U Noći muzeja predstavljen izložbeni projekt Život Salpe

Povodom Noći muzeja koju je iznova, trinaesti put za redom, iniciralo Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim fotografom Srđanom Hulakom, 26. siječnja 2018. godine, u Galeriji Decumanus javnosti je predstavio izložbeni projekt nazvan Život Salpe.
Ovom neumornom krčkom fotografu tako je pošlo za rukom dočarati nimalo lagodan život naših ribara, i to serijom od petnaest dokumentarnih fotografija velikog formata na kojima je zabilježena jedna burna radna noć simpatične posade na ribarskoj brodici imenom Salpa. O samoj izložbi, pored autora koji je svojim izlaganjem životopisno prenio to iskustvo, pred galerijskim auditorijem, također su kazivali ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić i vizualni umjetnik Igor Gržetić.
Drago mi je pozdraviti vas, uvodi Parentić, u Noći muzeja, manifestaciji nacionalnog karaktera kojoj se po četvrti put pridružio i krčki Centar za kulturu, ovog puta izložbom Život Salpe, mladog fotografa Srđana Hulaka, što nam otkriva nisku impresivnih vizualnih bilješki koje na jedinstven način demonstriraju kako je to danas živjeti kao ribar, odnosno s kakvom se sudbinom danas ribari svakodnevno susreću.
Kako bi ovaj projekt što točnije odredio, nastavlja Gržetić, volio bih se prisjetiti prethodnih izložbenih projekata predstavljenih u Galeriji Decumanus, također u povodu Noći muzeja. Riječ je dvama samostalnim izložbama krčkog majstora fotografije Ivice Brusića Bruje, i to najprije postavu Krk - mijene u vremenu koji nas je, kroz uparene stare i nove fotografske predloške, podsjetio kako je Krk izgledao nekada, odnosno kako u odnosu na konture iz prošlosti izgleda danas, a potom i izložbi Znamo li gledati grad? koja je trebala potaknuti na pomnije gledanje, odnosno vizualno istraživanje grada te otkrivanje njegovih brojnih, na prvi pogled skrivenih, detalja. I dok je u fokusu tih dvaju (istraživačko-dokumentarnih) projekata, tumači Gržetić, materijalna baština, točnije specifičan doživljaj iste, fotografije Srđana Hulaka donose nam priču o jednom zanimljivom, i za ovaj kraj nezaobilaznom segmentu nematerijalne baštine, o ribarenju i životu ribara, i to iz prve ruke budući da je autor jednu noć odlučio provesti u društvu posade ribarske brodice Salpa bivajući na taj način izravnim kroničarom i slikopiscem njihovih sudbina. Ono što, svakako, Hulakove fotografije, osim uvijek atraktivnih tema, čini posebnima, zaključuje Gržetić, njegov je neprikosnoveni osjećaj za kompoziciju, a u slučaju ovog ciklusa i za atmosferu, koja je uvelike pridonijela tome da se njihov dokumentarni karakter prožme s onim umjetničkim. 
Izložba Život Salpe ostaje otvorena do 08. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.