Najave

 • Dani europske baštine: Prezentacija radova na samostanskom kompleksu u Glavotoku

  22.09.2017
  U sklopu manifestacije Dani uropske baštine u Hrvatskoj koja se odvija u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u samostanu sv. Marije u Glavotoku, 22. rujna 2017. godine, s početkom u 12.00 sati, Damir Sabalić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci održat će prezentaciju zaštitnih i istražnih radova na tamošnjoj crkvi i dijelu samostana.
 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Izložba MI.15 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.15 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena ka prezentaciji najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.15 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi zaista širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima. Ovogodišnji postav, koji će se između 09. i 27. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 491. Krčkog sajma koji je iznova na nekoliko pozornica ponudio maksimalnu šarolikost, od gastro i kulturno-zabavnih sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do željno iščekivanog natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe još su jednom, i to na novouređenoj Sceni Zidine, oduševile bogatim dramskim i glazbenim programom u koji je ove godine uvela kompilacija virtuoznih interpretacija klasike, jazza, argentinskog tanga, rocka i brazilskih ritmova, podarivši krčkoj publici nesvakidašnji glazbeni izazov, jer svako koncertno predstavljanje poznatog Acoustic projecta, kako vole kazati, utjelovljuje novi početak, novu ideju, novi eksperiment i novi zvučni projekt!

Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne programe, vezane uglavnom uz period pred i posezone, poput natjecanja u orijentacijskom trčanju Liburnija Orienteering Meeting, međunarodne ronilačke smotre Scuba fest ili biciklijade Bodul bike, još uvijek ustrajne u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza. Jednako su vrijedne i gastro manifestacije, osobito Dani smokava koji uz nužnu edukaciju o smokvarstvu pažnju skreću i na bogatstvo domaćih suvenira uporabne vrijednosti temeljenih na donedavno gotovo zaboravljenom, ali delikatesnom, plodu smokve. U skladu s gradskim geslom koji kao važne segmente njegovog identiteta izdvaja povijest i kulturu, izložbom je također obuhvaćeno dokumentiranje likovnošću prožetih sadržaja, poput krčkih landartističkih radionica ili postava na otvorenom iz ciklusa Prijatelj mora ove godine usmjerenog prema hrvatskoj fotografskoj baštini s početka prošlog stoljeća, dok posvećenost tradiciji izvire iz festivala Melodije Istre i Kvarnera predanog u njegovanju čakavštine i ovdašnje etno glazbe, ali i Krčkih jedara, poznate regate tradicijskih barki koja je ove godine u premijernom izdanju noćnog jedrenja iznenadila jedinstvenim ambijentom.

Izložba prati i ostala događanja, od Krčkog karnevala, preko koncertnog dijela aktivističkog festivala Prvomajski inkubator i izložbe monumentalnih pješčanih skulptura, pa sve do atmosfere koja je pratila snimanje HRT-ove emisije Šušur, ovog ljeta emitirane uživo iz grada Krka. Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Josipa Grđana, Denisa Lešića, Mladena Trinajstića, Leu Grgurić i Igora Gržetić.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je svakako zaslužilo priznanje Best Camping 2015 što su ga Valamarovom Kampu Krk (4*) dodijelili najveći njemački i nizozemski autoklubovi - ADAC i ANWB, a o njegovoj uređenosti govori i činjenica kako je početkom godine postao i službenim članom elitne skupine najboljih 40 europskih kampova u okviru Leading Campings of Europe. Novi turističko-promotivni film Otok Krk - Zlatni otok Bernardina Modrića ove je godine zaslužio jednu od glavnih festivalskih nagrada - Blue Danube - na 7. Silafestu, međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma, održanom u Srbiji. Festivalski žiri kojim je predsjedavao dobitnik Oskara, proslavljeni Zbigniew Mudzki, tako je Modrićev jedanaestominutni uradak proglasio najboljim umjetničkim ostvarenjem. Potvrde kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega Krčki pršut i Krčko maslinovo ulje. Naime, Krčki pršut u travnju je zaštićen europskom oznakom geografskog podrijetla, čime je Hrvatska dobila prvi proizvod naziva registriranog na zajedničkom europskom tržištu. Krčko maslinovo ulje, krenulo je istim putem, priskrbivši si oznaku izvornosti kao prijelaznu nacionalnu zaštitu kojom je definiran vremenski period što traje od datuma podnošenja zahtjeva za registracijom, pa sve do donošenja konačne odluke o dobivanju oznake na razini Europske unije. I dok je udruženje krčkih maslinara Drobnica slavilo na 17. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak, primivši Zlatnu amforu Noćnjaka za doprinos očuvanju i unapređenju maslinarstva, Krčki pršut našeg pršutara Vjekoslava Žužića ovjenčan je dvijema šampionskim titulama, i to najprije na 10. Nacionalnom sajmu pršuta održanom u Sinju, a potom i 9. Internacionalnom sajmu pršuta priređenom u Tinjanu.

 

 

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na četiri dosad realizirana natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavalja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i novi katalog koji na 40 stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu.

Postav ovog dokumetarno-izložbenog projekta dopunjen je prezentacijom jedne važne inicijative, ali i spomenom na jednan vrijedan statistički rekord. Nakon što je prošle godine donesen Sporazum o bratimljenju, očito čvrsta veza Krka i Rockenhausena potvrđena je potpisivanjem Povelje prijateljstva kojom su čelnici obiju gradova, tijekom njemačkog susreta, potkrijepili želju za međusobnom suradnjom na različitim područjima. A što se statističkog rekorda tiče, već u rujnu, na području Grada Krka, po prvi je put u jednoj turističkoj godini zabilježeno više od milijun noćenja (odnosno rekordnih četiri milijuna ostvarenih na području otoka Krka), što nam, pored čitavog spektra odrađenih događanja i osvojenih nagrada, govori u prilog zaista uspješnoj godini! 

 

 

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.15 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.