Najave

 • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

  07.01.2018
  Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
 • Ćiro i Gospođica Neću kao uvod u treću sezonu programa Vama glumimo

  19.01.2018
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2018. godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku: Savjetovanje namijenjeno poduzetnicima

  22.01.2018
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 22. siječnja 2018. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku.
 • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

  26.01.2018
  Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

Prof. Gordija Marijan sudjelovala u njujorškom programu edukacije o Holokaustu

Djelatnica krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, profesorica povijesti Gordija Marijan, dobitnica je jedne od dvije ove godine u Hrvatskoj dodijeljene stipendije Američkog udruženja Holokaust asocijacija (Association of Holocaust Organizations - AHO), Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Upravo ta stipendija omogućila joj je da krajem lipnja i početkom srpnja sudjeluje u programu edukacije o Holokaustu, kojeg je u New Yorku, na poznatom Sveučilištu Columbia (Columbia University), priredila Židovska zaklada za pravednike (Jewish Foundation for the Righteous - JFR), čija je primarna zadaća poučavanje o povijesti Holokausta, kao i očuvanje sjećanja na pravednike, inače ne-Židove koji su riskirali svoje živote kako bi tijekom Holokausta spašavali upravo Židove. Zaklada je tako, 2000. godine, pokrenula nacionalni program edukacije profesora o Holokaustu, kojima su se tijekom godina počeli pridruživati i europski kolege.

Hrvatsku su ove godine u New Yorku predstavljale dvije profesorice: Tihana Biuk Magaš iz zadarske Gimnazije Vladimira Nazora i naša Gordija Marijan. Osim sudjelovanja u zaista intenzivnom programu ispunjenom predavanjima eminentnih američkih sveučilišnih profesora kojima se pridružila i izvršna dopredsjednica Židovske zaklade za pravednike Stanlee Stahl te učešća u brojnim radionicama, posebna čast ukazana djelatnici krčke škole očituje se u pruženoj mogućnosti da sudionicima ove edukacije održi predavanje o vlastitim primjerima dobre prakse te ovdašnjim načinima poučavanja o Holokaustu. Jer toj se temi ovdje posvećuje velika pažnja budući da se srednjoškolci, s ciljem edukacije, ali i razvijanja senzibiliteta, uključuju u najrazličitije projekte koji ih motiviraju na buđenje svijesti o  opasnostima što ih nose diskriminacija, predrasude i netolerancija. Posebnu pozornost, svake godine, privlači i sudjelovanje školaraca u međunarodnom projektu Vlak sjećanja za Auschwitz koji se provodi u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.

Američki kolege profesorice Gordije Marijan, nakon odslušanog predavanja, iskazali su iskreno oduševljenje svim predstavljenim projektima, a pored Vlaka sjećanja za Auschwitz, to su još bili Putujem i učim, Šafran, izložba Anne Frank - povijest za sadašnjost, predstavljanje knjige U paklu su zvijezde ravnodušno sjale Svetlane Volarić praćeno prigodnom izložbom, kao i (tematske) video radionice na kojima se kod učenika potiče ne samo kreativnost, već i kritičko promišljanje.