Najave

 • Kornić: Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige

  21.10.2017
  Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Katedra Čakavskog sabora Kornić, u subotu 21. listopada 2017. godine, u prostoru Zavičajne etnografske zbirke Kornić, s početkom u 18.00 sati, u okviru kulturnog programa, imat će podsjetnik na četiri u nakladi Katedre dosad objavljene knjige, s time da će potporu manifestaciji pružiti vrbničko Kulturno društvo Frankopan i krčka Udruga Knezovi Krčki Frankopani.
 • Mala staroslavenska akademija: Dr. Antun Mahnić (1897. - 1920.), krčki biskup

  24.10.2017
  Ovogodišnja, 20. po redu Mala staroslavenska akademija, za čiju je organizaciju već tradicionalno zadužena Osnovna škola Fran Krsto Frankopan, odvijat će se u gradu Krku između 24. i 27. listopada, istražujući u povodu svog jubileja život i djelo dr. Antuna Mahnića, istaknutog krčkog biskupa, glagoljaša, preporoditelja, humanista i izdavača.
   

Predstavljene Korice ljubavi, prva pjesnička zbirka na kornićarskoj čakavštini

U nedjelju, 30. srpnja 2017. godine, Željko Maračić, Kornićar s boravištem u New Yorku, u dvorištu Zavičajne kuće Kornić, održao je promociju svojeg prvijenca Korice ljubavi, prve knjige pjesama pisane kornićarskim čakavskim idiomom, a objavljene u nakladi Katedre Čakavskog sabora Kornić.

Maračić je ovo događanje mogao nazvati Večer poezije, pročitati koju pjesmu, ali nije… On je, pozvavši veliki broj Kornićara i prijatelja koji su pristigli s raznih strana, bogatim i sadržajnim programom priredio večer za pamćenje. Promociji je tako prisustvovao i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je u svome pozdravnom govoru istakao vrijednost ovakvog načina čuvanja jezika i kulture.

U programu su, također, sudjelovali: Damir Kremenić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Kornić u ulozi nakladnika, članovi Kulturnog društva Kornić - sopci i tancaduri, lektori Ana Dujmović i Frane Mrakovčić koji su kazivali o procesu nastajanja knjige, ugodnoj suradnji, prijateljstvu, ali i poticajima kojima su hrabrili autora, pročitavši nekolicinu pjesama te, naravno, autor koji u svome dirljivom nastupu nije mogao sakriti suze. Uloga moderatorice bila je povjerena Mariji Gračaković, ujedno i urednici ovog jedinstvenog izdanja koja je, naposljetku, iznijela i svoje utiske o zmej koric pospravljenin pjesmama.

U glazbenom dijelu sudjelovali su Zoran Papić-Pape i Joe Maračić Maki, autorov brat, koji je, izazvavši oduševljenje uzvanika premijerno i mladenački dinamično otpjevao pjesmu Zelena kuća, zatim, pjesmu koja mu je svojedobno donijela veliku popularnost Dal' se sjetiš nekad mene, dok je s nećakinjom Ivonom Maričić, članicom grupe E.N.I., dojmljivo zapjevao Halo srce.

Blaga i ugodna ljetna večer bila je ispunjena emocijama i sjetom, zajedništvom izvođača i publike, a nakon službenog dijela prisno prijateljsko druženje nastavljeno je uz obilje jela, pića i zanimljivih priča. Možda se čak šaputalo i o nekoj novoj kornićarskoj knjizi?!

Kako stoji u predgovoru rukopisa, naslovljenom Zavičaj u zagrljaju ljubavi, sjećanja i čežnje, Željko Maračić, pjesnik djetinji blage duše, dite je kojega su životni putovi odveli u Ameriku, iako nije nikada, na javi i u snu, prestao sanjati rodni Kornić, u stihove je ugradio svoje životno i osobno iskustvo, ljubav, bol, prošlost i sadašnjost, tradiciju, uspomene, ličnosti koje su njegov duhovni svijet učinile bogatim. Kornić je bio i ostao toplo srce njegovog čeznutljivog poetskog svijeta, a motivi su svuda oko njega. Tu su: rodna kuća, obitelj, roditelji, bake, djedovi, kamen, more, rožice, gromače..., a jezična oblikovna čakavska komponenta čvrstim se nitima vezala uz ovu građu. Njegove pjesme su spontane minijature, ispovjedni lirski tekstovi. Iskreni. Prepuni životne energije, odličnih zapažanja, nijansiranosti detalja, ljubavi. Komunikativni su, jasni, bez velikih riječi, zagonetnih slika i jezičnih smionosti što ih čini jednostavnim i dojmljivim.