Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Na Krku trljaju ruke: Već koncem rujna jači nego cijele godine lani

novilist.hr, 20. rujna 2017.
 
Da je i u kolikoj mjeri ovogodišnja, krčka turistička sezona bila ona prava potvrđuju podaci da će ondje već s koncem rujna biti premašen cjelogodišnji lanjski, rekordni turistički rezultat, naglasili su tijekom jučerašnje, završne glavnosezonske presice predstavnici Turističke zajednice otoka Krka, njena direktorica Majda Šale i potpredsjednik Anton Bolonić kojima su u svečarskom druženju održanom u krčkom kampu Glavotok društvo radili i svi direktori i direktorice otočnih lokalnih TZ-a kao i čelnici jedinica lokalne samouprave.

 

Samo komercijala

 

Do konca kolovoza na Krku je tako ostvareno gotovo 690 tisuća dolazaka te 4,08 milijuna noćenja što je, po pitanju ovog posljednjeg pokazatelja fizičkog prometa, premašaj u odnosu na lanjske brojke od gotovo 310 tisuća noćenja, istakla je Šale nagovijestivši i da će, unatoč kišnom i sad već jesenjem vremenu, krčki turistički skor do konca rujna premašiti lanjski ukupni rezultat u visini 4,5 milijuna noćenja.

Napominjući da Krčani i nadalje u svojim službenim statistikama nastavljaju prezentirati isključivo rezultate komercijalnog smještaja, ne pribrajajući mu nezanemarive brojke tzv. nekomercijalnog smještaja (ostvarene od prijatelja i vikendaša, a koji se inače također broje unutar HTZ-ova sustava Evisitor), direktorica otočnog TZ-a rekla je i da bi po toj metodologiji rezultati dosadašnje sezone na Krku dosegli čak 743 tisuće dolazaka te 5,74 milijuna noćenja, odnosno 35 posto ukupnog turističkog prometa Primorsko-goranske županije.

Rezimirajući okolnosti koje su rezultirale rekordnim turističkim šušurom predstavnici krovne organizacije krčkog turizma nisu propustili ustvrditi i da se dio razloga slijevanja rekordnog broja stranih posjetitelja prema njihovom otoku krije u povoljnom rasporedu vjerskih blagdana, nizu globalnih i europskih potresa u vidu Brexita, terorizma i imigracijskog vala, ali jednakotako i valovima na koje su, za razliku od prethodno spomenutih, sami otočani mogli utjecati - ponajprije onog investicijskog teškog više od 370 milijuna kuna. Ta su sredstva, naime, uložena u unapređenje i kvalitativno podizanje smještajnih kapaciteta Hotela Njivice, Valamar Riviere, Falkensteinera i tvrtke Hadria te brojnih manjih ulagača, ali i kroz niz ulaganja lokalnih jedinica zahvaljujući kojima je otok Krk postao tržišno još prepoznatljivijom, kvalitetnijom, traženijom, a u konačnici i posjećenijom destinacijom, zaključila je Šale.

 

Radna snaga

 

U prigodnom rezimiranju tijeka i učinaka ovogodišnjih turističkih kretanja organizatori presice upriličene u kampu koji je već godinama jedna od perjanica krčkog turizma dotaknuli su se i izazova koje taj brzorastući segment gospodarskih aktivnosti donosi otoku Krku, posebice na planu sezonalne preopterećenosti cestovne, plažne i komunalne infrastrukture. U red izazova o kojima će u bliskoj budućnosti, želi li se nastaviti održivo razvijati turizam, trebati voditi više računa predstavici lokalnih ali i TZ otoka Krka uvrstili su negativnosti koje sa sobom nosi kontinuirani rast kapaciteta smještajnih objekata (uz velike cjenovne razlike), zabilježen rast broja neregistriranih smještajnih jedinica i prakse rada na crno kao i davno detektirana neefikasnost kontrole iznajmljivanja (u domeni carinske uprave).

Jedan od značajnijih, već ovog ljeta zamjetnih izazova tiče se i nedostatka radne snage odnosno odgovarajućih kadrovskih resursa, zaključila je direktorica Šale ocijenivši da Krk ima i znanja i resursnog potencijala za nošenje sa svim tim izazovima, odnosno za daljnje razvijanje odgovornog i održivog turizma.

 

Poljski skok od 32 posto

 

Prosjek boravka turista na otoku Krku u dosadašnjem djelu 2017. godine bio je 5,9 dana, a ukupna popunjenost kapaciteta dosegla je 74,6 dana, obznanila je čelnica TZ otoka Krka napomenuvši i da je otok u ovoj godini ostao top destinacijom za posjetitelje s njemačkog, slovenskog, austrijskog, talijanskog i češkog emitivnog tržišta. Najveći rast na planu noćenja u ovoj godini zabilježen je kod poljskih posjetitelja, za budućnost hrvatskog i krčkog turizma očito vrlo važnog tržišta koje je u bodulskim rezultatima ove godine poskočilo za respektabilnih 32 posto. [Mladen Trinajstić]