Najave

 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Umjetnost sukoba, novi multimedijalni eksponat u Etno kući Kornić

Predstavljanjem novog multimedijalnog eksponata kao dodatka stalnom postavu Zavičajne etnografske zbirke Kornić zaokružen je višemjesečni trud volonterskog tima koji je radio na realizaciji projekta Umjetnost sukoba. Riječ je o inovativnom i autentičnom projektu koji spaja tradiciju i moderne tehnologije.

Umjetnost sukoba je aplikacija izvedena na ekranu osjetljivom na dodir putem koje posjetitelji Etno kuće Kornić imaju priliku zaigrati igru nadmetanja pažljivo odabranim uvredama. Kroz igru oni mogu bolje upoznati senzibilitet stanovnika Kornića. Naime, pokretanjem igre, posjetitelji biraju osobu, a zatim i temu koju će odigrati. Tako se pokreće video u kojem odabrana osoba izgovara sofisticiranu uvredu na račun protivnika. Slijedi odgovor računala, a pobjeđuje vještije sročena i ne odveć snažna uvreda.

Kornićari su borbeni, a sukobi i nesporazumi neizbježni. U malenoj zajednici oskudnoj resursima važno je umijeće balansiranja, upravljanja intenzitetom sukoba. U trenucima krize stanovnici otočnih sela usmjereni su nužno jedni na druge. Uzajamna pomoć tako predstavlja jedinu opciju. Zbog toga u Korniću nailazimo na razvijenu umjetnost sukoba. Vještina je to koja pomiruje borbenu narav i nužnost dobrosusjedskih odnosa, istaknuo je Marko Vuković, idejni začetnik ovog svakako zanimljivog projekta.

Pored zabavne, igra sadrži i obrazovnu dimenziju. Osim što tematizira svojstvenu slojevitost u komunikaciji stanovnika mjesta, ona je ujedno i vrijedan dokument vremena. Uvrede koje su sastavni dio aplikacije izgovorene su na dijalektu mjesta. Radi se o čakavštini s mnogo staroslavenskih izraza. Iako svaki predio otoka ima svoje narječje, u Korniću će ono ovim putem ostati zabilježeno za buduće generacije, a svi posjetitelji Etno kuće Kornić odsad će moći pored materijalne dobiti uvid i u nematerijalnu kulturnu baštinu.

Ovakvi projekti vrijedan su doprinos ukupnoj turističkoj ponudi otoka Krka, a posebno je zanimljivo što se radi o volonterskom projektu u kojem su sudjelovali stanovnici Kornića. Digitalne tehnologije dobar su put kako gostima vjerno približiti našu tradiciju, kulturu i ponudu, kazala je Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka.

Pozivu na suradnju odazvali su se brojni stanovnici mjesta, s time da su svoj glumački prilog aplikaciji dali Željko Braut, Matea Dminić, Mirjana Kušljić, Marta Mrakovčić, Tončić Mrakovčić i Branimir Vančina. Jezična savjetnica na projektu bila je Marija Gračaković, dok se kao savjetnica za dizajn angažirala pulska umjetnica Katerina Duda. Video materijale snimio je i uredio Goran Razić, poznati riječki snimatelj, koji je odlučio podržati ovu ideju iza koje kao inicijator i realizator stoji Marko Vuković iz Zadruge za otvoreni kod i dizajn Slobodna domena. Čitav projekt omogućio je i produkcijski podržao Damir Kremenić, član Katedre Čakavskog sabora Kornić, ujedno i voditelj Zavičajne etnografske zbirke Kornić.

 

 

Promocija projekta Umjetnost sukoba, održat će se u subotu, 20. svibnja 2017. godine, u Etno kući Kornić, s početkom u 18.00 sati. U neformalnom druženju svi će posjetitelji imati priliku porazgovarati s volonterima koji su radili na realizaciji ovog projekta te se tako iz prve ruke uvjeriti kako izgleda susret tradicije i moderne tehnologije.