Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Predstavljene Korice ljubavi, prva pjesnička zbirka na kornićarskoj čakavštini

U nedjelju, 30. srpnja 2017. godine, Željko Maračić, Kornićar s boravištem u New Yorku, u dvorištu Zavičajne kuće Kornić, održao je promociju svojeg prvijenca Korice ljubavi, prve knjige pjesama pisane kornićarskim čakavskim idiomom, a objavljene u nakladi Katedre Čakavskog sabora Kornić.

Maračić je ovo događanje mogao nazvati Večer poezije, pročitati koju pjesmu, ali nije… On je, pozvavši veliki broj Kornićara i prijatelja koji su pristigli s raznih strana, bogatim i sadržajnim programom priredio večer za pamćenje. Promociji je tako prisustvovao i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je u svome pozdravnom govoru istakao vrijednost ovakvog načina čuvanja jezika i kulture.

U programu su, također, sudjelovali: Damir Kremenić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić u ulozi nakladnika, članovi Kulturnog društva Kornić - sopci i tancaduri, lektori Ana Dujmović i Frane Mrakovčić koji su kazivali o procesu nastajanja knjige, ugodnoj suradnji, prijateljstvu, ali i poticajima kojima su hrabrili autora, pročitavši nekolicinu pjesama te, naravno, autor koji u svome dirljivom nastupu nije mogao sakriti suze. Uloga moderatorice bila je povjerena Mariji Gračaković, ujedno i urednici ovog jedinstvenog izdanja koja je, naposljetku, iznijela i svoje utiske o zmej koric pospravljenin pjesmama.

U glazbenom dijelu sudjelovali su Zoran Papić-Pape i Joe Maračić Maki, autorov brat, koji je, izazvavši oduševljenje uzvanika premijerno i mladenački dinamično otpjevao pjesmu Zelena kuća, zatim, pjesmu koja mu je svojedobno donijela veliku popularnost Dal' se sjetiš nekad mene, dok je s nećakinjom Ivonom Maričić, članicom grupe E.N.I., dojmljivo zapjevao Halo srce.

Blaga i ugodna ljetna večer bila je ispunjena emocijama i sjetom, zajedništvom izvođača i publike, a nakon službenog dijela prisno prijateljsko druženje nastavljeno je uz obilje jela, pića i zanimljivih priča. Možda se čak šaputalo i o nekoj novoj kornićarskoj knjizi?!

Kako stoji u predgovoru rukopisa, naslovljenom Zavičaj u zagrljaju ljubavi, sjećanja i čežnje, Željko Maračić, pjesnik djetinji blage duše, dite je kojega su životni putovi odveli u Ameriku, iako nije nikada, na javi i u snu, prestao sanjati rodni Kornić, u stihove je ugradio svoje životno i osobno iskustvo, ljubav, bol, prošlost i sadašnjost, tradiciju, uspomene, ličnosti koje su njegov duhovni svijet učinile bogatim. Kornić je bio i ostao toplo srce njegovog čeznutljivog poetskog svijeta, a motivi su svuda oko njega. Tu su: rodna kuća, obitelj, roditelji, bake, djedovi, kamen, more, rožice, gromače..., a jezična oblikovna čakavska komponenta čvrstim se nitima vezala uz ovu građu. Njegove pjesme su spontane minijature, ispovjedni lirski tekstovi. Iskreni. Prepuni životne energije, odličnih zapažanja, nijansiranosti detalja, ljubavi. Komunikativni su, jasni, bez velikih riječi, zagonetnih slika i jezičnih smionosti što ih čini jednostavnim i dojmljivim.