Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Novi iskorak u turističkoj ponudi: Krčani do sljedeće sezone žele uvesti - elektrobicikle

novilist.hr, 19. rujna 2017.
 
Krčke lokalne jedinice na pragu su još jednog iskoraka u turističkoj ali i ekološkoj promociji svog otoka, ovog puta u smislu pokretanja prvih konkretnijih pomaka u oživotvorenju plana uvođenja tzv. bike-sharinga odnosno sustava iznajmljivanja javnih elektrobicikala.

Spomenuti plan ogleda se u najavi zajedničkog kandidiranja takvog cjelootočnog projekta na upravo objavljeni natječaj Ministarstva turizma koje je uputilo javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. Za to je, doznajemo, u Ministarstvu osigurano 20 milijuna kuna namijenjenih javnom sektoru odnosno jedinicama lokalne i područne samouprave, i to za razvoj javne turističke infrastrukture, između ostalog i za postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikla, upravo onih koje se Krčani već iduće sezone nadaju vidjeti na svojim ulicama.

 

Posebne aplikacije

 

Kako doznajemo od predstavnika krčkog komunalnog društva Ponikve eko otok Krk koje bi trebalo biti koordinator tog međuopćinskog programa, plan je da se dijelom vlastitim, a (većim) dijelom sredstvima Ministarstva turizma do idućeg ljeta diljem otoka izgrade, opreme i u funkciju stave stanice elektrobicikala.

Radi se svojevrsnim punionicama gdje bi građani, kao i turisti, mogli unajmljivati elektrobicikle uz pomoć posebnih aplikacija kojima se korištenjem automatiziranih sustava prati, nadzire i naplaćuje njihovo korištenje, bez potrebe fizičkog nadziranja samog preuzimanja i vraćanja korištenog elektrobicikla.

Iako detalje cjelokupnog sustava, posebice u onom operativnom smislu tek treba razraditi, unutar otočnog komunalnog društva u koordinaciji s lokalnim jedinicama već je načelno osmišljen sustav u koji će se, sukladno svojim htijenjima i mogućnostima, uključiti sve otočne lokalne jedinice, u ovoj fazi i kroz pristupanje planiranoj zajedničkoj natječajnoj kandidaturi.

 

Punat odmakao

 

Osnovna zamisao jest da se na osam lokaliteta otoka Krka već do idućeg ljeta u uporabu stave punionice elektrobicikala čija bi izgradnja, ovisno o razmjerima potrebnih radova, po svakoj takvoj postaji stajala između 150 do 220 tisuća kuna. Krčki komunalci ističu da bi, sukladno pravilima natječaja na koji bi projekt uskoro i formalno trebao biti prijavljen, udio bespovratnih potpora nadležnog državnog tijela mogao doseći do 80 posto tog iznosa.

U svakom slučaju, u tijeku je priprema dokumentacije za izgradnju i instalaciju bike-sharing postaja u Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Klimnu, Šilu, Vrbniku, Baški i Krku, a kako nam objašnjavaju u Ponikvama, Punat ovom programu (odnosno kandidaturi) nije priključen jer je već daleko odmaknuo u samostalnoj realizaciji istovjetnog projekta. Tako bi, poslože li se karte kako Krčani očekuju, naš najturističkiji otok već do iduće turističke sezone mogao raspolagati s čak devet bike-sharing postaja na kojima bi se na uporabu, već u onoj početnoj fazi, potencijalnim korisnicima sveukupno na raspolaganju moglo naći devedesetak (javnih) elektrobicikala.

 

E-mobilnosti otoka Krka

 

Već je zgotovljena studija E-mobilnosti otoka Krka, nešto sveobuhvatniji strateški dokument koji bi koncem mjeseca, kao širi okvir tog ali i niza sličnih programa usmjerenih poticanju i promicanju ekološki prihvatljivih modela transporta, trebao biti i formalno usvojen na Skupštini otočnog komunalnog društva. Sve to dio je ciljeva pred tri godine usvojene Interdisciplinarne strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka.

Riječ je o strateškom dokumentu kojim su zacrtane mjere i zajednički programi kojima šest otočnih općina i Grad Krk zajednički nastoje pridonijeti smanjenju emisija štetnih stakleničkih plinova, između ostalog i kroz poticanje elektromobilnosti. [Mladen Trinajstić]