Najave

  • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

    07.01.2018
    Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
  • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

    26.01.2018
    Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

Ponikve eko otok Krk ponijele titulu Ambasadora alternativnih goriva

Trgovačko-komunalnom društvu Ponikve eko otok Krk titulu Ambasadora alternativnih goriva za odvažan iskorak u njihovoj primjeni nedavno je dodijelila Koordinacija za alternativna goriva Jadransko-jonske regije, što predstavlja jasan dokaz kako i međunarodna stručna javnost počinje prepoznavati vrijednost zelene poslovne politike krčkog komunalca.

Naime, odredbe Direktive 94/14 EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, usvojene 22. listopada 2014. godine, dosad je u potpunosti provelo tek sedam članica Europske unije. Hrvatska, nažalost, nije među njima. Stoga, ako se žele izbjeći novčane sankcije sljedeće godine morat će biti zaključeni procesi donošenja obvezujućih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući Zakon o infrastrukturi alternativnih goriva, kao i Nacionalni operativni program, koje Direktiva, o kojoj ovisi budućnost kvalitete europskoga zraka, propisuje. Prema tome, Hrvatska mora ozbiljno razmisliti kako prijeći na alternativna goriva ili smanjiti broj od gotovo 400.000 motornih vozila starije generacije, koja znatno zagađuju zrak i okoliš.

Svečano uručenje nagrada ovogodišnjim dobitnicima održano je tijekom dvodnevnog međunarodnog Medijskog festivala Alternativna goriva 2016. koji je potkraj prošle godine organiziran u Stubičkim Toplicama. Ondje su ukupno dodijeljena 44 priznanja, i to za najbolje projekte, medijske radove i kampanje u akciji Ambasador alternativnih goriva, a primili su ih dobitnici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Priznanje dodijeljeno Ponikvi preuzeo je pomoćnik direktora Ivan Jurešić, iskoristivši ovu prigodu i za kratko predstavljanje njihovih strateških projekata, s posebnim naglaskom na elektro punionice, nabavku elektro vozila i elektro mobilnost, uopće. Osvajanjem ovog priznanja vodstvo krčkog komunalca itekako je zadovoljno jer su time sve lokalne samouprave otoka Krka dobile dodatnu motivaciju da putem zajedničkog komunalnog društva nastave s aktivnostima na području obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem da otok Krk do 2030. godine postane energetski neovisan otok.

U skladu s Direktivom, analizirajući sve dosadašnje aktivnosti i projekte koji su realizirani na području alternativnih goriva, Koordinacija za alternativna goriva Jadransko-jonske regije, odnosno zajedničko Vijeće za međunarodnu suradnju i koordinaciju projekata, donijelo je odluku kojom se Ponikvi eko otok Krk dodijeljuje počasni naziv - znak izvrsnosti Ambasador alternativnih goriva za 2016. godinu kojim se inače nagrađuju promicatelji vrijednosti što proizlaze iz stvarne i oživotvorene primjene smjernica Europske unije i dekarbonizacije prometnoga sustava, smanjivanja ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanju energetske i okolišne učinkovitosti prometnog i pomorskog sektora, a na dobrobit poduzetnika, svih dionika u sustavu te potrošača. 

Spomenuti Festival novi je stručni i medijski poslovni događaj u organizaciji investicijske tvrtke Euro Energy i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore, a njegova je zadaća najširoj  međunarodnoj javnosti pokazati kako male, srednje i velike kompanije, državna tijela, nevladine organizacije, mediji, znanstveno-istraživačke i akademske ustanove te drugi važni društveni i gospodarski subjekti informiraju i educiraju javnost te potiču uporabu i promoviraju alternativna  goriva. (U spomenutoj Direktivi alternativna goriva definirana su kao goriva ili izvori energije koji barem djelomično služe kao nadomjestak za izvore fosilnih goriva u opskrbi prometa energijom, drugim riječima koji imaju potencijal pridonijeti dekarbonizaciji prometnog sustava te poboljšati okolišnu učinkovitost prometnog sektora, poput električne energije, vodika, biogoriva, sintetičkih i parafinskih goriva, prirodnog plina, uključujući bio plin i ukapljeni naftni plin.)