Najave

 • 11. Dan turizma Grada Krka: Okupljanje svih dionika turističke ponude

  13.12.2017
  Na kraju još jedne uspješne sezone, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 11. po redu okupljanje svih dionika turističke ponude poznato kao Dan turizma, održat će se 13. prosinca 2017. godine, u Hotelu Marina, s početkom u 10.00 sati.
   
 • Proslava 97. obljetnice smrti biskupa Antuna Mahnića

  14.12.2017
  Svečano misno slavlje u povodu proslave 97. obljetnice smrti sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića koje predvodi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolita đakovačko-osječki, održat će se 14. prosinca 2017. godine, u 18.00 sati, u Krčkoj katedrali.
 • Četvrto izdanje blagdanske priredbe Advent na Placi

  15.12.2017
  Na glavnom gradskom trgu, između 15. i 17., te 22. i 24. prosinca 2017. godine, bit će priređeno četvrto izdanje blagdanske sajmeno-glazbene priredbe Advent na Placi, i to u režiji Udruge Kreativni Krk kojoj i ove godine organizacijsku podršku pruža Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci, a financijsku Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.
   
 • Humanitarno-prodajna izložba krčkih srednjoškolaca

  18.12.2017
  Humanitarno-prodajna izložba fotografija i narukvica učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, između 18. i 20. prosinca 2017. godine, odvijat će se u Galeriji Decumanus, i to od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.
   
 • Humanitarni božićno-novogodišnji koncert krčkih osnovnoškolaca

  21.12.2017
  Tradicionalni, 16. po redu, Božićno-novogodišnji koncert u izvedbi učenika s područja čitavog otoka, u organizaciji Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i podršku osnovnih škola Malinska-Dubašnica i Omišalj, održat će se 21. prosinca 2017. godine, u velikoj sportskoj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, s početkom u 17.00 sati.
   
 • Izložbeni i glazbeni sadržaji za Badnje jutro u Krku

  22.12.2017
  I ove godine, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, u Galeriji Decumanus i na obližnjoj Veloj placi, tijekom petka 22. prosinca, odvijat će se četvrto po redu izdanje blagdanskog programa sačinjenog od izložbenih i koncertnih sadržaja - prigodno nazvanog Badnje jutro u Krku.
 • Slatki otok - prepoznatljiv blagdanski simbol čitavog otoka

  23.12.2017
  I ove godine, uoči Božića Humanitarna udruga Andrijana Gržetić organizira jubilarnu, 10. po redu humanitarnu izložbu kolača Slatki otok. Krčka Vela placa iznova će mirisat po domaćim kolačima, 23. prosinca od 08.30 sati, a bude li kiše prodaja prelazi u obližnju Galeriju Decumanus.
 • Božićna polnoćka

  24.12.2017
  Božićna polnoćka, koju predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 24. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 23.00 sata.
 • Svečano božićno misno slavlje

  25.12.2017
  Svečano božićno misno slavlje, koje predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, održat će se 25. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 10.30 sati.
 • Božićni koncert župnih zborova

  26.12.2017
  Božićni koncert župnih zborova održat će se 26. prosinca 2017. godine u Krčkoj katedrali s početkom u 19.00 sati.
 • Zdravica krčkog gradonačelnika i doček Nove, 2018., godine

  31.12.2017
  Kao i dosad, Krčani, zajedno s ostalim posjetiteljima grada, 31. prosinca, Staru će godinu na Veloj placi, točno u podne, ispratiti novogodišnjom zdravicom krčkog gradonačelnika, i to uz cjelojutarnji zabavno-glazbeni program, nakon čega između 23.00 i 03.00 sata, na istome mjestu, slijedi doček Nove godine uz zajednički koncert Beatles Revival Banda i Belfastfooda. Organizacija ovog cjelodnevnog novogodišnjeg programa povjerena je Turističkoj zajednici Grada Krka i Udruzi Kreativni Krk.

Venecijanska ranobarokna glazba u crkvi franjevačkog samostana

Kao posljednji program klasične glazbe 58. Ljetnih priredbi u crkvi franjevačkog samostana, 14. kolovoza 2014. godine, priređen je koncert Ansambla Responsorium specijaliziranog za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka.

U jednom od najljepišh krčkih sakralnih ambijenata, uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, ansambl je izveo prigodan program pod nazivom Et Angelus dixit, predstavivši venecijanske barokne psalme Claudija Monteverdija (Confitebor tibi Domine - Venite sicientes; Laudate Dominum - O bone Jesu; Salve regina - Iste confessor; Deus tuorum militum), Maurizija Cazzatija (Capriccio & Passacaglia), Tarquinija Merula (Ciaccona), Heinricha Schütza (Rorate coeli), Johanna Rosenmüllera (Surgamus ad laudes) i Marca Uccelinija (Aria sopra la Bergamasca).

 

 

Kako stoji u predgovoru koncerta, početkom 17. stoljeća glazbeni život Italije bio je obilježen inovacijama i novim stilskim strujanjima što su se podjednako odrazile na sakralnu i profanu glazbenu produkciju. Naglašenost afekta kao tematske osnove svakog glazbenog ostvarenja postala je glavna odrednica novog glazbenog vala, a virtuozni efekti i improvizacija dodatno su obojili nove interpretativne trendove. Međutim, prihvaćnje novih estetskih standarda nije se odvijalo jednakom dinamikom u svim glazbenim centrima Italije. Perfekcionistički vokalni slog i stroga tradicionalnost Rima bili su u suprotnosti s modernim idejama i zvukovnom raskoši kakve su dominirale Venecijom. Naime, akustička funkcionalnost bazilike Sv. Marka omogućila je ekstravagantno polikoralno muziciranje i eleganciju koncertantnog stila po čemu je grad na laguni bio poznat diljem Europe. Claudio Monteverdi, čija su djela dominirala koncertom, postao je 1613. godine maestro di capella venecijanske prvostolnice, a dobro poznavanje polikoralnog stila razvidno je iz njegova kapitalnog djela Vespro della Beata Vergine, zbirke marijanskih večernjih psalama koju je objavio za vrijeme službovanja na dvoru knezova Gonzaga u Mantovi. Inače, Monteverdijev sakralni opus možemo smatrati prekretnicom u koncepciji sakralne ranobarokne glazbe. 

Glazbenu baštinu s početka 17. stoljeća okupljenima u franjevačkoj crkvi predstavili su: Jelena Čilaš (sopran), Martina Klarić (sopran), Darko Solter (bas bariton), Silvio Richter (barokna violina), Ana Benić (blok flaute), Augustin Mršić (viola da gamba), István Kónya (chitarrone) i Mario Penzar (čembalo). Čineći Ansambl Responsorium ovi vrsni glazbenici djeluju u skladu sa suvremenim načelima povijesno osviještene interpretacije rane glazbe, koristeći replike autentičnih glazbala te poštujući znanstveno utemeljene stilske smjernice. U stalnoj potrazi za autentičnim zvucima i doživljajima realizirali su niz uspješnih projekata, među kojima su suvremene praizvedbe zbirki Ghirlanda odorifera Gabriella Pulitija te Amorosi concetti 1612. i Canti spirituali Tomasa Cecchina čime su stekli naklonost kako publike, tako i kritike.