom centru Krk.
 • 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka

  21.11.2017
  7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka održat će se u utorak, 21. studenog 2017. godine, u Konobi Galija u gradu Krku, s početkom u 10.00 sati.
   

Ponikve eko otok Krk ponijele titulu Ambasadora alternativnih goriva

Trgovačko-komunalnom društvu Ponikve eko otok Krk titulu Ambasadora alternativnih goriva za odvažan iskorak u njihovoj primjeni nedavno je dodijelila Koordinacija za alternativna goriva Jadransko-jonske regije, što predstavlja jasan dokaz kako i međunarodna stručna javnost počinje prepoznavati vrijednost zelene poslovne politike krčkog komunalca.

Naime, odredbe Direktive 94/14 EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, usvojene 22. listopada 2014. godine, dosad je u potpunosti provelo tek sedam članica Europske unije. Hrvatska, nažalost, nije među njima. Stoga, ako se žele izbjeći novčane sankcije sljedeće godine morat će biti zaključeni procesi donošenja obvezujućih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući Zakon o infrastrukturi alternativnih goriva, kao i Nacionalni operativni program, koje Direktiva, o kojoj ovisi budućnost kvalitete europskoga zraka, propisuje. Prema tome, Hrvatska mora ozbiljno razmisliti kako prijeći na alternativna goriva ili smanjiti broj od gotovo 400.000 motornih vozila starije generacije, koja znatno zagađuju zrak i okoliš.

Svečano uručenje nagrada ovogodišnjim dobitnicima održano je tijekom dvodnevnog međunarodnog Medijskog festivala Alternativna goriva 2016. koji je potkraj prošle godine organiziran u Stubičkim Toplicama. Ondje su ukupno dodijeljena 44 priznanja, i to za najbolje projekte, medijske radove i kampanje u akciji Ambasador alternativnih goriva, a primili su ih dobitnici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Priznanje dodijeljeno Ponikvi preuzeo je pomoćnik direktora Ivan Jurešić, iskoristivši ovu prigodu i za kratko predstavljanje njihovih strateških projekata, s posebnim naglaskom na elektro punionice, nabavku elektro vozila i elektro mobilnost, uopće. Osvajanjem ovog priznanja vodstvo krčkog komunalca itekako je zadovoljno jer su time sve lokalne samouprave otoka Krka dobile dodatnu motivaciju da putem zajedničkog komunalnog društva nastave s aktivnostima na području obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem da otok Krk do 2030. godine postane energetski neovisan otok.

U skladu s Direktivom, analizirajući sve dosadašnje aktivnosti i projekte koji su realizirani na području alternativnih goriva, Koordinacija za alternativna goriva Jadransko-jonske regije, odnosno zajedničko Vijeće za međunarodnu suradnju i koordinaciju projekata, donijelo je odluku kojom se Ponikvi eko otok Krk dodijeljuje počasni naziv - znak izvrsnosti Ambasador alternativnih goriva za 2016. godinu kojim se inače nagrađuju promicatelji vrijednosti što proizlaze iz stvarne i oživotvorene primjene smjernica Europske unije i dekarbonizacije prometnoga sustava, smanjivanja ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanju energetske i okolišne učinkovitosti prometnog i pomorskog sektora, a na dobrobit poduzetnika, svih dionika u sustavu te potrošača. 

Spomenuti Festival novi je stručni i medijski poslovni događaj u organizaciji investicijske tvrtke Euro Energy i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore, a njegova je zadaća najširoj  međunarodnoj javnosti pokazati kako male, srednje i velike kompanije, državna tijela, nevladine organizacije, mediji, znanstveno-istraživačke i akademske ustanove te drugi važni društveni i gospodarski subjekti informiraju i educiraju javnost te potiču uporabu i promoviraju alternativna  goriva. (U spomenutoj Direktivi alternativna goriva definirana su kao goriva ili izvori energije koji barem djelomično služe kao nadomjestak za izvore fosilnih goriva u opskrbi prometa energijom, drugim riječima koji imaju potencijal pridonijeti dekarbonizaciji prometnog sustava te poboljšati okolišnu učinkovitost prometnog sektora, poput električne energije, vodika, biogoriva, sintetičkih i parafinskih goriva, prirodnog plina, uključujući bio plin i ukapljeni naftni plin.)