Najave

 • Dani europske baštine: Prezentacija radova na samostanskom kompleksu u Glavotoku

  22.09.2017
  U sklopu manifestacije Dani uropske baštine u Hrvatskoj koja se odvija u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u samostanu sv. Marije u Glavotoku, 22. rujna 2017. godine, s početkom u 12.00 sati, Damir Sabalić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci održat će prezentaciju zaštitnih i istražnih radova na tamošnjoj crkvi i dijelu samostana.
 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Projekt Plava vreća kao značajan prilog očuvanju čistoće mora

Krčko Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk zabilježilo je sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji čija je tema bio Otpad u moru - izazovi i rješenja, a koja je sredinom srpnja ove godine održana u Splitu, u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu, Davora Škrleca.

Konferencija je okupila brojne domaće i inozemne stručnjake, predstavnike državnih institucija, aktiviste i ostalu zainteresiranu javnost, koji su zajednički raspravljali o problemu otpada u Jadranskom moru, iznoseći, pored ostalog, i svoja iskustva u rješavanju tog problema. Spomenutim događanjem tako je završena nacionalna kampanja protiv bacanja otpada u more čiju je provedbu, tijekom lipnja i srpnja, preuzeo Ured europarlamentarca Škrleca, potaknut činjenicom da Hrvatska još nema razrađen model praćenja i zbrinjavanja te vrste otpada. Budući da je more iznimno važan resurs hrvatske ekonomije, zadaća kampanje bila je podignuti svijest građana i turista o toj važnoj problematici te ukazati na potrebu uspostavljanja učinkovitijeg i održivijeg modela zbrinjavanja otpada u Jadranskom moru.

Na splitskoj konferenciji mnogi su sudionici govorili upravo o svojim iskustvima i programima kojima žele preventivno djelovati te tako pomoći u rješavanju problema koje uzrokuje bacanje otpada u more, točnije onečišćenje koje ono uzrokuje. U tom kontekstu Ponikve eko otok Krk predstavile su svoj projekt Plava vreća (Blue Bag) o kojem je sudionicima konferencije kazivao Dejan Kosić, tehnički direktor društva.

Plava vreća jedan je od  brojnih ekoloških projekata koje krčko trgovačko-komunalno društvo već nekoliko godina provode na području otoka. Riječ je o ekološko-turističkom programu osmišljenom za nautičare, turiste i sve zaljubljenike u prirodu koje se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale od naplavina. Prve plave vreće na hrvatskoj su se obali pojavile upravo na otoku Krku, čime su Krčani ponovno demonstrirali svoje liderstvo u mnogim inovativnim akcijama koje potiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj. Cilj akcije Plava vreća jest da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode svoje ljetne dane, a pritom pokazuju i svoju ekološku osviještenost, odnosno brigu o okolišu. Mnogi zeleni projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju sve veći interes Krčana, ali i gostiju. Stoga, i novi slogan - DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAD OF KRK - turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze, a sve te inicijative zajedno predstavljaju tek dio ukupne strategije kojom se želi postići da otok Krk postane uistinu jedinstven na čitavom Mediteranu. Krčke plave vreće podijeljene su svim sudionicima konferencije što je imalo zamjetan marketinški efekt u smislu popularizacije tog projekta i općenito jačanja ekološke svijesti. Jer tom će gestom Plava vreća doći u mnoge europske zemlje, ali i u sam Europski parlament, obzirom da su vreće dobili i europarlamentarci koji će ih ponijeti u Bruxelles.

Kako je istaknuto tijekom konferencije, otpad u moru jedna je od najbrže rastućih prijetnji s velikim okolišnim i gospodarskim posljedicama. Posebno je alarmantna činjenica da čak 94% tog otpada završi na morskom dnu što nije vidljivo pa se ne može sanirati. Svake godine u oceanima i morima završi oko 8 milijuna tona plastike koja predstavlja najveću opasnost za morski život, okoliš i ljudsko zdravlje, a nakon raspadanja postaje dio prehrambenog lanca najrazličitijih morskih organizama. Te porazne činjenice nije pošteđen ni Mediteran u kojem čak 80% ukupnoga otpada čini upravo mikroplastika koja dospijeva u hranidbeni lanac. Budući da čak 80% otpada u more dolazi s plaža i obale (a preostalih 20% s brodova u pomorskom prometu i ribarica), iznimno je važno provoditi preventivne programe i akcije poput Plave vreće, usmjerene prema sprečavanju onečišćenja mora, posebice plastikom kao najopasnijim otpadom. 

Svjesna tog golemog problema, Europska komisija trenutno radi na Strategiji o plastici u sklopu koje će se posebna pozornost posvetiti upravo plastici koja kao otpad dospijeva u more. Prema procjenama, provedbom europskog zakonodavstva o gospodarenju otpadom, morski otpad trebao bi se do 2030. godine smanjiti za najmanje 25%.