Najave

 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Ploviti se mora, izložba Željka Skomeršića

Otkrivajući svijet stvaranja jedinstvenog i po mnogočemu iznimnog graditelja brodskih modela i maketa Željka Skomeršića, čovjek ostane začuđen marljivošću i znanjem, ali i neobičnim umijećem. Naime, danas postoji u svijetu i kod nas mnogo modelara drvenih brodova.

Posebice u zemljama velike i stare pomorske tradicije. I u Hrvatskoj ima lijepi broj tovrsnih majstora, pa ipak Željko se izdvaja i po godinama uspješnog stvaranja i po širokoj paleti brodskih modela, a rekao bih i po izvrsnosti svoga rada. Od zamisli do koncepcije stvaranja i dovršenja jednog modela protekne dosta vremena, a sve treba držati u glavi i rukama, jer svaki rad mora biti pošteno do kraja izrađen i zaokružen. Stoga su Željka i dopala tolika priznanja i nagrade.

Poznamo se odavno i uspješno surađujemo još od izrade modela barka ESEMPIO, izgrađenog davne 1877. na diljama Rovenske u Velom Lošinju, model koji je zasjao svom ljepotom u muzejsko-galerijskom prostoru gradske kule godine 2000., u tom mjestu visoke pomorske tradicije, istaknuvši otočno znanje i umijeće u stoljetnoj brodograđevnoj djelat-nosti koja je nahranila brojna gladna otočna usta.

Željko je vjerni prenositelj tog iskustva i mada su njegovi modeli tek sjećanja na nekadašnji trud mnogih naraštaja jadranskih brodograditelja, oni su istodobno svjedočan-stvo i memento otočne prepoznatljivosti o čemu danas samo rijetki vode računa poklonivši se posvemašnjoj globalizaciji pod kojom nestaju i povijest, i posebnosti, i tradicije, i ponos naših ljudi. Željko je još kao dječak sanjario o morskim daljinama, promatrao brodove i brodice, a egzistencijalna potreba usmjerila ga je 1992. godine da se definitivno prikloni svom hobiju i postane pravi, istinski obrtnik u stvaranju plovila, od onih najmanjih leuta i bracera, do brigantina i barkova, kojima je nekoć naše more vrvilo, a danas ostadoše samo u sjećanima rijetkih kojima teško padaju nemar i zaborav umješnosti stvaranja naših predaka.

No, da bi brod, nakon uspješnog porinuća mogao sretno i sigurnoploviti i obavljati svoje komercijalne poslove, trebali su posadi sa zapovjednikom na čelu, brodske karte i mnogobrojni instrumenti, koji su pomogli brod voditi i čuvati. Željko je od izvrsnog modelara postao od 1996. godine i iznimni sakupljač raznolikog brodskog inventara bez kojeg nije moguća plovidba i koje čine sastavni dio moreplovljenja. Prikupio je i sačuvao brojne stare pomorske karte tražeči ih svijetom kroz mnoge godine. Brodski instrumenti kojima je i najskromniji brod morao biti opremljen pokazuju svu brigu i inventivnost ljudskog roda u vođenju brodova svim svjetskim morima. Bez kompasa nije se moglo u plovidbu, a nije se moglo/ili smjelo otisnuti ni bez dalekozora, pa ni dubinomjera i još mnogih onih pomagala koja su davala kakvu takvu sigurnost i onako neizvjesnoj plovidbi malih brodica, ali i velikih jedrenjaka duge plovidbe. Iz Željkove zbirke izlaze na danje svjetlo neobični i mnogobrojni instrumenti bogate kolekcije nastale iz poznavanja i ljubavi spram ljudskom stvaranju i mašti mnogobrojnih neznanih izumitelja.

Kroz Željkovu aktivnost svi smo mi stekli mogućnost boljeg sagledavanja naše pomorske povijesti, jer da bi se napravio jedan kvalitetni model potrebno je znanje, a onda i vještina. Znanje se nađe u brojnim knjigama bogate Željkove knjižnice, iz priča i savjeta još preživjelih kalafata, starih pomoraca i strasnih sakupljača vrijednih predmeta iz tog područja. 

Željko Skomeršić rado otvara vrata svoje radionice, svoje neponovljive zbirke. On će u svojoj radionici i svojevrsnom muzeju spremno pokazati rad na modelu, ili spremlje-nu staru zastavu i odoru, rijetki brodski peljar, dijelove nekadašnje brodske opreme. Sve to nalazimo u dupke punoj sobi, pa je ponekad šteta što sve to nije izloženo u većem prostoru. Otok i grad Krk imaju kroz Željkovu stvaralačku snagu priliku uživati u mnogobrojnim aspektima bogate povijesti pomorstva, a i mnogi gosti rado navraćaju u njegovu radionicu, do njegove izložbe i kolekcije. Možda je došlo vrijeme da se zamislimo nad budućnošću te velike zaklade ljudskog trajanja na moru i s morem. Do tad možemo se samo diviti izobilju zamisli i izvedbi, te strasti za stvaranjem jedne neobične i rijetke zbirke. [Julijano Sokolić]