Najave

 • Zabavite se uz program Krčkog karnevala!

  07.01.2018
  Kao što tradicija nalaže, u nedjelju, 07. siječnja 2018. godine, u 11.00 sati, na Veloj placi u Krku započenje Krčki karneval, i to podizanjem karnevalske zastave, ali i predajom gradskih ključeva u ruke uvijek raspoloženih maškara. Ovogodišnja manifestacija broji tri karnevalske zabave subotom (06. i 20. siječnja te 03. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (07. i 21. siječnja te 04. veljače), kada će u šatoru smještenom na autobusnom kolodvoru sve one željne dobre zabave redom razveseljavati Mladen Grdović, Dražen Zečić i Jole. Maskirane zabave subotom startaju u 21.00, dok je mališanima karnevalski šator na raspolaganju od 16.00 sati gdje ih uz dobru svirku očekuju i nagrade za najbolje maske. Zatvaranje kranevala uz spuštanje karnevalske zastave, vraćanje gradskih ključeva i spaljivanje pusta, a sve to uz dobru maskiranu feštu, krafne, fritule i ostale krčke delicije, bit će u utorak, 13. veljače, u popodnevnim satima, priređeno na Gradskoj rivi i Veloj placi. Za režiju svih karnevalskih zabava, kao i prethodnih godina, zaduženi su članovi Karnevalske udruge Povero Krko.
 • Ćiro i Gospođica Neću kao uvod u treću sezonu programa Vama glumimo

  19.01.2018
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2018. godine, iznova započinje s programom Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku: Savjetovanje namijenjeno poduzetnicima

  22.01.2018
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 22. siječnja 2018. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku.
 • 13. Noć muzeja: Život Salpe, izložba fotografija Srđana Hulaka

  26.01.2018
  Povodom popularne nacionalne inicijative Noć muzeja koju i ove godine, 13. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, priređuje zanimljiv izložbeni program pod nazivom Život Salpe.

Slikovnica Đir po Krku odsad dostupna u četiri jezične varijante

Sveukupna povijest grada Krka, iako je često bila predmetom mnogih stručnih publikacija, nikada nije sistematizirana na način prilagođen djeci. Edukativnom slikovnicom Đir po Krku koja je prvi put publicirana još 2014. godine, i kao takva u čitavoj nakladi podijeljena krčkim mališanima, dobilo se upravo to.

Naime, izvrsne povratne informacije koje su uslijedile nakon njezine objave, potaknule su Centar za kulturu Grada Krka, ovog puta u ulozi izdavača, da krene u projekt publiciranja novog izdanja, što znači da od konca kolovoza taj zanimljiv i sadržajan vodič namijenjen prvotno Krčanima, obzirom na njegovu višejezičnost, stoji na raspolaganju i najmlađim turistima koji dolaze s engleskog, njemačkog i talijanskog govornog područja. Sadžajem slikovnice, čiji tekst potpisuje Denis Lešić, ilustracije Saša Lončarić, a prijevode Jelena Bogović (engleski jezik), Anton Mohr (njemački jezik) i Antonio Battistella (talijanski jezik), obuhvaćen je period od naseljavanja grada, pa sve do danas, a o tom 3.000 godina dugom putu, još uvijek svjedoče brojni lokaliteti, koji ujedno čine okosnicu same slikovnice. Međutim, središnji dio priče tvori povijest obitelji Frankopan, za što je uporište pronađeno u činjenici kako je upravo grad Krk bio njihovo prvo otočno sjedište, a nije na odmet spomenuti ni višestoljetni perod njihove vladavine. 

Namjera je da novo izdanje slikovnice Đir po Krku (u prijevodu A Walk Around Krk, Rundgang durch Krk ili Un giro per Veglia), kroz 20 jasno koncipiranih poglavlja (Krušija, Luka, Ime grada i jezik, Park, Zidine, Kula na obali, Gradska vrata, Terme, Katedrala, Algarottijeva zbirka, Kamplin, Park na Kamplinu, Vrata slobode i ulice, Samostani, Krčki natpis, Palača, Središnji gradski trg, Placa, Stara gradska vijećnica, Sat na kuli stare gradske vijećnice) mladom čitatelju, zadržavajući se na najznačajnijim lokalitetima, približi bogatu gradsku povijest, zajedno s kulturnom i tradicijskom baštinom, naglašavajući pritom izuzetan značaj loze Knezova Krčkih. Na takav način kreiran je kvalitetan edukativni materijal, kojim će se mnoga djeca, na primjeren način, možda i po prvi put susresti s lokalnom povijesnom baštinom. Jer jedino pravovremenom edukacijom možemo doći do odgovornih ljudi, koji poznaju i cijene sve ono vrijedno što nam je povijest ostavila u nasljeđe. 

I za kraj, valja spomenuti kako se slikovnica Đir po Krku, čije su izdavanje pomogli Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, može nabavati u krčkoj Galeriji Decumanus u njezino redovno radno vrijeme (od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00, te 19.00 i 21.00 sat), s time da cijena hrvatskog izdanja iznosi 40,00 kn, a cijena izdanja na stranim jezicima (engleskom, njemačkom i talijanskom) 50,00 kn. Sve ostale informacije mogu se dobiti telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net (Centar za kulturu Grada Krka).