Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Domovima zdravlja na Krku, Cresu i Lošinju nova oprema vrijedna tri milijuna kuna

novilist.hr, 11. listopada 2017.
 
Nakon što je na ovotjednom redovnom press kolegiju zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić obznanio da je prošlog tjedna potpisan ugovor s Vladom RH o dodjeli bespovratnih sredstava Primorsko-goranskoj županiji kojim je za provedbu projekta Unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite na otocima osigurano tri milijuna kuna, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Vladimir Mozetič upoznao nas je s ciljevima i nakanama vrijednog financijskog ulaganja koje će, ocjenjuje, uskoro uvelike pridonijeti nastojanjima podizanja usluge zdravstvene zaštite otočana.

Ugovorom su obuhvaćeni domovi zdravlja u Krku, Lošinju i Cresu, a za ulaganja koja će u skorijoj budućnosti ondje biti realizirana, PGŽ će zajedno sa svojim Domom zdravlja, iz vlastitih izvora, osigurati 15 posto potrebnih sredstava dok će preostalih 85 posto potrebitog novca biti namaknuto bespovratnim potporama iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kojima se financira operativni program Konkurentnost i kohezija - napominje dr. Mozetič.

 

Oprema i uređenje

 

Projekt obuhvaća nabavku dijagnostičke opreme i uređenje ambulanti, a najveći dio ugovora odnosi se na kupnju RTG uređaja jednako kao i pedijatrijskog ultrazvuka za Dom zdravlja u Krku, nabavku ultrazvuka za našu ispostavu u Cresu, kao i nabavku te ugradnja lifta nužnog za omogućavanje odnosno poboljšavanja dostupnosti usluga zdravstvene skrbi osobama s otežanim kretanjem u našoj ispostavi u Malom Lošinju - prenosi nam ravnatelj Doma zdravlja PGŽ-a.

Projekt kojim će se realizirati navedena ulaganja traje 36 mjeseci, odnosno od 1. listopada ove pa do listopada 2020. godine a predviđeni troškovi dosižu 3.088.133,70 kuna, od čega će 85 posto, odnosno 2,6 milijuna kuna biti financirano iz europskih izvora, nastavlja naš sugovornik podcrtavši da je temeljni cilj projekta unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite djece, starijih te teže pokretljivih osoba s otoka, jednako kao i nastojanje poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga u njihovu pedijatrijskom, oftalmološkom, stomatološkom i kardiovaskularnom djelu.

Jednako tako, usmjereni smo i podizanju standarda UTZ i RTG dijagnostike, reanimacije te opće medicine u ispostavama županijskog Doma zdravlja na Krku, Lošinju, Cresu i Rabu. Dio nezdravstvenih ulaganja, a koja također čine bitnu sastavnicu ovog projekta, obuhvaćaju nabavu opreme te prilagodbu zgrade Doma zdravlja na Lošinju osobama s težom pokretljivošću čime se, u konačnici, također pridonosi boljoj organizaciji rada - ističe doc.dr.sc. Vladimir Mozetič.

Zdravstvena zaštita stanovništva na otocima, činjenica je, otežana je zbog niza specifičnih demografskih i zemljopisnih obilježja te loše prometne povezanosti otoka. Za većinu zdravstvenih usluga potrebno je putovati u Rijeku. Ljeti pristupačnost zdravstvenih usluga ondje dodatno otežavaju gužve, a zimi otežanost prometa zbog bure. Troškovi putovanja su veći u odnosu na kopno - ističe ravnatelj objašnjavajući motive pokretanja ovog otočnog programa kojemu u prilog zasigurno idu i spoznaje o dotrajalosti djela postojeće opreme u otočnim ispostavama županijskog Doma zdravlja.

 

Ciljane skupine

 

Glavna ciljana skupina ovog tri milijuna kuna teškog trogodišnjeg projekta stanovnici su otoka odnosno 11 jedinica lokalne samouprave - ističe dr. Mozetič ustvrđujući da se značaj i važnost projekta usmjerenog unaprijeđenju primarne zdravstvene zaštite na otocima ogleda i u podatku da je prema posljednjem popisu stanovništva, na devet naseljenih otoka na području PGŽ-a, nastanjeno nešto više od 39.700 stanovnika. Među njima je 27 posto starijih osoba, 18 posto djece, 51 posto žena te 6,13 posto invalidnih osoba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, na Krku je zdravstveno osigurano 17.200 stanovnika, na Lošinju njih nešto više od 6.800, na Cresu 2.300, a na Rabu 7.400.

Od tog broja je čak 36 posto kardiovaskularnih bolesnika, a nova oprema će skratiti čekanje te uštedjeti i novac, ali i vrijeme koje je otočno stanovništvo, zbog određenih zdravstvenih odnosno dijagnostičkih usluga, do sad trošilo odlazeći na kopno. Osim otočanima, nabavljena oprema i unprijeđeni zdravstveni standardi, bit će važni i korisni brojnim turistima, kaže Mozetič.

 

Realzacija 2018. godine

 

Svi postupci navedeni u Projektu u djelo će najvjerojatnije biti provedeni tijekom iduće, 2018., godine napomenuo je dr. Mozetič ocjenivši da se radi o izuzetno zahtjevnim procedurama. 

Dakle, tek u idućoj godini biti će provedeni natječajni postupci pa stoga očekujemo da će tijekom iste godine doći i do materijalne realizacije ovog projekta - zaključio je naš sugovornik napomenuvši da je PGŽ u formalnom smislu njegov nositelj, dok je Dom zdravlja samo projektni partner.

U tijeku su i postupci opremanja radiološkog segmenta naše ispostave na Rabu ali ta ulaganja - kaže čelnik ove županijske zdravstvene ustanove, unatoč tome što se nakanom naslanjaju na iste ciljeve, u konačnici ipak nisu sastavnica ovog netom ugovorenog EU projekta. [Mladen Trinajstić]