Najave

 • Upisi u sportsko-rekreacijske radionice Udruge Pepice

  22.09.2017
  Obzirom da krčka Udruga za sportsku rekreaciju Pepice ulazi u novu sezonu treniranja, upisi u sportsko-rekreacijske radionice (uz mogućnost informiranja) održat će se 22. rujna 2017. godine, u dvorani Sportsko-rekreacijskog centra Josip Uravić Pepi, s početkom u 18.00 sati. Radionice (total body i low total body) vode Gabi Jurešić, Monika Bajčić i Lucija Petrak, a mjesečna naknadna za dva treninga tjedno iznosi 140,00 kn, a tri 160,00 kn.
   
 • Poljica: Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje

  22.09.2017
  Treća po redu Smotra klapskog pjevanja u povodu Kuzmanje - blagdana sv. Kuzme i Damjana, održat će se u Poljicima, nedaleko grada Krka, i to 22. rujna 2017. godine, s početkom u 19.30 sati, u samom srcu mjesta; na Placi. Kao i prethodnih godina organizaciju ovog festivala preuzeli su domaćini iz Klape Kaštadi.
   
 • 03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

  27.09.2017
  03. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Marinko Pavlić, održat će se u srijedu, 27. rujna 2017. godine, u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.30 sati, a predložen je sljedeći Dnevni red.
   
 • Info dan HBOR-a u gradu Krku

  28.09.2017
  HBOR-ov Područni ured za Primorje i Gorski kotar u suradnji s LAG-om Kvarnerski otoci te Udruženjem obrtnika otoka Krka organizira individualne razgovore poduzetnika s voditeljicom Područnog ureda Vesnom Bartolović Staničić, koji će se, 28. rujna 2017. godine, između 10.00 i 14.00 sati, odvijati u sjedištu LAG-a Kvarnerski otoci, Vršanska 14, u gradu Krku. Svi zainteresirani poduzetnici ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti za besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja investicijskih ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, i to mailom na jovana@kvarnerski-otoci.hr ili telefonom na 095 858 82 31.
 • Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

  06.10.2017
  U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).
   
 • Upisi za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA

  07.10.2017
  Škola stranih jezika VID objavljuje upise u novi semestar za program prve razine mentalne aritmetike ALOHA (Abacus Learning of Higher Arithmetic). Radionica za djecu s prezentacijom programa i roditeljski sastanak održat će se 07. listopada 2017. godine, s početkom u 10.00 sati, u učionicama škole Vid u gradu Krku, Kvarnerska 15 (zgrada Fani, pored Gradske knjižnice). Nastava kreće 14. listopada.

Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost

Projekt Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost, s akronimom Lokna, zajednički provode Grad Krk, Javna ustanova Priroda, Krajinski park Ljubljansko barje i Geodetski institut Slovenije. 

Riječ je o zanimljivoj inicijativi financiranoj u okviru operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013., koja se u Primorsko-goranskoj županiji realizira na području otoka i grada Krka sa zadaćom očuvanja i revitalizacije lokvi, i to putem zajedničkog, prekograničnog pristupa njihovu vrednovanju, inventarizaciji, revitalizaciji i promociji. 

Naime, na području naše županije ustanovljena je Nacionalna ekološka mreža u kojoj pronalazimo poseban tip staništa - kršku lokvu, nastalu na vodonepropusnom zemljištu akumulacijom vode, uslijed djelovanja hidroloških, klimatskih i geoloških čimbenika, iako se postanak većine uglavnom vezuje uz čovjekovu aktivnost. Važne posebice za napoj stoke, navodnjavanje polja, gašenje požara, ali i kao izvor pitke vode, lokve su čuvane kao velika dragocjenost, tim više što su s vremenom postale specifično stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Međutim, stanje u kojem se krške lokve danas nalaze daleko je od idealnog, a kao lijep i jedinstven primjer suživota čovjeka i prirode, spone tradicije i biološkog bogatstva te krajobrazne raznolikosti, bitno ih je očuvati, po potrebi sanirati te kroz različite edukativne programe čim više približiti javnosti.

Upravo na tom tragu, tijekom 2015. i 2016. godine, projekt predviđa provođenje sistematizacije podataka o krčkim lokvama, terenske obilaske tijekom kojih će se, s ciljem izrade interaktivnog Internet portala i GIS baze podataka, bilježiti osnovni podaci, zatim detaljno biološko istraživanje triju, a potom i revitalizaciju jedne odabrane lokve, što će pratiti uređenje poučne staze. Navedene aktivnosti biti će dopunjene mnogim edukativnim, ekskurzijskim i izložbenim programima. Vrijednost krčkog dijela ove eko-inicijative iznosi gotovo 20.000,00 EUR što će se u cijelosti refundirati sredstvima iz Europskih fondova.

Kao jedan od primarnih ciljeva ovog projekta treba istaknuti bogaćenje turističke ponude, kako otoka Krka, tako i čitave županije, ali i rad na edukaciji posjetitelja i lokalnog stanovništva, što na poslijetku predstavlja jedan od preduvijeta za zaštitu i očuvanje ovog vrijednog i jedinstvenog dijela otočne prirodne i kulturne baštine.

 

Sažeti opis projekta [.pdf]