Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Posljednji slikarski ciklus Ivane Popović predstavljen u krčkom Decumanusu

U krčkoj Galeriji Decumanus, 13. srpnja 2017. godine, otvorena je zajednička izložba slika Ivane Popović i Dinka Domaćinović, naziva Ivana i Dinko, koju kustoški potpisuje Nataša Ivančenić, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, ujedno i autorica osvrta objavljenog u katalogu postava.

Zajedničko umjetničko djelovanje Dinko Domaćinović i Ivana Popović započeli su upravo u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 17. lipnja 2014. godine. U sklopu izložbe Vlaste Delimar izveli su performans pod nazivom Šiva, čija je tema bio čin konstrukcije i dekonstrukcije forme i materijala. Domaćinović je tijekom dana oslikavao bijelo 20-metarsko platno slikajući pritom i tijela modela, a Popović je od oslikanog platna šivala odjeću koju su nosili modeli, transformirani u dvojnice Vlaste Delimar. Krčka izložba, za koju je organizacijski zadužen Centar za kulturu Grada Krka, nakon one nedavno održane u zagrebačkoj Galeriji Greta, donosi dio koloristički izazovnog slikarskog ciklusa Dinka Domaćinovića nastalog upravo tijekom prethodno spomenute umjetničke akcije te posljednju seriju uglavnom monokromnih portretnih slika Ivane Popović.

 

 

O izložbi su pored kustosice Nataše Ivančević, također, kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Darijao Vasilić, krčki gradonačelnik.

Iznimna mi je čast, uvodi Parentić, da smo se baš u Krku, u Galeriji Decumanus, okupili povodom otvorenja izložbe Ivana i Dinko, a kojom su predstavljeni radovi Ivane Popović i Dinka Domaćinovića. Ovom bi prilikom htjela izreći nekoliko riječi o Ivani. Mi smo se, naime, upoznale na postavu krčke izložbe Izabele Šimunović i otad je krenulo naše prijateljstvo. Pripremajući večerašnje izlaganje, a prisjećajući se tih trenutaka, shvatila sam nešto što me fasciniralo. Ivana i Izabela, bile su heroine naše likovne scene, bile su to žene iznimno bogatog duha, žene koje su, za razliku od nas, živjele u nekoliko svjetova. Međutim, Ivana i Izabela više nisu s nama, one su sada u jednom bezvremenom svijetu, no ostavile su nam fantastičnu likovnost, ali i neko puno veće nasljeđe, kazala je Parentić.

Ova izložba, nastavlja Ivančević, još za vrijeme Ivaninog života bila je postavljena u Osijeku, a nakon tog bolnog događaja - njezinog odlaska, poštujući Ivaninu želju da izložba nastavi putovati, ona je predstavljena u zagrebačkoj Galeriji Greta da bismo je sada imali prilike vidjeti u Krku. Kao što je bilo emotivno u Zagrebu, tako je sada i ovdje, priznaje Ivančević, jest naprosto vrlo je teško razlučiti Ivanu umjetnicu od Ivane prijateljice i predivne osobe kojoj dugujemo da se njezin rad predstavi, ali najprije valorizira, odnosno da se dobro prouče svi segmenti tog vrlo kreativnog opusa. Taj veliki posao zahtjeva da se u njega uključe stručnjaci iz različitih područja, a kao kruna svega, najavljuje Ivančević, trebala bi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, za otprilike dvije godine, biti postavljena Ivanina izložba praćena modnom revijom i monografskim prikazom njezinog bogatog rada, s time da bismo sve to kasnije željeli predstaviti u Krku, ali i ostalim hrvatskim gradovima. Ivana je svoje djelovanje započela performansima, izazvavši značajan interes javnosti još u devedesetima, a krajnje predano bavila se kreiranjem i modom, što je, međutim, preraslo u svojevrsnu umjetnost oblika i forme. Jer Ivana je akademska kiparica, talentirana, također, za slikarstvo, crtež, dizajn, performans, scenografiju i kostimografiju, s time da je posljednjih godina života, nakon liječenja od teške bolesti, nevjerojatnom snagom i potrebom da ozdravi krenula modelirati malene glavice Promatrača koje je potom izlagala u raznim prigodama, a za koje sa sigurnošću možemo kazati da su bili dio njezine rehabilitacije i kao takvi njezino epsko djelo. Sumirajući čitav Ivanin opus, zaključuje Ivančević, ona je uvijek bila posvećena tome da se bavi ljudima - da ih slika, crta ili oblikuje, a ne smijemo propustiti ni njezin humanitarni rad i performanse koji su gotovo uvijek bili izrazito društveno angažirani i ukazivali na mnoge društvene anomalije.

Drago mi je što još jednom, kroz umjetnost, kroz njezine radove, ističe Vasilić, imamo Ivanu u Krku, gradu kojeg je voljela, kojem se stalno vraćala i s kojim je ostvarila veliko prijateljstvo. S Ivanom se bilo zaista lako sprijateljiti, jer ona je naprosto plijenila, tako da su živima ostala sjećanja na njezine, uz Krk vezane, umjetničke početke - revije na Trgu Kamplin ili skulpture koje su uranjane u more kako bi se roniocima omogućio zanimljiv podmorski sadržaj. Ivanino druženje s Krkom, primjećuje Vasilić, bilo je toliko jako i toliko stvarno da je ona ovdje bila doma, te je zaista lijepo što u najintenzivnijem turističkom mjesecu u Galeriji Decumanus možemo predstaviti njezine posljednje radove. 

Izložba Ivana i Dinko ostaje otvorena do 03. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.