Najave

 • Vama glumimo! - nova sezona kazališnih programa za djecu i odrasle

  20.01.2017
  Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2017. godine, iznova započinje s realizacijom projekta Vama glumimo! kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.
   
 • Rijeka 2020 - EPK: Predstavljanje sudionika programskog pravca 27 susjedstava

  24.03.2017
  Grad Krk postao je jedna od 27 zajednica koje će biti uključene u programski pravac 27 susjedstava koji se razvija u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Upravo u gradu Krku, 24. ožujka 2017. godine, bit će organizirano javno predstavljanje izabranih susjedstava iz čitave Primorsko-goranske županije.
   
 • Vozimo električne bicikle u gradu Krku!

  25.03.2017
  Prezentacija električnih bicikala s mogućnošću probne vožnje, zajedno s uvodnim predavanjem, održat će se u subotu, 25. ožujka 2017. godine, s time da će se predavanje, između 10.00 i 11.00 sati, odvijati u prostoru Velike gradske vijećnice, nakon čega na Rivi slijedi prezentacija.
   
 • Podržite globalni prosvjed Sat za planet Zemlju!

  25.03.2017
  Svjetski fond za prirodu (World Wildlife Fund) već desetu godinu za redom organizira najveću svjetsku akciju, ujedno i univerzalnu platformu za susret i razvoj ekološki osviještenih nastojanja, u nas znanu kao Sat za planet Zemlju (Earth Hour).
 • Proglašenje najboljih otočnih sportaša i sportskih ekipa u 2016. godini

  30.03.2017
  Svečanost proglašenja najboljih otočnih sportaša i sportskih ekipa u 2016. godini održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, u prostoru Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, s početkom u 19.00 sati, a nakon protokolarnog dijela sve ondje okupljene očekuje i zakuska.
   

Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost

Projekt Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost, s akronimom Lokna, zajednički provode Grad Krk, Javna ustanova Priroda, Krajinski park Ljubljansko barje i Geodetski institut Slovenije. 

Riječ je o zanimljivoj inicijativi financiranoj u okviru operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013., koja se u Primorsko-goranskoj županiji realizira na području otoka i grada Krka sa zadaćom očuvanja i revitalizacije lokvi, i to putem zajedničkog, prekograničnog pristupa njihovu vrednovanju, inventarizaciji, revitalizaciji i promociji. 

Naime, na području naše županije ustanovljena je Nacionalna ekološka mreža u kojoj pronalazimo poseban tip staništa - kršku lokvu, nastalu na vodonepropusnom zemljištu akumulacijom vode, uslijed djelovanja hidroloških, klimatskih i geoloških čimbenika, iako se postanak većine uglavnom vezuje uz čovjekovu aktivnost. Važne posebice za napoj stoke, navodnjavanje polja, gašenje požara, ali i kao izvor pitke vode, lokve su čuvane kao velika dragocjenost, tim više što su s vremenom postale specifično stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Međutim, stanje u kojem se krške lokve danas nalaze daleko je od idealnog, a kao lijep i jedinstven primjer suživota čovjeka i prirode, spone tradicije i biološkog bogatstva te krajobrazne raznolikosti, bitno ih je očuvati, po potrebi sanirati te kroz različite edukativne programe čim više približiti javnosti.

Upravo na tom tragu, tijekom 2015. i 2016. godine, projekt predviđa provođenje sistematizacije podataka o krčkim lokvama, terenske obilaske tijekom kojih će se, s ciljem izrade interaktivnog Internet portala i GIS baze podataka, bilježiti osnovni podaci, zatim detaljno biološko istraživanje triju, a potom i revitalizaciju jedne odabrane lokve, što će pratiti uređenje poučne staze. Navedene aktivnosti biti će dopunjene mnogim edukativnim, ekskurzijskim i izložbenim programima. Vrijednost krčkog dijela ove eko-inicijative iznosi gotovo 20.000,00 EUR što će se u cijelosti refundirati sredstvima iz Europskih fondova.

Kao jedan od primarnih ciljeva ovog projekta treba istaknuti bogaćenje turističke ponude, kako otoka Krka, tako i čitave županije, ali i rad na edukaciji posjetitelja i lokalnog stanovništva, što na poslijetku predstavlja jedan od preduvijeta za zaštitu i očuvanje ovog vrijednog i jedinstvenog dijela otočne prirodne i kulturne baštine.

 

Sažeti opis projekta [.pdf]