Poljoprivreda

Poljoprivredna zadruga Otok Krk do kraja veljače nudi besplatnu netretiranu krčku vunu

Poljoprivredna zadruga Otok Krk mora se što prije riješiti svojih lani prikupljenih zaliha vune, a sve kako bi skladišne kapacitete oslobodila za novu sezonu šišanja ovaca. Tim povodom, otočanima je ponuđena tona sirove vune pogodne za uporabu u vrtlarstvu, maslinarstvu, vinogradarstvu ili pak građevini.

Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod u 2024. godini

Na temelju članka 36. Zakona o otocima (Narodne novine, br. 116/18, 73/20 i 70/21), Programa Hrvatski otočni proizvod, od 25. kolovoza 2022. godine i Pravilnika o provedbi programa Hrvatski otočni proizvod u vezi s djelokrugom, brojem članova i sastavom stručnih povjerenstava za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod, načinu vođenja evidencije subjekata kojima je dodijeljena oznaka Hrvatski otočni proizvod i načinu provođenja kontrole nad korištenjem oznake Hrvatski otočni proizvod (Narodne novine, br. 139/21 - u daljem tekstu: Pravilnik), Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), temeljem Odluke ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, od 02. siječnja 2024. o raspisivanju Javnog poziva, raspisuje Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod (u daljnjem tekstu: oznaka HOP).

Stara Sušica: Poziv na sastanak za provedbu programa Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ Očuvanje plodnosti poljoprivrednog zemljišta u 2024. godini

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u svome Planu rada za 2024. godinu ima predviđena sredstva u iznosu od 57.000,00 eura za provedbu programa Očuvanje plodnosti poljoprivrednog zemljišta.

Krčani uz prigodnu gastronomsku ponudu, sajam, kreativne radionice i koncerte slavili mediteransku kraljicu voća - SMOKVU!

Početak rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sadržajima sve bogatije gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju po 17. put potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, a kojoj su podršku, tijekom ceremonije otvorenja, pružili knezovi Krčki Frankopani.

17. Dani smokava: Spoj gastronomije, sajmene ponude, likovnosti i glazbe

Krčki Dani smokava, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, priređuju se još od 2007. godine te slave smokvu, najrašireniju i iznimno cijenjenu voćku Mediterana koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Primarno posvećeni educiranju gostiju i lokalnog stanovništva, Dani smokava turistički brendiraju grad i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ: Traži se iskaz interesa za korištenje, tj. nabavku rotacijske freze gredičarke sa sijačicom!

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije zatražio je iskaz interesa za potrebu korištenja, tj. nabave priključnog stroja za traktor, i to rotacijske freze gredičarke sa sijačicom. Taj bi se priključni stroj ustupio na korištenje poljoprivrednim gospodarstvima za potrebe sanacije šteta od divljih životinja, posebice divljih svinja na travnjacima, pašnjacima i livadama.

Grad Krk: Uputstvo o uvjetima za davanje prethodne suglasnosti priključenja na vodovodnu mrežu za potrebe poljoprivrede

Na temelju članka 52. Statuta Grada Krka (Službene novine Primorsko-goranske županije broj 28/09, 41/09, 13/13, 20/14, 3/18, 7/20, 26/20 - pročišćeni tekst i 6/21) i članka 21. Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga (Službene novine Primorsko goranske županije broj 40/11, 23/14, 19/16, 46/18 i 17/19), Gradonačelnik je dana 23. siječnja 2023. godine donio Uputstvo o uvjetima za davanje prethodne suglasnosti priključenja na vodovodnu mrežu za potrebe poljoprivrede.

LAG Kvarnerski otoci: U posljednjem, šestom, LAG natječaju odobreno 14 projekata u vrijednosti 1.578.276,00 kn

Lokalna akcijska grupa (LAG) Kvarnerski otoci, 13. listopada 2022. godine, zaprimila je 14 odluka o odabiru projekta od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, čime je, za sufinanciranje, prihvaćeno svih 14 projekata odabranih na šestom LAG natječaju.

Ministarstvo poljoprivrede: Zajmovi i jamstva za osiguranje likvidnosti uslijed porasta troškova energije, utjecaja kriza i za pripremu sjetve

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske poziva poduzetnike čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza da razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata i drugo) putem dostupnih kredita, uz jamstvene sheme te uz državne potpore.

Prilog 16. Danima smokava: Ukratko o smokvi i smokvarstvu (na otoku Krku)

Na otoku Krku nalazi se 3.500 ha kvalitetnog tla za poljoprivrednu proizvodnju koje se koriste za uzgoj višegodišnjih kultura. Rigolanog tla, suhozida, škrapi i terasa ima više od 6.000 hektara, a treba ih zadržati za uzgoj maslina i drugih pogodnih višegodišnjih kultura. Jedna od tih kultura svakako je i smokva, na otoku prisutna još od davnina.