Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Ritam života Tee Paškov kao uvid u osobnu slikarsku evoluciju

Nakon što se 2013. otočnoj javnosti predstavila izložbom Prostorna razotkrivanja, riječka autorica Tea Paškov u krčkoj Galeriji Decumanus izlaže svoj najrecentniji slikarski ciklus Ritam života, otvoren 16. rujna 2017. godine. Uloga kustosice ovog izložbenog projekta, čiju organizaciju potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, povjerena je krčkoj povjesničarki umjetnosti Bruni Justinić.

Teško je radove Tee Paškov definirati samo jednim umjetničkim stilom, tumači Justinić, jer autorica sve radi na svoj način. Na prvi pogled, oni izgledaju kao čisto apstraktno oblikovanje, no u sebi kriju naznake imaginarnog pejzaža, geometrijske i lirske apstrakcije, zatim slikarstva polja koje karakterizira stavljanje naglaska na boju i simbol, jezika enformela i igranja raznim materijalima te na koncu, apstraktnog ekspresionizma. No, u Teinom slučaju, ipak se radi o potpuno drugačijem, kontroliranom apstraktnom ekspresionizmu jer svaki rad ima odgovarajuću, vrlo preciznu i elaboriranu skicu koja prethodi samom slikanju, primjećuje Justinić. Stoga, da bismo razumjeli recentna Teina djela, moramo se vratiti do njihovog izvorišta i promatrati ih kao jednu zasebnu evolutivnu cjelinu. Njezin čitav opus možemo smatrati Heraklitovom filozofskom mišlju pretočenom u slikarstvo, jer jedina konstanta u svijetu jest promjena. Njezino slikarstvo živi je organizam koji konstantno raste, pretvara se u nešto novo, drugačije i zrelije. Jer umjetnica je u stalnom dijalogu sa svojim slikama, promatra ih i osjeća gdje traže da se doda ili oduzme neki dio, nijansa, reljef, pušta ih da same poprime nove forme, pa često premazuje i preslikava već postojeća djela, dajući im tako novi život. Taj proces može potrajati i nekoliko mjeseci, a platno se, kao živo biće, vremenom mijenja i sazrijeva, ističe Justinić. U ranijim radovima tako primjećujemo podjelu platna na geometrijske trake kojima svoj temperamentni potez kistom drži pod kontrolom. No, kako sve češće prelazili te unaprijed određene granice, na koncu ih posve ukida, pružajući si time uzbudljivo iskustvo tabulae rasae, polja beskrajnih mogućnosti koje u potpunosti iskorištava. U takvom razvojnom procesu, Tea sliku oslobađa tamnijih boja te od oštrih kontrasta crne, jarke crvene, zelene i žute, prelazi na velike površine eterične bjeline, nježnije narančaste i plave tonove, kao da je bojom postupno postigla ono što je na početku svojeg istraživanja htjela nametnuti fizičkim, geometrijskim granicama - smirivanje i prepuštanje čistoj ideji da vodi rad. Time se njezin duhovni razvoj vrlo plastično prenosi na platna i postaje jasno vidljiv, zaključuje Justinić.

Izložba Ritam života ostaje otvorena do 04. listopada, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.