10. Dani smokava brojnim sadržaja slave kraljicu voća

Nakon mnogih kulturnih, zabavnih i sportskih događanja koja su obilježila ovogodišnje ljetno, a kao svojevrstan uvod u skorašnju jesen, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, 02. rujna, započela je jubilarna, 10. po redu, gastro-manifestacija Dani smokava.

Svojevrsno srce starogradske jezgre - Vela placa - tako je iznova postalo poprištem malenog, ali prodajnim sadržajima bogatog sajma posvećenog toj finoj i nutricionistički iznimno vrijednoj mediteranskoj voćki. Prema tome, Krčanima i njihovim gostima, koji, unatoč ulasku u rujan, još uvijek dobrano pune gradske ulice, na jednom je mjestu pružena prilika da iskoriste sve blagodati prodajne izložbe domaćih delikatesa, koja je na kupnju, ali i degustaciju, ponudila svježe i suhe smokve, džemove, rakije, likere te slastice, kao i ostale oku i nepcu privlačne otočne proizvode. Međutim, uz takvu gastro ponudu, prezentirani su i gradski suveniri - osobito oni inspirirani ovim sada već tradicionalnim događanjem, što znači da je i ovog puta svatko dobio priliku pronaći barem nešto za sebe.
Osim sajmom, manifestacija je, nedaleko trga, u dvorištu Koktel bara Volsonisa, otvorena i demonstracijom pripreme marmeralade od te fine i mediteranu svojstvene voćke, koju su za sve okupljene znatiželjnike u djelo proveli njegovi djelatnici. Dan je nakon cjelodnevnog sajmovanja i odrađenih kreativcima namijenjenih radionica izrade glinenih smokava te filcanja vune, zaključen koncertom talentiranih Krčanki iz Bona forme, koje su obradama naše tradicijske glazbe, ali i svjetskih evregreena, oduševile okupljene.
No, program se na Veloj placi nastavlja 03. i 04. rujna, i to prodajnom izložbom postavljenom između 10.00 i 22.00 sata, zatim prethodno navedenim radionicama u jutarnjim i popodnevnim satima, te još dvama koncertnim nastupima - onim Mićih Bodula i Klape Nono, dok 03. rujna u Koktel baru Volsonis, s početkom u 17.00 sati, sve željne novih (agronomskih) znanja, očekuje izlaganje dr. Željka Prgometa o odabiru sorata smokava za okućnicu i plantažni uzgoj. Oni koji će u riječima ovog Krčanima dobro znanog gosta sigurno pronaći inspiraciju imat će potom priliku u svoj vrt ponijeti sadnicu smokve i tako doprinijeti popularizaciji smokarstva, što je ujedno i jedan od light motiva ovog gastro-edukativnog događanja.
 
 
Osim na Veloj placi, zaljubljenici u mediteransku kuhinju maštovita slatka i slana jela od smokve, u vrijeme trajanja dana posvećenih kraljici voća, od 02. do 04. rujna, mogu isprobati u krčkim ugostiteljskim objektima, i to redom: Bistrou Politin, Caffettariji XVIII st., Casi del Padrone, Koktel baru Volsonis, Konobi Bacchus, Konobi Kantun, Konobi Maritim, Konobi-pizzeriji Galija, restoranu Hotela Marina, Restoranu Karaka, Restoranu Krk, Restoranu Diana, Restoranu Torkul, Konobi Pud prevolt (Milohnići), Konobi Pud brest (Milohnići), konobi Kuće Krčkog pršuta (Vrh) i Trattoriji Glavotok (Glavotok).