Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Izložba MI.17 - manifestacije + nagrade + suveniri

  14.11.2017
  Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.17 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja. Dokumentarno-izložbeni projekt MI.17 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
   
 • Radionica: Sustav oporezivanja OPG-ova

  17.11.2017
  LAG Kvarnerski otoci i Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika organiziraju besplatnu radionicu na temu Sustav oporezivanja OPG-ova koja će se 17. studenog 2017. godine, s početkom u 16.00 sati, pod vodstvom Miljenke Cutvarić, održati u Društvenom centru Krk.
 • 7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka

  21.11.2017
  7. sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka održat će se u utorak, 21. studenog 2017. godine, u Konobi Galija u gradu Krku, s početkom u 10.00 sati.
   

Projekt Plava vreća kao značajan prilog očuvanju čistoće mora

Krčko Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk zabilježilo je sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji čija je tema bio Otpad u moru - izazovi i rješenja, a koja je sredinom srpnja ove godine održana u Splitu, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu, Davora Škrleca.

Konferencija je okupila brojne domaće i inozemne stručnjake, predstavnike državnih institucija, aktiviste i ostalu zainteresiranu javnost, koji su zajednički raspravljali o problemu otpada u Jadranskom moru, iznoseći, pored ostalog, i svoja iskustva u rješavanju tog problema. Spomenutim događanjem tako je završena nacionalna kampanja protiv bacanja otpada u more čiju je provedbu, tijekom lipnja i srpnja, preuzeo Ured europarlamentarca Škrleca, potaknut činjenicom da Hrvatska još nema razrađen model praćenja i zbrinjavanja te vrste otpada. Budući da je more iznimno važan resurs hrvatske ekonomije, zadaća kampanje bila je podignuti svijest građana i turista o toj važnoj problematici te ukazati na potrebu uspostavljanja učinkovitijeg i održivijeg modela zbrinjavanja otpada u Jadranskom moru.

Na splitskoj konferenciji mnogi su sudionici govorili upravo o svojim iskustvima i programima kojima žele preventivno djelovati te tako pomoći u rješavanju problema koje uzrokuje bacanje otpada u more, točnije onečišćenje koje ono uzrokuje. U tom kontekstu Ponikve eko otok Krk predstavile su svoj projekt Plava vreća (Blue Bag) o kojem je sudionicima konferencije kazivao Dejan Kosić, tehnički direktor društva.

Plava vreća jedan je od  brojnih ekoloških projekata koje krčko trgovačko-komunalno društvo već nekoliko godina provode na području otoka. Riječ je o ekološko-turističkom programu osmišljenom za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu koje se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Prve plave vreće na hrvatskoj su se obali pojavile upravo na otoku Krku, čime su Krčani ponovno demonstrirali svoje liderstvo u mnogim inovativnim akcijama koje potiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj. Cilj akcije Plava vreća jest da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode svoje ljetne dane, a pritom pokazuju i svoju ekološku osviještenost, odnosno brigu o okolišu. Mnogi zeleni projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju sve veći interes Krčana, ali i gostiju. Stoga, i novi slogan - DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAD OF KRK - turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze, a sve te inicijative zajedno predstavljaju tek dio ukupne strategije kojom se želi postići da otok Krk postane uistinu jedinstven na čitavom Mediteranu. Krčke plave vreće podijeljene su svim sudionicima konferencije što je imalo zamjetan marketinški efekt u smislu popularizacije tog projekta i općenito jačanja ekološke svijesti. Jer tom će gestom Plava vreća doći u mnoge europske zemlje, ali i u sam Europski parlament, obzirom da su vreće dobili i europarlamentarci koji će ih ponijeti u Bruxelles.

Kako je istaknuto tijekom konferencije, otpad u moru jedna je od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Posebno je alarmantna činjenica da čak 94% tog otpada završi na morskom dnu što nije vidljivo pa se ne može sanirati. Svake godine u oceanima i morima završi oko 8 milijuna tona plastike koja predstavlja najveću opasnost za morski život, okoliš i ljudsko zdravlje, a nakon raspadanja postaje dio prehrambenog lanca najrazličitijih morskih organizama. Te porazne činjenice nije pošteđen ni Mediteran u kojem čak 80% ukupnoga otpada čini upravo mikroplastika koja dospijeva u hranidbeni lanac. Budući da čak 80% otpada u more dolazi s plaža i obale (a preostalih 20% s brodova u pomorskom prometu i ribarica), iznimno je važno provoditi preventivne programe i akcije poput Plave vreće, usmjerene prema sprečavanju onečišćenja mora, posebice plastikom kao najopasnijim otpadom. 

Svjesna tog golemog problema, Europska komisija trenutno radi na Strategiji o plastici u sklopu koje će se posebna pozornost posvetiti upravo plastici koja kao otpad dospijeva u more. Prema procjenama, provedbom europskog zakonodavstva o gospodarenju otpadom, morski otpad trebao bi se do 2030. godine smanjiti za najmanje 25%.