Najave

 • Priključite se četverodijelnom naprednom tečaju fotografije

  04.11.2017
  Foto klub Krk, od 04. do 25. studenog 2017. godine, organizira napredni tečaj fotografije koji će se na različitim krčkim lokacijama - u prirodi ili predavaonici (smještenoj u prostorijama Društvenog centra Krk) - odvijati svake subote (uglavnom) između 11.00 i 13.00 sati, uz mogućnost pomicanja termina, i to u prethodnom dogovoru sa svim polaznicima.
   
 • Posljednji ovogodišnji ciklus besplatnog tečaja za trudnice

  13.11.2017
  Posljednji ovogodišnji ciklus višednevnog tečaja pripreme trudnica za porod i roditeljsku funkciju kojeg organizira Patronažna služba Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Ispostava Krk, započinje 13. studenog u biblioteci Doma zdravlja Krk, na adresi Vinogradska bb u gradu Krku, s početkom u 17.30 sati.
 • Pripremate li se za druženje sa sv. Nikolom?

  30.11.2017
  Ni ove godine, mališanima omiljen svetac neće zaobići grad Krk. Zanimljiv program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika započinje već 30. studenog i traje sve do 06. prosinca.
   

Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznavajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad obilježavaju godišnjice Lepantske bitke.

S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Cicute (Čikute), cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Ivanom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovjedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, 28 u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima 07. listopada Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu. 

 

Replika vesla galije trireme

 

Krčka proslava 446. godišnjice Lepantske bitke na prostoru Gradske rive započet će 06. listopada izlaganjem replike vesla krčke galije trireme u naravnoj veličini (dužina 12,5 m; težina 250 kg). Samo veslo biti će položeno na kavalete te će se tako postavljeno moći pokretati na isti način kao što se to nekada činilo na galijama.

 

Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice

 

Ono što program ove manifestacije čini posebno atraktivnim suradnja je organizatora, Centra za kulturu Grada Krka, s institucijama koje valoriziraju bogatu pomorsku tradiciju istočnojadranske obale, što znači da će Krčani ove godine iznova ugostiti suradnike iz Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, i to izložbom Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama koju tvori sedamnaest panoa s više od stotinu fotografija što prate događanja vezana uz povijest i djelovanje Bokeljske mornarice. Tako ćemo na svjetlopisima iz 1871. godine naići na prepoznatljivo odjevene grupe mornara iz Dobrote, Perasta i Prčanja, a kao posebno značajna fotografija izdvojena je ona iz 1908. na kojoj je zaustavljen posjet Bokeljske mornarice Beču, povodom 60. obljetnice vladavine cara Franje Josipa. Serija fotografija također će donijeti ovjekovječene detalje iz života pripadnika Bokeljske mornarice, ali i detalje vezane uz život Kotorske katedrale. Objektivom je, nadalje, zabilježeno i prvo kolo Bokeljske mornarice otplesano 1946. godine, nakon oslobođenja što ga je donio završetak Drugog svjetskog rata, da bi se već 1951. zaigralo povodom godišnjice smrti Petra II. Petrovića Njegoša na Cetinju. Otad, pa sve do danas, Bokeljska mornarica i njezino prepoznaljivo Kolo prate sva relevantna crnogorska događanja, kao i dočeke, odnosno ispraćaje mnogih poznatih ličnosti. Fotografski dio postava bit će dopunjen i kratkim dokumentarnim film Kolo Bokeljske mornarnarice, autora Dušana Vulekovića, koji detaljno opisuje sve njegove plesne figure, i simboliku koju one predstavljaju. Nakon otvorenja izložbe u Galeriji Decumanus, kojom prigodom će se kotorskoj delegaciji u glazbenom dijelu pridružiti Klapa Kaštadi, na sam dan Lepantske bitke, 07. listopada, u Krčkoj katedrali služiti će se misa za sve poginule u tom povijesno relevantnom okršaju, za kojom u Volsonisu slijedi sada već tradicionalna Galijotska večer, ugodno druženje uz pravu galijotsku maneštru i koncertni program riječkog Brevis benda.

 

Šetnja do zavjetne kapelice obitelji Čikuta

 

Završnica manifestacije, 08. listopada, donosi vođenu šetnju do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta. Nakon što se šetači okupe na Gradskoj rivi, u pratnji vodiča krenut će do tog relativno slabo znanog, ali vrlo slikovitog lokaliteta, s time da je povratak u Krk predviđen brodom, i to s pristaništa Valbiska. Kotizacija za ovu pješačku turu iznosi 40,00 kn, a prijave se vrše do 06. listopada, mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.

Uz sve to, u vrijeme trajanja manifestacije, od 06. do 10. listopada, uz grob Ljudevita Čikute u Krčkoj katedrali bit će postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.

 

 

Program Štorije o galiji Cristo Ressussitato

Grad Krk, 06. - 08. listopada 2017.

 

06. - 08. listopada 2017.

 

Gradska riva (Sunčani sat)

Izlaganje replike vesla galije trireme

 

07. listopada 2017.

 

Galerija Decumanus, 18.00

Petnaest desetljeća Bokeljske mornarice na fotografijama, otvorenje izložbe Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru uz nastup Klape Kaštadi

 

Izložbu razgledajte: 07. - 26. listopada 2017.

Radno vrijeme galerije: pon. - pet. 10.00 - 12.00 / 18.00 - 20.00

 

Krčka katedrala, 19.00

Misa za poginule u Lepantskoj bitki

 

Koktel bar Volsonis, 20.00

Galijotska večer uz koncertni program Brevis benda

 

08. listopada 2017.

 

Vođena šetnja do kapelice sv. Nikole na Biski, zavjetne kapelice obitelji Cicuta

 

09.00  naplata kotizacije, Riva (Sunčani sat)

10.00  polazak, Riva (Sunčani sat)

12.30  Kapelica sv. Nikole, Biska

14.00  povratak brodom u Krk, Valbiska

 

Kotizacija vođene šetnje iznosi 40,00 kn, a uključuje prijevoz brodom. Prijave za izlet vrše se do 06. listopada, mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.

 

06. - 10. listopada 2017.

 

Uz grob zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato, soprakomita Ljudevita Čikute u Krčkoj katedrali bit će postavljen prigodan info-pano