Najave

 • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

  07.01.2018
  Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
 • Ćiro i Gospođica Neću kao uvod u treću sezonu programa Vama glumimo

  19.01.2018
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2018. godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku: Savjetovanje namijenjeno poduzetnicima

  22.01.2018
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 22. siječnja 2018. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku.
 • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

  26.01.2018
  Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

Posljednji slikarski ciklus Ivane Popović predstavljen u krčkom Decumanusu

U krčkoj Galeriji Decumanus, 13. srpnja 2017. godine, otvorena je zajednička izložba slika Ivane Popović i Dinka Domaćinović, naziva Ivana i Dinko, koju kustoški potpisuje Nataša Ivančenić, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, ujedno i autorica osvrta objavljenog u katalogu postava.

Zajedničko umjetničko djelovanje Dinko Domaćinović i Ivana Popović započeli su upravo u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 17. lipnja 2014. godine. U sklopu izložbe Vlaste Delimar izveli su performans pod nazivom Šiva, čija je tema bio čin konstrukcije i dekonstrukcije forme i materijala. Domaćinović je tijekom dana oslikavao bijelo 20-metarsko platno slikajući pritom i tijela modela, a Popović je od oslikanog platna šivala odjeću koju su nosili modeli, transformirani u dvojnice Vlaste Delimar. Krčka izložba, za koju je organizacijski zadužen Centar za kulturu Grada Krka, nakon one nedavno održane u zagrebačkoj Galeriji Greta, donosi dio koloristički izazovnog slikarskog ciklusa Dinka Domaćinovića nastalog upravo tijekom prethodno spomenute umjetničke akcije te posljednju seriju uglavnom monokromnih portretnih slika Ivane Popović.

 

 

O izložbi su pored kustosice Nataše Ivančević, također, kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Darijao Vasilić, krčki gradonačelnik.

Iznimna mi je čast, uvodi Parentić, da smo se baš u Krku, u Galeriji Decumanus, okupili povodom otvorenja izložbe Ivana i Dinko, a kojom su predstavljeni radovi Ivane Popović i Dinka Domaćinovića. Ovom bi prilikom htjela izreći nekoliko riječi o Ivani. Mi smo se, naime, upoznale na postavu krčke izložbe Izabele Šimunović i otad je krenulo naše prijateljstvo. Pripremajući večerašnje izlaganje, a prisjećajući se tih trenutaka, shvatila sam nešto što me fasciniralo. Ivana i Izabela, bile su heroine naše likovne scene, bile su to žene iznimno bogatog duha, žene koje su, za razliku od nas, živjele u nekoliko svjetova. Međutim, Ivana i Izabela više nisu s nama, one su sada u jednom bezvremenom svijetu, no ostavile su nam fantastičnu likovnost, ali i neko puno veće nasljeđe, kazala je Parentić.

Ova izložba, nastavlja Ivančević, još za vrijeme Ivaninog života bila je postavljena u Osijeku, a nakon tog bolnog događaja - njezinog odlaska, poštujući Ivaninu želju da izložba nastavi putovati, ona je predstavljena u zagrebačkoj Galeriji Greta da bismo je sada imali prilike vidjeti u Krku. Kao što je bilo emotivno u Zagrebu, tako je sada i ovdje, priznaje Ivančević, jest naprosto vrlo je teško razlučiti Ivanu umjetnicu od Ivane prijateljice i predivne osobe kojoj dugujemo da se njezin rad predstavi, ali najprije valorizira, odnosno da se dobro prouče svi segmenti tog vrlo kreativnog opusa. Taj veliki posao zahtjeva da se u njega uključe stručnjaci iz različitih područja, a kao kruna svega, najavljuje Ivančević, trebala bi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, za otprilike dvije godine, biti postavljena Ivanina izložba praćena modnom revijom i monografskim prikazom njezinog bogatog rada, s time da bismo sve to kasnije željeli predstaviti u Krku, ali i ostalim hrvatskim gradovima. Ivana je svoje djelovanje započela performansima, izazvavši značajan interes javnosti još u devedesetima, a krajnje predano bavila se kreiranjem i modom, što je, međutim, preraslo u svojevrsnu umjetnost oblika i forme. Jer Ivana je akademska kiparica, talentirana, također, za slikarstvo, crtež, dizajn, performans, scenografiju i kostimografiju, s time da je posljednjih godina života, nakon liječenja od teške bolesti, nevjerojatnom snagom i potrebom da ozdravi krenula modelirati malene glavice Promatrača koje je potom izlagala u raznim prigodama, a za koje sa sigurnošću možemo kazati da su bili dio njezine rehabilitacije i kao takvi njezino epsko djelo. Sumirajući čitav Ivanin opus, zaključuje Ivančević, ona je uvijek bila posvećena tome da se bavi ljudima - da ih slika, crta ili oblikuje, a ne smijemo propustiti ni njezin humanitarni rad i performanse koji su gotovo uvijek bili izrazito društveno angažirani i ukazivali na mnoge društvene anomalije.

Drago mi je što još jednom, kroz umjetnost, kroz njezine radove, ističe Vasilić, imamo Ivanu u Krku, gradu kojeg je voljela, kojem se stalno vraćala i s kojim je ostvarila veliko prijateljstvo. S Ivanom se bilo zaista lako sprijateljiti, jer ona je naprosto plijenila, tako da su živima ostala sjećanja na njezine, uz Krk vezane, umjetničke početke - revije na Trgu Kamplin ili skulpture koje su uranjane u more kako bi se roniocima omogućio zanimljiv podmorski sadržaj. Ivanino druženje s Krkom, primjećuje Vasilić, bilo je toliko jako i toliko stvarno da je ona ovdje bila doma, te je zaista lijepo što u najintenzivnijem turističkom mjesecu u Galeriji Decumanus možemo predstaviti njezine posljednje radove. 

Izložba Ivana i Dinko ostaje otvorena do 03. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.