18. Dani smokava: Početak rujna u Krku protekao u znaku sadržajima sve potpunije gastro manifestacije
Početak rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sadržajima sve potpunije gastro manifestacije - Dana smokava - za čiju se organizaciju po 18. put pobrinula Turistička zajednica Grada Krka.
Kao i prethodnih godina, pored zanimljive, pa čak i egzotične gastro-ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki u čak 14 ugostiteljskih objekata iz Krka, Vrha i Milohnića, ovo vrijedno događanje, svima koji su između 30. kolovoza i 01. rujna posjetili grad otkrilo je i ostale sadržaje locirane uz šetnicu pred Velikim parkom. Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku svjedočiti kreativnoj vještini modeliranja i filcanja smokava ili izrade košarica od smokvina lišća te istinski uživati u trodnevnoj prodajnoj izložbi izvornih domaćih proizvoda - džemova, rakija, likera, sokova, sireva i ostalih slatko-slanih delicija - dopunjenih raznolikom paletom uz ovu priču vezanih suvenira, pa čak i eko-kozmetike, a kako bi krčka smokva kroz godine koje slijede postala prepoznatljiva poput pršuta, maslinovog ulja ili sira, 30. kolovoza, bio je priređen i edukativni segment manifestacije. Naime, dr. sc. Željko Prgomet, inače vodeći stručnjak za smokvarstvo u Hrvatskoj i jedan od inicijatora ovog programa, svim zainteresiranim posjetiteljima, na svom je štandu pružao individualizirane konzultacije o uzgoju smokava, s time da je ondje bila organizirana i besplatna podjela smokvinih sadnica, koje su razdijeljene gotovo u mahu. Također, u Maloj vijećnici Grada Krka, za okupljene otočane - poklonike ekološke poljoprivrede, bilo je organizirano i stručno predavanje na temu Praćenje razvoja i kvalitete prvih plodova cvitaka kod domaćih i introduciranih sorata smokava.
Dane smokava danas možemo okarakterizirati kao prezentnu manifestaciju koja će sigurno ostati trajno zabilježena u kalendaru gradskih događanja, i to prvih rujanskih dana, uvodeći nas tako, sasvim primjereno, u jesen. Upravo je Željko Prgomet bio taj koji je Krčane znao snažno motivirati, bivajući svih ovih godina na raspolaganju proizvođačima kako ne bi odustali, odnosno kako bi ustrajali u svojem plemenitom naumu. Takva podrška sigurno je, pored ostalih čimbenika, dovela do toga da se danas možemo pohvaliti lijepim i maštovitim proizvodima koji brzo i uspješno pronalaze put do potrošača, i koji, vidimo, najavljuju lijepu budućnost smokvarstva kao poljoprivredne grane s uzlaznom putanjom. Grad Krk, grad je povijesti i kulture, a kultura se ne može graditi bez kulture stola, i zato je izuzetno važno da se i gastronomija snažno i kvalitetno promovira kroz ovakva događanja kako bi, s jedne strane educirali turiste i potrošače, a s druge pomogli proizvođačima da se usmjere prema proizvodima koji su danas traženi, i koji predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Upravo je potonje uspješno demonstrirala i ponuda na krčkim štandovima, i to s namjerom da se zadovolji i onog najizbirljivijeg kupca.
U ovogodišnjim, 18. Danima smokava sudjelovanje je zabilježilo 14 ugostiteljskih objekata - Restoran Harbour (Hotel Maritim), Restoran Oliva (Krk Premium Camping Resort), Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Street Food Mezzino (Ježevac Premium Camping Resort), Oliva Grill (Ježevac Premium Camping Resort), Restoran Fidel From the Sea, Slastičarna Toš, Casa del Padrone, Konoba Marija, Kuća Krčkog pršuta Žužić, Konoba Pud Brest i Konoba Pod Prevolt - koji su, od 23. kolovoza do 01. rujna, posjetitelje znali iznenaditi brojnim jelima baziranim na zdravome smokvinom plodu poput tradicionalnih krčkih šurlica sljubljenih s umakom od kozica i smokava, burgera s dodatkom smokava i hrskavim krumpirićima, pečenih smokava s pršutom i sirom na posteljici od rukole, kombinacije medaljona od grdobine, pancete te umaka od smokava i ljubičastog luka ili tarta od smokava prelivenog mousseom od bijele čokolade i naranče, panna cotte obogaćene marmeladom od smokava te slatke pizze sa smokvama i svježim sirom.
Program manifestacije, pored glazbenih sadržaja namijenjenih publici, zaista, različitih afiniteta (Alma del Viento, Božidarka Matija Čerina, Gradska glazba Krk i Klapa Kaštadi) iznova je donio posebno osmišljenu slikarsku radionicu priređenu u Malenoj gradskoj vijećnici, a čije je vođenje bilo povjereno Alenki Goldner Sučić, profesorici likovne kulture i slikarici. Taj je zabavan edukativno-kulturni sadržaj bio zamišljen kao slikarska zabava uz čašu finog krčkog vina. Prema tome, uz stručnu pomoć, u opuštenoj atmosferi, zadatak okupljenih poklonika slikarstva bio je naslikati sliku u tehnici akrila na platnu, s time da je lajtmotiv radionice bila, naravno, smokva koja zbog svoje svevremenosti, besprimjerne izdržljivosti, okusa, blagotvornih svojstava, ali i specifičnog izgleda već stoljećima biva izvor inspiracije mnogim umjetnicima.
Autori fotografija: Borut Brozović (Turistička zajednica Grada Krka).
- 1
- -
- 2