Najave

 • 61. Ljetne priredbe: Sadržajan program jednog od najstarijih istočnojadranskih festivala

  10.07.2017
  Već 61 godinu grad Krk je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji se kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama promakao u naš prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.
   
 • 61. Ljetne priredbe: Gudački kvartet Cadenza Zagreb

  27.07.2017
  Nakon Trija Osor, glazbeni program 61. Ljetnih priredbi nastavlja se 27. srpnja 2017. godine, i to koncertom Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb, koji će se, s početkom u 21.30 sati, odigrati pred jedinstvenom kulisom Scene Zidine (Trg krčkih glagoljaša).
 • Croatia Open 2017, krčka etapa natjecanja u orijentacijskom trčanju

  29.07.2017
  Završnica međunarodnog natjecanja u orijentacijskom trčanju - Croatia Open 2017, kojeg više od dvadeset godina uspješno organizira delnički Orjentacijski klub Ris, održat će se 29. srpnja, uglavnom na području krčke starogradske jezgre i njezine uže okolice. Croatia Open najveće je hrvatsko natjecanje u orijentacijskom trčanju koje se ove godine, između 26. i 29. srpnja, pored grad Krka, odvija na području park-šume Golubinjak (26. srpnja) te općina Lokve (27. srpnja) i Omišlj (28. srpnja). 
   
 • 61. Ljetne priredbe: Hit-komedija Kerovi, YuGoArt

  31.07.2017
  Posebnu pozornost dramskog programa 61. Ljetnih priredbi zaslužuju dva gostovanja inozemnih kazališnih ansambala, s time da je prvi na redu beogradski YuGoArt, koji će 31. srpnja 2017. godine, na Sceni Zidine, s početkom u 21.30 sati, izvesti hit-komediju Kerovi.
   
 • Otvorenje i prezentacija Vježbališta na otvorenom Dražica

  03.08.2017
  Otvorenje i prezentacija novouređenog Vježbališta na otvorenom Dražica, u četvrtak, 03. kolovoza 2017. godine, s početkom u 18.00 sati, održat će se na prostoru vježbališta (Šetalište Dražica, ispred Hotela Bor). Nakon kratkog uvodnog dijela u kojem će biti riječi o samoj investiciji, u 18.20 sati slijede sportske demonstracije vrhunskih sportaša, s time da se druženje nastavlja uz zakusku na terasi Hotela Bor te sportsku zabavu na samom vježbalištu.
   
 • 61. Ljetne priredbe: Acoustic project - gudački orkestar

  03.08.2017
  Sam vrhunac koncertne sezone 61. Ljetnih priredbi, 03. kolovoza 2017. godine, na Sceni Zidine, s početkom u 21.30 sati, obilježit će svakako zanimljiv nastup gudačkog orkestra ansambla Acoustic project.
 • 30. boćarski turnir Krčki sajam

  06.08.2017
  30. boćarski turnir Krčki sajam, u organizaciji Boćarskog kluba Krk, održat će se u nedjelju, 06. kolovoza 2017. godine, na boćalištu Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi u gradu Krku, s početkom u 14.00 sati. Svoje boćarske vještine ondje će demonstrirati: BK Trstena (Njivice), BK Punat, BK Gabonjin, BK Jabuka (Draga Bašćanska), BK Vrh, BK Garica, BK Brzac i domaćini BK Krk.
   
 • 61. Ljetne priredbe: Komedija I živjele su sretno...?, Scena Gorica

  07.08.2017
  Nakon uspjeha komedije I živjeli su sretno...?, Scena Gorica donosi nastavak u vidu predstave I živjele su sretno...?, a koja će se na kazališnim daskama krčke Scene Zidine, u sklopu programa 61. Ljetnih priredbi, naći 07. kolovoza 2017. godine, s početkom u 21.30 sati.
 • 493. Lovrečeva: Atraktivan spoj tradicijskog nasljeđa i suvremenosti

  08.08.2017
  Presjajni grad Krčana, kao i mnoga jadranska mjesta, dosad je ispisao debelu knjigu svoje prošlosti. Još od vremena Liburna, preko antike, srednjeg i novog vijeka, pa sve do danas, područjem našeg grada hodali su i trgovali mnogi, a upravo taj itekako važan segment čovjekovih misija utisnuo je u ovaj prostor, njegove trgove i ulice, posve specifičnu memoriju.
   
 • 61. Ljetne priredbe: Maxim Beitan, violončelo & Domagoj Gušćić, klavir

  10.08.2017
  U glazbenom programu 61. Ljetnih priredbi, 10. kolovoza 2017. godine u atriju franjevačkog samostana, s početkom u 21.30 sati, slijedi koncert proslavljenog latvijskog čelista Maxima Beitana u pratnji pijanista Domagoja Gušćića, koji će svojim virtuoznim izvedbama publici sigurno priskrbiti ono najbolje od klasike.

Posljednji slikarski ciklus Ivane Popović predstavljen u krčkom Decumanusu

U krčkoj Galeriji Decumanus, 13. srpnja 2017. godine, otvorena je zajednička izložba slika Ivane Popović i Dinka Domaćinović, naziva Ivana i Dinko, koju kustoški potpisuje Nataša Ivančenić, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, ujedno i autorica osvrta objavljenog u katalogu postava.

