Najave

Pomorstvo Boke Kotorske za vrijeme venecijanske uprave 1420. - 1797., postav Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor

Već četvrtu godinu Centar za kulturu Grada Krka programom Štorija o galiji Cristo Ressussitato obilježava sjećanje na događaj koji je značajno promijenio sliku Mediterana druge polovice 16. stoljeća - Lepantsku bitku, inače zabilježenu kao najveću, a ujedno i posljednju bitku brodova na vesla, u kojoj su se sukobile zemlje Svete lige i pomorske snage Osmanskoga carstva. 

U ovom presudnom okršaju dviju flota iz 1571. godine, s istočne obale Jadrana sudjelovalo je osam galija: koparska, creska, krčka, rapska, šibenska, trogirska, hvarska i kotorska. Najveća među njima bila je krčka trirema Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist) pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Čikute čiji se grob nalazi pred svetištem Krčke katedrale i jedini je poznati grob zapovjednika hrvatskih galija. 

Bogat program obilježavanja jubilarne 440. obljetnice Lepantske bitke, u ponešto izmijenjenom izdanju od planiranog, započeo je 06. listopada, predstavljanjem poštanske omotnice s motivom Lepantske bitke i stilizirane galije Cristo Ressussitato, održanom u interijeru Koktel bara Volsonis, i to pod jedinstvenom replikom vesla krčke trireme. Predstavljanju su uz Maju Parentić, ravnateljicu Centra za kulturu Grada Krka, Damira Crnčića, predsjednika Filatelističkog društva Krk, te gradonačelnika Darija Vasilića, nazočili i članovi crnogorske delegacije, odnosno predstavnici Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora koji su također imali značajno učešće u programu obilježavanja ove važne obljetnice. 

Naime, nakon predstavljanja prigodne omotnice, ali i žiga s motivom galije kojim se 07. listopada, na sam dan održavanja bitke, pečatirala sva krčka pošta, u Galeriji Decumanus pred brojnom publikom otvorena je izložba Pomorstvo Boke Kotorske za vrijeme venecijanske uprave 1420. - 1797. s posebnim osvrtom na Lepantsku bitku. Izložbu su uz ravnateljicu krčkog Centra za kulturu i gradonačelnika otvorili Mileva Pejaković Vujošević, ravnateljica Pomorskog muzeja Crne Gore i Ljubo Radović, predsjednik Zajednice Crnogoraca Primorsko-goranske županije, inače inicijator zajedničkog (kotorsko-krčkog) obilježavanja ovog jubileja. Izložba Pomorskog muzeja Crne Gore predstavlja svojevrsnu kroniku bogate pomorske tradicije Boke Kotorske, a osim modela kotorske ratne galije Sv. Tripun koja je pod zapovjedništvom spoprakomita Jeronima Bizantija također sudjelovala u bitki kod Lepanta, postav praćen luksuzno opremljenim katalogom, uključuje još nekolicinu brodskih maketa, veliku sliku Milenka Žebeljana s prikazom Lepantske bitke, strare karte, brodsku navigacijsku opremu, portrete kotorskih kapetana i admirala, uniformu mornara Bokeljske mornarice, žensku dobrotsku narodnu nošnju, vrijedne dokumente poput povelje dužda Francesca Da Molina 1652. godine izdanu Luki T. Lukoviću, knjigu mletačkih privilegija namijenjenu narodu Risna i članovima obitelji Ivelić, repliku Statuta bratovštine Sv. Nikole mornara iz 1463. godine, vrijedne primjerke oružja i nakita, ključeve grada Kotora, ali i čitav niz drugih zanimljivih artefakata iz fundusa kotorskog muzeja. Svečanost otvorenja bila je i prigoda da svi okupljeni pogledaju kratki dokumentarni film o nadaleko poznatom kolu Bokeljske mornarice. Kako je na kraju predstavljanja zbirke istaknula ravnateljica kotorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević, ovaj postav najbolji je svjedok naših mediteranskih veza, kako kroz kulturnu nit, tako i kroz povijesnu te geografsku sferu, s uvjerenjem da će on još više doprinjeti unaprijeđenju odnosa gradova Kotora i Krka, kao i potaknuti brojne kulturne i druge projekte jer nas dugotrajne i duboke morske veze kroz snažan sociokulturni i etnološki identitet na to i obvezuju. 

Nakon programa u Galeriji Decumanus druženje je nastavljeno u prekrasnom ambijentu dvorišta Koktel bara Volsonis, i to predstavljanjem zanimljive monografije Željka Brguljana - Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića. Ova vrijedna publikacija, u izdanju Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba, koju je prisutnima predstavio sam autor, razotkriva istinu o Baziju Ivankoviću, slikaru-marinistu i pomorskom kapetanu, porijeklom iz Boke, koji je na svojim platnima vještom rukom i pomorskim iskustvom vjerno portretirao jedrenjake svoga doba. Vraćajući nas u prošlost, ova knjiga u osam poglavlja na osebujan način oslikava povijest bokeljskog pomorstva, posebice prikazom dramatičnih sudbina bokeljskih jedrenjaka, ali i uzbudljivih životopisa bokeljskih kapetana koji su imali značajnoga udjela u razvoju pomorstva od Mediterana pa sve do obala Južne Amerike. 

Po završetku predstavljanja Brguljanove publikacije uz svirku Kumpanije Tramuntane započela je Galijotska večer, a svi okupljeni tom su se prigodom mogli prepustiti druženju uz čašicu domaćeg vina i pravu galijotsku maneštru. 

Sljedećeg dana, 07. listopada, u Krčkoj katedrali održano je misno slavlje za sve poginule u Lepantskoj bitki. Crnogorska delegacija tako je imala prilike vidjeti i grob soprakomita Ljudevita Čikute. 

Kao pokrovitelje ovogodišnje Štorije o galiji Cristo Ressussitato treba istaknuti Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goransku županiju i Grad Krk, dok organizaciju potpisuju Grad Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora i Filatelističko društvo Krk.