13. Dani smokava: Povratak tradiciji uz jedinstveni gastro užitak!

I ove godine, krajem ljeta, iznova je u fokusu smokva. Svi ljubitelji ove plemenite mediteranske voćke na kojoj su odrastali naši stari tako će između 30. kolovoza i 01. rujna ponovo doći na svoje, kada se u Krku priređuje gastro manifestacija koja će uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava, također, ponuditi zanimljive edukativno-kreativne i kulturno-zabavne sadržaje.

Osim toga, u isto vrijeme, četrnaest ugostiteljskih objekata s područja Grada Krka služit će maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove nutricionistički vrijedne voćke, poput kolača, palačinki, torti ili sladoleda od smokava (i sa smokvama), sušenih smokava na kremi od mascarponea i cimeta, krostate sa smokvinim pekmezom, šurlica sa škampima i smokvama, steaka u umaku od suhih smokava, mesne štruce punjene domaćim sirom i smokvama, bifteka u umaku od smokava, paštete od pršuta i smokava ili pizze sa smokvama. Za kulturno-zabavni dio programa redom su zaduženi Gradska glazba Krk, Klapa Nono, Dječji pjevački zbor Mići Boduli, Klapa Kaštadi, Gradski zbor Krk i grupa Don Demižon & Ego3pizze koji će na Veloj placi u kasnijim poslijepodnevnim satima biti združeni s gotovo cjelodnevnim mini-sajmom. Za sve kreativce tu su i dvije radionice: jedna posvećena izradi marmelade od smokava, a druga modeliranju glinenih smokava. Edukativni dio manifestacije iznova je povjeren Željku Prgometu koji će u srijedu, 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici održati predavanje na temu Stanje i perspektive uzgoja smokava u Republici Hrvatskoj, zajedno s osvrtom na VI. Međunarodni kongres o smokvama (koji se će se u Rovinju odvijati između 02. i 09. rujna), nakon čega slijedi podjela smokvinih sadnica s mogućnošću konzultacija.

Organizaciju 13. po redu Dana smokava iznova potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, koja je za vođenje radionica zadužila članove Udruge Opatija Art i djelatnike Koktel bara Volsonis.

 

Plakat [.pdf]

Programski letak [.pdf]

 

Program 13. Dana smokava:

 

30. kolovoza (petak), Vela placa; Koktel bar Volonis

 

10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava

11.00 - 13.00, radionica izrade marmelade od smokava (Koktel bar Volonis)

18.00 - 20.00, radionica modeliranja glinenih smokava

20.00, nastup Gradske glazbe Krk

 

31. kolovoza (subota), Vela placa

 

10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava

18.00 - 20.00, radionica modeliranja glinenih smokava

19.00, nastup Klape Nono

20.00, nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli

21.00, nastup Klape Kaštadi

 

01. rujna (nedjelja), Vela placa

 

10.00 - 22.00, prodajna izložba proizvoda od smokava

18.00 - 20.00, radionica modeliranja glinenih smokava

19.00, nastup Gradskog zbora Krk

20.00, nastup grupe Don Demižon & Ego3pizze

 

11. rujna (srijeda), Velika gradska vijećnica

 

16.00, predavanje Željka Prgometa na temu Stanje i perspektive uzgoja smokava u Republici Hrvatskoj, zajedno s osvrtom na VI. Međunarodni kongres o smokvama (koji se će se u Rovinju odvijati između 02. i 09. rujna), nakon čega slijedi podjela smokvinih sadnica s mogućnošću konzultacija

 

Ugostiteljski objekti u kojima će se spravljati maštovita (slatka i slana) jela od smokava:

 

1) Grad Krk:

 

  • Restoran Oliva (svinjski lungić u umaku od smokava; šurlice sa smokvama i gorgonzolom; krostata od smokava)
  • Caffettaria XVIII st. (svježe smokve; sladoled sa smokvama; kupovi sa smokvama; cheesecake sa smokvama)
  • Restoran Citta Vechia Krk (razna slana i slatka jela sa smokvama)
  • Casa del Padrone (krostata od smokava; torta Krčka kneginja; kolač Ledeni vjetar sa smokvama; sladoled od smokava; torta od smokava; smokvenjak)
  • Koktel bar Volsonis (palačinke i krostate s domaćim pekmezom od smokava)
  • Restoran Harbour (steak u umaku od suhih smokava; šurlice sa škampima i smokvama)
  • Pizzerija Mala vrata (pizza sa smokvama)
  • Restoran Karaka (sušene smokve na kremi od mascarponea i cimeta s prhkim tijestom)
  • Caffe bar Vela placa (prirodni sladoled od smokava)

 

2) Milohnići:

 

  • Konoba Pud brest (smokvenjak; mesna štruca punjenja domaćim sirom i smokvama; palačinke u šatou sa smokvama)
  • Konoba Pod prevolt (palačinke i kolači sa smokvama)

 

3) Vrh:

 

  • Konoba Kuće krčkog pršuta (pašteta od pršuta i smokava; desert od smokava)
  • Konoba Marija (razna jela sa smokvama)

 

4) Glavotok:

 

  • Trattoria Glavotok (krčke šurlice s puretinom i smokvama; biftek u umaku od smokava i zelenog papra s kroketima; pizza Veglia - rajčice, sir, pršut, suhe smokve, masline)