Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Pripremate li se za druženje sa sv. Nikolom?

  30.11.2017
  Ni ove godine, mališanima omiljen svetac neće zaobići grad Krk. Zanimljiv program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika započinje već 30. studenog i traje sve do 06. prosinca.
   

Prof. Gordija Marijan sudjelovala u njujorškom programu edukacije o Holokaustu

Djelatnica krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, profesorica povijesti Gordija Marijan, dobitnica je jedne od dvije ove godine u Hrvatskoj dodijeljene stipendije Američkog udruženja Holokaust asocijacija (Association of Holocaust Organizations - AHO), Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Upravo ta stipendija omogućila joj je da krajem lipnja i početkom srpnja sudjeluje u programu edukacije o Holokaustu, kojeg je u New Yorku, na poznatom Sveučilištu Columbia (Columbia University), priredila Židovska zaklada za pravednike (Jewish Foundation for the Righteous - JFR), čija je primarna zadaća poučavanje o povijesti Holokausta, kao i očuvanje sjećanja na pravednike, inače ne-Židove koji su riskirali svoje živote kako bi tijekom Holokausta spašavali upravo Židove. Zaklada je tako, 2000. godine, pokrenula nacionalni program edukacije profesora o Holokaustu, kojima su se tijekom godina počeli pridruživati i europski kolege.

Hrvatsku su ove godine u New Yorku predstavljale dvije profesorice: Tihana Biuk Magaš iz zadarske Gimnazije Vladimira Nazora i naša Gordija Marijan. Osim sudjelovanja u zaista intenzivnom programu ispunjenom predavanjima eminentnih američkih sveučilišnih profesora kojima se pridružila i izvršna dopredsjednica Židovske zaklade za pravednike Stanlee Stahl te učešća u brojnim radionicama, posebna čast ukazana djelatnici krčke škole očituje se u pruženoj mogućnosti da sudionicima ove edukacije održi predavanje o vlastitim primjerima dobre prakse te ovdašnjim načinima poučavanja o Holokaustu. Jer toj se temi ovdje posvećuje velika pažnja budući da se srednjoškolci, s ciljem edukacije, ali i razvijanja senzibiliteta, uključuju u najrazličitije projekte koji ih motiviraju na buđenje svijesti o  opasnostima što ih nose diskriminacija, predrasude i netolerancija. Posebnu pozornost, svake godine, privlači i sudjelovanje školaraca u međunarodnom projektu Vlak sjećanja za Auschwitz koji se provodi u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.

Američki kolege profesorice Gordije Marijan, nakon odslušanog predavanja, iskazali su iskreno oduševljenje svim predstavljenim projektima, a pored Vlaka sjećanja za Auschwitz, to su još bili Putujem i učim, Šafran, izložba Anne Frank - povijest za sadašnjost, predstavljanje knjige U paklu su zvijezde ravnodušno sjale Svetlane Volarić praćeno prigodnom izložbom, kao i (tematske) video radionice na kojima se kod učenika potiče ne samo kreativnost, već i kritičko promišljanje.