12. Dani smokava: Nezaboravni gastro užitak i povratak tradiciji
I ove godine, krajem ljeta, iznova je u fokusu smokva. Svi ljubitelji ove plemenite mediteranske voćke na kojoj su odrastali naši stari tako će između 31. kolovoza i 02. rujna ponovo doći na svoje, kada se u Krku priređuje gastro manifestacija koja će uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava također ponuditi zanimljive edukativno-kreativne i kulturno-zabavne sadržaje.
Osim toga, u isto vrijeme, četrnaest ugostiteljskih objekata s područja Grada Krka služit će maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove nutricionistički vrijedne voćke, poput kolača, palačinki, torti ili sladoleda od smokava, sušenih smokava na kremi od mascarponea i cimeta, krostate sa smokvinim pekmezom, šurlica sa škampima i smokvama, steaka u umaku od suhih smokava, mesne štruce punjene domaćim sirom i smokvama, bifteka u umaku od smokava, paštete od pršuta i smokava ili pizze sa smokvama. Za kulturno-zabavni dio programa redom su zaduženi Dječji pjevački zbor Mići Boduli, ženska Klapa Vejanke, grupa Don Demižon & Ego3pizze i muška Klapa Kaštadi koji će na Veloj placi u kasnijim poslijepodnevnim satima biti združeni s gotovo cjelodnevnim mini-sajmom. Za sve kreativce tu je i nekolicina radionica: jedna posvećena izradi marmelade od smokava, a preostale modeliranju smokava, filcanju krčke vune (također na temu smokava) te izradi simpatičnih suvenira od naplavina. Edukativni dio manifestacije iznova je povjeren Željku Prgometu koji će u subotu, 01. rujna, održati predavanje na temu Uzgoja smokava u OPG-u, nakon kojeg slijedi podjela smokvinih sadnica, zajedno s mogućnošću konzultacija.
Organizaciju 12. po redu Dana smokava iznova potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, koja je za vođenje radionica zadužila udruge Opatija Art i Rukotvorine Krk, a kojima će se u provođenju kreativnih zadataka pridružiti gosti iz Slovenije i Ravne Gore.
Program događanja:
31. kolovoza (petak), Vela placa; Koktel bar Volonis
- 10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava
- 10.00 - 12.00, radionica izrade suvenira od naplavina
- 11.00 - 13.00, radionica izrade keramičkih smokava
- 11.00 - 13.00, izrada marmelade od smokava (Koktel bar Volonis)
- 17.00 - 19.00, radionica filcanja krčke vune na temu smokava
- 17.00 - 20.00, radionica izrade keramičkih smokava
- 19.00, nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli i Klape Vejanke
01. rujna (subota), Vela placa
- 10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava
- 10.00 - 12.00, radionica izrade glinenih smokava
- 10.00 - 13.00, radionica izrade keramičkih smokava
- 12.00 - 14.00, radionica filcanja krčke vune na temu smokava
- 17.00 - 19.00, radionica filcanja krčke vune na temu smokava
- 18.00 - 20.00, radionica izrade keramičkih smokava
- 20.00, koncert grupe Don Demižon & Ego3pizze
01. rujna (subota), Koktel bar Volonis
- 17.00, predavanje Željka Prgometa na temu Uzgoj smokava u OPG-u, nakon čaga slijedi podjela smokvinih sadnica uz mogućnost konzultacija
02. rujna (nedjelja), Vela placa
- 10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava
- 10.00 - 12.00, radionica izrade suvenira od naplavina
- 11.00 - 13.00, radionica izrade keramičkih smokava
- 12.00 - 14.00, radionica filcanja krčke vune na temu smokava
- 17.00 - 19.00, radionica filcanja krčke vune na temu smokava
- 18.00 - 20.00, radionica izrade keramičkih smokava
- 20.00, nastup Klape Kaštadi
Ugostiteljski objekti u kojima će se spravljati maštovita (slatka i slana) jela od smokava:
1) Grad Krk:
- Bistro Politin
- Caffettaria XVIII st.
- Casa del Padrone
- Koktel bar Volsonis
- Restoran Harbour
- Konoba, pizzeria Galija
- Pizzeria Mala vrata
- Restoran Karaka
- Restoran Krk
2) Milohnići:
- Konoba Pud prevolt
- Konoba Pud brest
3) Vrh:
- Konoba Kuće Krčkog pršuta
- Konoba Marija
4) Glavotok:
- Trattoria Glavotok