Najave

 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Barock band predstavio pučku baroknu glazbu Engleske, Italije, Amerike i Španjolske

Nakon hvaljenog oratorija Mesija u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, nastavak upoznavanja krčke publike s baroknom glazbenom baštinom nastavljen je gostovanjem poznatog Barock Banda iz Münchena.

Naime, radi se o sastavu kojeg je 2000. godine osnovao Christoph Eglhuber, i to s idejom popularizacije pučke (folklorističke) barokne glazbene tradicije suprotstavljene onom uobičajenom crkvenom, dvorskom ili akademskom repertoaru. U tu svrhu najčešće se izabiru djela, odnosno kratke pjesme ili teme, no zahvaljujući promišljenom i zanimljivom aranžmanu, uz imrovizaciju, bivaju proširene u okviru jedne povijesno doživljene izvođačke prakse. Prema tome, performans Barock Banda, u što su se imali prilike uvjeriti i Krčani, ponajviše karakteriziraju improvizacija, virtuoznost i perkusija, te gotovo groove muzički akcent. 

Tijekom koncerta održanog u Frakopanskom kaštelu, pod nazivom Rhythm, Tunes and Grounds, glazbeni sastav specjaliziran ponajprije za (instrumentalnu) glazbu 17. stoljeća predstavio se folklorističkom baroknom tradicijom Engleske, Italije, Amerike i Španjolske. Spomenuti muzički poliptih tako je započeo predstavljanjem Engleskih autora - Johna Playforda (The Queen's Jig; Jamaica) i Turlougha O`Carolana (The Arethusa), među kojima je svoje mjesto pronašla i jedna tradicionalna škotska balada, Come my Children, koja progovara o prekrasnoj romansi između plemenitaša i sluškinje. Drugi je dio okupio talijanske skladatelje - Giovannija Battistu Fasola (Sguardo lusinghieri), Stefana Landija (Augellin che ' l tuo Amor), Marca Uccellinija (Aria sopra la Bergamasca), te Bellerofontea Castaldija (Chi vidde piu lieto e felice di me?) čije zanimljivo djelo poučava o nedaćama i radostima jedne ljubavi uz lukave komentare Kupidona i očitu inspiriranost elementima arapske glazbe. Muzičko putovanje nastavljeno je predstavljanjem južno i srednjoameričke glazbe, odnosno meksičkim plesom Santiaga de Murcia (Fandango), tradicionalnom čileanskom Senora Dona María, te jednom od skladbi koja je svoje mjesto pronašla u poznatom Codexu Trujillo - svojevrsnoj enciklopediji koju je u drugoj polovici 18. stoljeća o životu u svojoj biskupiju dao napisati Jaime Martínez Companón. Kako se drugi svezak spomenutog rukopisa bavi peruanskom narodnom glazbom, isti otkriva partiture sedamnaest skladbi među kojima je i izvedena Cachua al Nacimiento de Christo Nuestro Senor. Posljednji dio glazbenog poliptiha otkrio je djela Španjolaca - Joséa Marína (No piense Menguilla ya; Ojos pues me desdenais), Diega Ortiza (Recercada segunda), te Santiaga de Murcia (Tarantelas). Barock Band, koji je ispraćen snažnim aplauzom, čine: Alfons Brandt (tenor), Simon Steinkohler (barokna violina), Sabina Lehrmann (viola), Christoph Eglhuber (bubnjevi), Helmut Weigl (lutnja, theorba) i Roman Seehon (udaraljke).