5. Adriatic Freediving Trophy: Novi svjetski rekord odnio Riječanin Petar Klovar

Prošlog se tjedna, između 06. i 09. rujna 2022. godine, na Kvarneru, točnije na njegovoj najdubljoj točki u kanalu Krušija kod otočića Plavnika gdje se morski procjep spušta do 120 metara, odvijao Adriatic Freediving Trophy, jedno od najvećih natjecanja u ronjenju na dah u regiji, ujedno i državno prvenstvo Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske.

Nešto više od 30 natjecatelja sa svih krajeva svijeta pritom je odmjerilo snage u dubinskim zaronima, a kao najuspješniji ronioci na dah pokazali su se: Petar Klovar, John Muñoz, Sanda Delija i Mojca Haberman. Najdublji zaron, u disciplini slobodnog poniranja (FIM), odradio je Riječanin Petar Klovar spustivši se na 107 metara, a u disciplini ronjenja s konstantnim opterećenjem bez peraja (CNF), kao najtežoj disciplini, ostvario je i novi svjetski rekord zaronivši u jednom dahu na dubinu od čak 93 metra.

 

 

– Zaron je prošao izvrsno te mogu reći da sam dao gotovo sve od sebe, no još je ostalo malo rezerve koja će dobro doći na skorašnjem svjetskom prvenstvu. Uvjeti su bili odlični, no more je hladnije nego li ono koje očekujemo na nadolazećem natjecanju, što znači da samo odradili vrhunski trening, kazao je Petar Klovar, član Ronilačkog kluba Ocean iz Rijeke i pobjednik po standardima CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) federacije.

 

 

Organizacijski izuzetno zahtjevno, ovo natjecanje predstavlja rezultat suradnje Ronilačkog kluba Ocean, Centra aktivnosti Krk, ali i generalnih pokrovitelja Grada Krka i Turističke zajednice Grada Krka. Dodajmo i kako ovom međunarodnom smotrom, koja se odigrala po peti put, grad Krk biva sve vidljiviji na natjecateljskoj karti ovog atraktivnog, brzorastućeg i sve popularnijeg sporta.  

– Ovakva natjecanja uvijek su organizacijski izazovna, tim više što se boduju prema standardima AIDA i CMAS federacije. Također, ove je godine, po prvi put, organizirano i CMAS prvenstvo Hrvatske prema. No, unatoč brojnim izazovima, sve je prošlo jako dobro, zapravo nevjerojatnim se čini kako je odrađeno toliko uspješnih zarona bez ijednog jedinog kašnjenja, kao i bez protesta po objavi dnevnih rezultata, što je u ovome sportu izuzetna rijetkost. Nakon svih tih godina očito je da smo se dobro ispraksirali, pa čak i u najsitnijim detaljima, odnosno formirali tim koji, bez sumnje, zna svoj posao. Kako za narednu godinu razmišljamo o uvođenju nekolicine inovacija, već se sada radujem sve te sportaše iznova dočekati na Kvarneru, kazao je inicijator, organizator i glavni sudac natjecanja Vitomir Maričić, predsjednika AIDA Hrvatska.

 

 

Iako grad Krk možda nije na idealnoj geografskoj poziciji, organizatori su još jednom demonstrirali kako je jedan od najvažnijih aspekata ovakvih natjecanja upravo izbrušena organizacijska vještina koja u sintezi s gostoljubivošću stečenom kroz desetljeća bavljenja turizmom daje izvrsnu platformu za razvoj velikih sportskih manifestacija.