13. Dani smokava: Povratak tradiciji uz jedinstveni gastro užitak!
I ove godine, krajem ljeta, iznova je u fokusu smokva. Svi ljubitelji ove plemenite mediteranske voćke na kojoj su odrastali naši stari tako će između 30. kolovoza i 01. rujna ponovo doći na svoje, kada se u Krku priređuje gastro manifestacija koja će uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava, također, ponuditi zanimljive edukativno-kreativne i kulturno-zabavne sadržaje.
Osim toga, u isto vrijeme, četrnaest ugostiteljskih objekata s područja Grada Krka služit će maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove nutricionistički vrijedne voćke, poput kolača, palačinki, torti ili sladoleda od smokava (i sa smokvama), sušenih smokava na kremi od mascarponea i cimeta, krostate sa smokvinim pekmezom, šurlica sa škampima i smokvama, steaka u umaku od suhih smokava, mesne štruce punjene domaćim sirom i smokvama, bifteka u umaku od smokava, paštete od pršuta i smokava ili pizze sa smokvama. Za kulturno-zabavni dio programa redom su zaduženi Gradska glazba Krk, Klapa Nono, Dječji pjevački zbor Mići Boduli, Klapa Kaštadi, Gradski zbor Krk i grupa Don Demižon & Ego3pizze koji će na Veloj placi u kasnijim poslijepodnevnim satima biti združeni s gotovo cjelodnevnim mini-sajmom. Za sve kreativce tu su i dvije radionice: jedna posvećena izradi marmelade od smokava, a druga modeliranju glinenih smokava. Edukativni dio manifestacije iznova je povjeren Željku Prgometu koji će u srijedu, 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici održati predavanje na temu Stanje i perspektive uzgoja smokava u Republici Hrvatskoj, zajedno s osvrtom na VI. Međunarodni kongres o smokvama (koji se će se u Rovinju odvijati između 02. i 09. rujna), nakon čega slijedi podjela smokvinih sadnica s mogućnošću konzultacija.
Organizaciju 13. po redu Dana smokava iznova potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, koja je za vođenje radionica zadužila članove Udruge Opatija Art i djelatnike Koktel bara Volsonis.
Program 13. Dana smokava:
30. kolovoza (petak), Vela placa; Koktel bar Volonis
10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava
11.00 - 13.00, radionica izrade marmelade od smokava (Koktel bar Volonis)
18.00 - 20.00, radionica modeliranja glinenih smokava
20.00, nastup Gradske glazbe Krk
31. kolovoza (subota), Vela placa
10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava
18.00 - 20.00, radionica modeliranja glinenih smokava
19.00, nastup Klape Nono
20.00, nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli
21.00, nastup Klape Kaštadi
01. rujna (nedjelja), Vela placa
10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava
18.00 - 20.00, radionica modeliranja glinenih smokava
19.00, nastup Gradskog zbora Krk
20.00, nastup grupe Don Demižon & Ego3pizze
11. rujna (srijeda), Velika gradska vijećnica
16.00, predavanje Željka Prgometa na temu Stanje i perspektive uzgoja smokava u Republici Hrvatskoj, zajedno s osvrtom na VI. Međunarodni kongres o smokvama (koji se će se u Rovinju odvijati između 02. i 09. rujna), nakon čega slijedi podjela smokvinih sadnica s mogućnošću konzultacija
Ugostiteljski objekti u kojima će se spravljati maštovita (slatka i slana) jela od smokava:
1) Grad Krk:
- Restoran Oliva (svinjski lungić u umaku od smokava; šurlice sa smokvama i gorgonzolom; krostata od smokava)
- Caffettaria XVIII st. (svježe smokve; sladoled sa smokvama; kupovi sa smokvama; cheesecake sa smokvama)
- Restoran Citta Vechia Krk (razna slana i slatka jela sa smokvama)
- Casa del Padrone (krostata od smokava; torta Krčka kneginja; kolač Ledeni vjetar sa smokvama; sladoled od smokava; torta od smokava; smokvenjak)
- Koktel bar Volsonis (palačinke i krostate s domaćim pekmezom od smokava)
- Restoran Harbour (steak u umaku od suhih smokava; šurlice sa škampima i smokvama)
- Pizzerija Mala vrata (pizza sa smokvama)
- Restoran Karaka (sušene smokve na kremi od mascarponea i cimeta s prhkim tijestom)
- Caffe bar Vela placa (prirodni sladoled od smokava)
2) Milohnići:
- Konoba Pud brest (smokvenjak; mesna štruca punjenja domaćim sirom i smokvama; palačinke u šatou sa smokvama)
- Konoba Pod prevolt (palačinke i kolači sa smokvama)
3) Vrh:
- Konoba Kuće krčkog pršuta (pašteta od pršuta i smokava; desert od smokava)
- Konoba Marija (razna jela sa smokvama)
4) Glavotok:
- Trattoria Glavotok (krčke šurlice s puretinom i smokvama; biftek u umaku od smokava i zelenog papra s kroketima; pizza Veglia - rajčice, sir, pršut, suhe smokve, masline)