Zajedničko umjetničko djelovanje Dinko Domaćinović i Ivana Popović započeli su upravo u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 17. lipnja 2014. godine. U sklopu izložbe Vlaste Delimar izveli su performans pod nazivom Šiva, čija je tema bio čin konstrukcije i dekonstrukcije forme i materijala. Domaćinović je tijekom dana oslikavao bijelo 20-metarsko platno slikajući pritom i tijela modela, a Popović je od oslikanog platna šivala odjeću koju su nosili modeli, transformirani u dvojnice Vlaste Delimar. Krčka izložba, za koju je organizacijski zadužen Centar za kulturu Grada Krka, nakon one nedavno održane u zagrebačkoj Galeriji Greta, donosi dio koloristički izazovnog slikarskog ciklusa Dinka Domaćinovića nastalog upravo tijekom prethodno spomenute umjetničke akcije te posljednju seriju uglavnom monokromnih portretnih slika Ivane Popović.

 

 

O izložbi su pored kustosice Nataše Ivančević, također, kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Darijao Vasilić, krčki gradonačelnik.

Iznimna mi je čast, uvodi Parentić, da smo se baš u Krku, u Galeriji Decumanus, okupili povodom otvorenja izložbe Ivana i Dinko, a kojom su predstavljeni radovi Ivane Popović i Dinka Domaćinovića. Ovom bi prilikom htjela izreći nekoliko riječi o Ivani. Mi smo se, naime, upoznale na postavu krčke izložbe Izabele Šimunović i otad je krenulo naše prijateljstvo. Pripremajući večerašnje izlaganje, a prisjećajući se tih trenutaka, shvatila sam nešto što me fasciniralo. Ivana i Izabela, bile su heroine naše likovne scene, bile su to žene iznimno bogatog duha, žene koje su, za razliku od nas, živjele u nekoliko svjetova. Međutim, Ivana i Izabela više nisu s nama, one su sada u jednom bezvremenom svijetu, no ostavile su nam fantastičnu likovnost, ali i neko puno veće nasljeđe, kazala je Parentić.

Ova izložba, nastavlja Ivančević, još za vrijeme Ivaninog života bila je postavljena u Osijeku, a nakon tog bolnog događaja - njezinog odlaska, poštujući Ivaninu želju da izložba nastavi putovati, ona je predstavljena u zagrebačkoj Galeriji Greta da bismo je sada imali prilike vidjeti u Krku. Kao što je bilo emotivno u Zagrebu, tako je sada i ovdje, priznaje Ivančević, jest naprosto vrlo je teško razlučiti Ivanu umjetnicu od Ivane prijateljice i predivne osobe kojoj dugujemo da se njezin rad predstavi, ali najprije valorizira, odnosno da se dobro prouče svi segmenti tog vrlo kreativnog opusa. Taj veliki posao zahtjeva da se u njega uključe stručnjaci iz različitih područja, a kao kruna svega, najavljuje Ivančević, trebala bi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, za otprilike dvije godine, biti postavljena Ivanina izložba praćena modnom revijom i monografskim prikazom njezinog bogatog rada, s time da bismo sve to kasnije željeli predstaviti u Krku, ali i ostalim hrvatskim gradovima. Ivana je svoje djelovanje započela performansima, izazvavši značajan interes javnosti još u devedesetima, a krajnje predano bavila se kreiranjem i modom, što je, međutim, preraslo u svojevrsnu umjetnost oblika i forme. Jer Ivana je akademska kiparica, talentirana, također, za slikarstvo, crtež, dizajn, performans, scenografiju i kostimografiju, s time da je posljednjih godina života, nakon liječenja od teške bolesti, nevjerojatnom snagom i potrebom da ozdravi krenula modelirati malene glavice Promatrača koje je potom izlagala u raznim prigodama, a za koje sa sigurnošću možemo kazati da su bili dio njezine rehabilitacije i kao takvi njezino epsko djelo. Sumirajući čitav Ivanin opus, zaključuje Ivančević, ona je uvijek bila posvećena tome da se bavi ljudima - da ih slika, crta ili oblikuje, a ne smijemo propustiti ni njezin humanitarni rad i performanse koji su gotovo uvijek bili izrazito društveno angažirani i ukazivali na mnoge društvene anomalije.

Drago mi je što još jednom, kroz umjetnost, kroz njezine radove, ističe Vasilić, imamo Ivanu u Krku, gradu kojeg je voljela, kojem se stalno vraćala i s kojim je ostvarila veliko prijateljstvo. S Ivanom se bilo zaista lako sprijateljiti, jer ona je naprosto plijenila, tako da su živima ostala sjećanja na njezine, uz Krk vezane, umjetničke početke - revije na Trgu Kamplin ili skulpture koje su uranjane u more kako bi se roniocima omogućio zanimljiv podmorski sadržaj. Ivanino druženje s Krkom, primjećuje Vasilić, bilo je toliko jako i toliko stvarno da je ona ovdje bila doma, te je zaista lijepo što u najintenzivnijem turističkom mjesecu u Galeriji Decumanus možemo predstaviti njezine posljednje radove. 

Izložba Ivana i Dinko ostaje otvorena do 03. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.