10. Dani turizma Grada Krka u znaku rasprave o Strategiji razvoja turizma

Ovogodišnji, deseti Dan turizma Grada Krka, inače susret svih dionika turističke ponude s predstavnicima Turističke zajednice Grada Krka, gradskih vlasti te javnih institucija, ustanova i tvrtki, održan je u Hotelu Valamar Koralj, i to s ciljem analiziranja netom završene turističke sezone tijekom koje je još ranije nego li prošle na području Grada Krka ostvareno milijun noćenja.

U odnosu na prethodna izdanja Dana turizma, ovaj najrecentniji, održan 12. listopada 2016., imao je ponešto drugačiji hodogram obzirom da je trenutno u izradi Strategija razvoja turizma Grada Krka za razdoblje od 2016. do 2020. godine, a kako se radi o jednom od strateških gradskih dokumenata, početak druženja bio je posvećen upravo raspravi na temu budućeg razvoja te za grad najvažnije gospodarske grane, koju su zajednički moderirali Alen Host i Hrvoje Katunar s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, inače izrađivači Strategije.
Nakon predstavljanja njezinih smjernica i mjera te iznošenja ideja i primjedbi,uslijedila je analiza turističke sezone radi dobivanja što jasnije slike funkcioniranja destinacije, drugim riječima kako bi se sa što više konkretnih zaključaka krenulo u planiranje nadolazećeg razdoblja. Prema tome prijedloge za sljedeću turističku sezonu, ali i neke od svojih problema, izložili su hotelijeri, voditelji kampova i predstavnici turističkih agencija, ugostitelji, iznajmljivači privatnog smještaja, predstavnici trgovačkih i uslužnih djelatnosti te članovi brodarskih, poljoprivrednih, sportskih i drugih udruženja. Raspravljalo se pritom o komunalnoj problematici, sigurnost u prometu, funkcioniranju luke, kvaliteti turističkog proizvoda, gradskim manifestacijama, programima i drugim događanjima, turističkoj ambulanti, civilnom sektoru i njegovoj ulozi u turizmu, te autohtonim proizvodima kao gospodarskom potencijalu i dijelu turističkog identiteta.
Ovogodišnje druženje otvorila je Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka, istaknuvši na početku, kako se svi možemo složiti da je sezona za nama bila vrlo uspješna te da su mnogi ostvarili svoja očekivanja. Važno je, kao i dosad, dodaje Jurina, rezimirati zapažanja i dojmove te se zajednički osvrnuti na teme zbog kojih smo danas ovdje. Gradonačelnik, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Krka, Darijo Vasilić, potom je izrazio zadovoljstvo da se u gradu Krku već desetu godinu za redom vitalnom održava inicijativa tijekom koje možemo otvoreno porazgovarati o tome na koji način poboljšati, odnosno eliminirati sve probleme koji se tijekom ljetnih mjeseci primjećuju. Sezona je, srećom, bila uspješna pa se u takvoj atmosferi, zaključuje Vasilić, puno slobodnije raspravlja o poboljšanjima koja se očekuju u narednoj turističkoj sezoni, nego li kada se posluje s rezultatima koji su, u bilo kojem pogledu, negativni. 
Pored mnogih tema o kojima se povela rasprava valja izdvojiti problem koji posebice na gradskim parkiralištima, duž starogradske jezgre ili na gradskim plažama stvara otpad, zatim inicijativu izgradnje šetnica i biciklističkih staza na području, odnosno prijedlog da se općenito nastavi s ulaganjem u biciklističku infrastrukturu, njezino širenje, a prije svega redovno održavanje. Dio rasprave također je bio posvećen potencijalima autohtonih proizvoda, zatim nedostatku prave gradske tržnice, kvaliteti gradskih manifestacija, potrebi izgradnje pozornice na otvorenom te mogućnosti češćeg održavanja ovakvih susreta.