Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Dobre vijesti: Na Krku ove godine 54 pučkoškolca više nego lani

novilist.hr, 11. rujna 2017.
 
S početkom nove školske godine na Krku je u svoje klupe zasjelo 1.325 osnovaca. I više nego dobra vijest jest da je broj polaznika triju tamošnjih osnovnoškolskih ustanova - krčke OŠ Fran Krsto Frankopan kao i OŠ Omišalj odnosno OŠ Malinska, za čak 52 učenika veći od brojke s kojom je zaključena prošla godina.
 

Najveći plus, razumljivo, bilježi se u najvećoj osnovnoškolskoj ustanovi - krčkoj školi koju u njenoj matici i u četiri područne jedinice, na startu nastavne godine 2017/2018. polazi njenih 784 učenika, 21 više nego prošle godine.

 

Vrh - 139 učenika

 

Kako nam je rekao Serđo Samblić, ravnatelj osnovne škole koja teritorijalno pokriva polovicu otoka Krka, u gradu Krku locirana matična škola na koncu prvog tjedna ove nastavne godine broji 337 učenika, petero više nego lani. U spomenutoj su školi, spomenimo i to, svoja prva školska iskustva pred koji dan počela sticati dva razreda prvašića, njih ukupno 51. Druga učenicima najbrojnija područna jedinica unutar OŠ Fran Krsto Frankopan Krk i ove je godine ona locirana u Vrhu, naselju na području Grada Krka. Ondje je s nastavom krenulo 139 osnovaca, jedan manje nego lani ali i više nego solidno, s 20 učenika popunjen jedan razred prvašića.

Isti broj novopečenih osnovaca očekuje se i u Puntu gdje će redovna nastava, zbog trenutne zauzetosti zamjenskih prostorija u kojima se ondje odvija nastava za trajanja izgradnje nove škole i njene sportske dvorane (a koje bi trebale biti spremne do početka naredne obrazovne godine), krenuti tek 18. rujna.

Puntarska bi škola, kako sad stoje stvari, u novu obrazovnu godinu trebala ući sa svojih 122 polaznika, devet više no lani. Isti takav pozitivan skok, s devet učenika u plusu, bilježi se i u školi Baška - početkom prošlog tjedna otvorenom školskom zdanju u kojem će tijekom ove nastavne godine čari pohađanja nastave u ganz novim, suvremeno opremljenim učionicama upoznati tamošnja 104 školarca, među kojima i devetero prvaša.

 

Vrbnik jedan manje

 

U PŠ Vrbnik se broj učenika na početku ove godine neznatno smanjio u odnosu na start prošle godine. Ove ih je godine ondje 82 dok je lani ta školska jedinica imala jednog učenika više. I ondje je u prvi razred upisano devetero mališana.

Više nego osjetan, ali i umnogome indikativan pozitivan skok na početku ove se nastavne godine bilježi i u OŠ Omišalj, ne tako davno ustrojenoj matičnoj školi kojoj je, tijekom provedbe postupka preustroja otočne mreže škola, u svojstvu područne jedinice pridodana i Škola Dobrinj. Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj, kaže da se sjeverni dio Bodulije ove godine može pohvaliti sa svojih 297 osnovaca, od kojih je 185 upisano u matičnu, omišaljsku školu, a njih 112 u njenu područnu jedinicu u Dobrinju.

 

Dogodine još više

 

Spomenuti nam podatak ukazuje na nastavak rasta broja djece osnovnoškolskog uzrasta koji nije od jučer, nastavlja Žarković od kojeg smo doznali i da kontinuiran porast broja školaraca oslikava i podatak o broju prvašića. Njih je ove godine u Omišlju upisano 25, a u Dobrinju 17, kaže Žarković napomenuvši da ovogodišnji prvi razred u općinskom sjedištu ima troje učenika više nego lani, a u Dobrinju dvoje.

Ono što me dodatno veseli jest i spoznaja da ćemo dogodine upisati još veću odnosno brojniju generaciju prvašića koja bi, prema podacima koje imam, samo u Omišlju trebala brojati 33 učenika koje ćemo prema svemu sudeći, morati podijeliti u dva razredna odjeljenja, zaključuje ravnatelj omišaljske škole.

I od njegovih južnih susjeda, predstavnika OŠ Malinska-Dubašnica doznali smo da se i u toj, lani ustrojenoj matičnoj školi u novu nastavnu godinu ulazi s više nego osjetnim i dobrodošlim učeničkim plusom. Brojno stanje spomenute škole na početku ovog tjedna doseglo je broju od 244 polaznika, čak šesnaestero više nego lani. U Malinskoj su dva razredna odjeljenja prvašića, ukupno ih je 36, odnosno pet više no lani.

 

Čak 402 učenika manje nego 2000. godine

 

Iako je posljednih nekoliko godina na Krku vidljivo zaustavljanje trenda opadanja broja osnovaca, zabilježeni su plusevi još ipak daleko od zamaha koji bi, barem u narednih nekoliko godina, rezultirao vraćanjem brojnog stanja učenika osnovnih škola na brojke koje su ne tako davno ondje bile normala. Naime, 2000. godine tada još uvijek jedinstvena, sveotočna OŠ Fran Krsto Frankopan Krk brojala je 1.727 učenika.

Danas, nepuna dva desetljeća kasnije, otočani su i više no zadovoljni napokon iznova blagorastućim pokazateljima brojnog stanja ovdašnjih osnovaca, a koje je za čak 402 učenika tanje u odnosu na one, danas svima teško zamislive milenijske statistike. Iz njih je, lako je izračunati, u međuvremenu nestala cijela jedna škola učenicima brojnija od one kakvu danas organizacijski objedinjene čine škole Krk, Vrh, Punat, Vrbnik i Baška. [Mladen Trinajstić]