10. Dani smokava prizvali sigurnu budućnost otočnog smokvarstva

Prva polovica rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sadržajima sve bogatije gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju 10., jubilarni put potpisuje Turistička zajednica Grada Krka.

Kao i prethodnih godina, pored bogate gastro ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki u dvadesetak ugostiteljskih objekata (iz Krka, Milohnića, Vrha i Glavotoka), ovo vrijedno događanje, svima koji su između 02. i 04. rujna posjetili grad, otkrilo je i ostale sadržaje locirane na prostor Vele place ili u obližnji Volsonisov vrt. Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku okušati se u kuhanju džema ili testirati svoje kreativne vještine u priređenim radionicama - onoj modeliranja glinenih smokava ili filcanja vune, zatim poslušati Bona formu, Miće Bodule ili Klapu Nono te istinski uživati u trodnevnoj prodajnoj izložbi izvornih domaćih proizvoda (džemova, rakija, likera i ostalih slatko-slanih delicija), dopunjenih raznolikom paletom uz ovu priču vezanih suvenira, a kako bi krčka smokva kroz godine koje slijede postala prepoznatljiva poput pršuta, maslinovog ulja ili sira, organizirana je i podjela smokvinih sadnica. 
Iako je edukativni dio ovogodišnjih Dana smokava izostao iz više nego opravdanih razloga, rano poslijepodne, 03. rujna, ipak je, osim za distribuciju sadnica, iskorišteno i za kratko prisjećanje na desetogodišnju povijest same manifestacije tijekom kojeg su pojedincima i ustanovama koji već godinama daju prilog njezinoj opstojnosti dodijeljene zaslužene zahvalnice. Naime, prve Dane smokava u Šilu je priredio Hotel Malin, da bi organizaciju potom preuzela Turistička zajednica otoka Krka, a na posljetku i Turistička zajednica Grada Krka, uz, ovom prigodom, istaknutu želju da to događanje možda već i naredne godine (iznova) zadobije otočni karakter. 
U svome izlaganju, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina navela je kako su krčki Dani smokava danas prerasli u jednu prezentnu i sadržajima bogatu gastro-manifestaciju koja će sigurno ostati trajno zabilježena u kalendaru gradskih događanja, i to prvog rujanskog tjedna, uvodeći nas tako, sasvim primjereno, u zlatnu jesen. Iako dr. Željko Prgomet nije danas s nama, nastavlja Jurina, on je, prateći ovu manifestaciju od samih početaka, bio taj koji nas je snažno motivirao, bivajući svih ovih godina na raspolaganju ne samo nama kao organizatorima, već i svim prozvađačima kako ne bi odustali, odnosno kako bi ustrajali u svojem plemenitom naumu. Takva podrška sigurno je, pored ostalog, dovela do toga da se danas možemo pohvaliti lijepim i maštovitim proizvodima koji jako brzo i uspješno pronalaze put do potrošača, i koji, vidimo, najavljuju lijepu budućnost smokvarstva kao poljoprivredne grane koja trenutno ima uzlaznu putanju, ali koja ipak iščekuje svoju renesansu, točnije ispunjenje punog kapaciteta, s ciljem da se smokva što intenzivnije priključi gastro-identitetu otoka Krka kojeg bez te kraljice voća ne možemo smatrati potpunim. Grad Krk, grad je povijesti i kulture, ističe Jurina, a kultura se ne može graditi bez kulture stola, i zato je izuzetno važno da se i gastronomija snažno i kvalitetno promovira kroz ovakva i slična događanja kako bi, s jedne strane educirali turiste i potrošače, a s druge pomogli proizvođačima da se usmjere prema proizvodima koji su danas traženi, i koji predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Upravo potonje uspješno demonstrira i pronuda na krčkim štandovima koja seže od tradicionalne suhe smokve, pa sve do proizvoda koji su, bilo tehnološki, bilo gastronomski, drugačije spravljeni, sa zadaćom da zadovolje i onog najizbirljivijeg turista. U ovogodišnjim, 10. Danima smokava, zaključuje Jurina, svoje sudjelovanje bilježi čak 20 ugostiteljskih objekata, koji su pripremili, i slana, i slatka jela bazirana na zdravome smokvinom plodu, dok je sajmeni dio okupio 10 otočnih proizvođača, što u ponudi imaju više od 30 različitih proizvoda.
Svih tih proizvoda zasigurno ne bi bilo bez entuzijazma onih koji su u prethodnih 10 godina dali svoj doprinos, kako obnovi smokvarstva kao poljoprivredne kulture, tako i obogaćivanju turističke ponude, odnosno uključivanju smokve u turistička kretanja, a budući da je ove godine riječ o jubileju, zahvalnice su redom dodijeljene: Hotelu Malin i Marini Valković, OPG-u Nikola Zec, Udruzi maslinara Drobnica i Goranu Mareviću, Turističkoj zajednici otoka Krka, Casi del Padrone, Konobi-pizzeriji Galija, Hotelu Marina, Konobi Pud prevolt, Restoranu Karaka, Pizzeriji Mala vrata, Konobi Maritim, Koktel baru Volsonis i stručnom suradniku manifestacije - Željku Prgometu.