63. Ljetne priredbe: Jedinstvo glazbenih, dramskih i izložbenih sadržaja

Već 63 godine grad Krk, koji se ponosno predstavlja kao grad povijesti i kulture, između 08. srpnja i 25. kolovoza 2019. godine, iznova je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji se kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama promakao u naš prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.

Namjera organizatora Centra za kulturu Grada Krka bila je da se 63. Ljetne priredbe održe kao zaista atraktivno događanje, dostojno sjećanja na Nikolu Udinu Algarottija, a kojim se odabirom kvalitetne glazbe i vrhunskih glazbenika odužujemo za njegovu bogatu ostavštinu. Zato će ovogodišnji program biti sav u znaku žičanih instrumenata s naglaskom na gitaru i violinu, pozivajući se pritom na vrijednu Algarottijevu zbirku baroknih gudačkih instrumenta.

Pored planirane koncepcije u kojoj će do izražaja doći suvremeni skladatelji (20. i 21. stoljeća), ali i zanimljive fuzije klasične i latino glazbe te dosadašnja iskustva i sve veći broj posjetitelja različitih profila koji prate glazbeni program festivala utjecali su na odabir glazbenih sadržaja koji u sinergiji s autentičnim krčkim ambijentima - Scenom Zidine, Frankopanskim kaštelom i atrijem franjevačkog samostana - publici priskrbljuju samo vrhunski doživljaj.

Festivalski program tako će, pod noćnim nebom, 12. srpnja, krenuti zaista svečano, i to koncertom našeg etabliranog pijanista Lovre Pogorelića posvećenim slavnom ruskom skladatelju Aleksandru Nikolajeviču Skrjabinu. Upravo njegove klavirske sonate, od kojih će neke biti izvedena i u Krku, najbolji su pokazatelj skladateljeve razvojne linije koja na svom vrhuncu biva primarno asocijativna - težeći transcendentalizmu i ezoteriji. One su, istaknimo, u strukturnom smislu izuzetno kompleksne te od izvođača iziskuju iznimnu psiho-fizičku spremnost, koju Lovro Pogorelić, kao pijanist uvjerljive kreativne snage i originalnosti, neupitno posjeduje.

Nakon predstavljanja mističnog simbolista Skrjabina, 18. srpnja, na redu je glazbena senzacija - zajednički koncert svjetski poznatog gitarista Miroslava Tadića te vrsne američke violinistice i vokalistice Yvette Holzwarth kojim će se predstaviti program uspavanki za djecu i odrasle s Tadićevog najrecentnijeg nosača zvuka Spavati, možda sanjati, zajedno s obradama, skladbama i improvizacijama baziranim na bogatoj riznici europskog folklora, s time da će Makedonija, Hrvatska i Španjolska biti samo neke od postaja na ovom šarenom putovanju.

Gitarsku virtuoznost, 25. srpnja, demonstrirat će i nagrađivani glazbenik mlađe generacije te negdašnji student londonske Royal Academy of Music - Srđan Bulat, i to kompleksnim solističkim recitalom koji uključuje djela Stjepana Šuleka, Giulia Regondia, Francisca Tárrege, Isaaca Albéniza, Joaquína Rodrigoa i Zorana Juranića. No, konceptualnu okosnicu ovogodišnjeg festivala čine skladbe španjolskih romantičara Tárrege, Albéniza i Rodrigoa, snažno pod utjecajem temperamentne španjolske tradicije.

U nastavku, 01. kolovoza, kao prava glazbena poslastica izdvaja se koncert proslavljenog Gitarskog trija Elogio, koji okuplja eminentne glazbenike svjetskog glasa - Petrita Çekua, Tomislava Vukšića i Pedra Ribeira Rodriguesa. Ono što možemo smatrati karakterističnim za njihove koncertne nastupe jest uvažavanje povijesnog aspekta velikih orkestralnih skladbi, što ih združuju sa suvremenim kompozicijama, a o čemu svjedoči i krčki program koji će donijeti glazbeni presjek od 18. do 21. stoljeća. Tako će se na repertoaru ovih predstavnika Zagrebačke gitarske škole naći djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonína Dvořáka, Manuela de Falla i Marka Ruždjaka. Međutim, važnost i vrijednost Trija Elogio prepoznali su i suvremeni skladatelji poput Krešimira Seletkovića koji im je posvetio skladbu PerPeTuum mobile, praizvedenu na 64. Dubrovačkim ljetnim  igrama.

Nakon nedavno odrađene turneje po Kini, virtuozni duo - Antun Stašić na violini i Marjan Krajna na harmonici, 07. kolovoza, predstavit će se i krčkoj publici, i to programom Classique et populaire, kojeg čine najpoznatija djela klasične glazbe, tzv. minijature popularne klasike, poput Habanere Georgesa Bizeta, Humoreske Antonína Dvořáka, Male noćne muzike Wolfganga Amadeusa Mozarta, Plesa sa sabljama Arama Hačaturjana, Mađarskog plesa Johannea Brahmsa ili Montijevog čardaša Vittorija Montija. Međutim, kao poveznicu s prethodnim gostovanjima svakako treba izdvojiti poznati Tango Jalousie danskog skladateljskog majstora Jacoba Gadea koji je danas promaknut u jedan od najvećih standarda u glazbenoj povijesti.

U nastavku, 13. kolovoza, (pre)ostaje još jedna glazbena senzacija - koncert Mimika orkestra, predvođenog skladateljem i instrumentalistom Makom Murtićem, a koji će se predstaviti novim glazbenim projektom naziva Hram mora (ili Altur mur na veljotskom jeziku), i koji će svoju premijeru doživjeti upravo na otoku što je mladog skladatelja inspirirao da stvori glazbeno-scensko djelo protkano identitetom i kulturom Mediterana.

I za sam kraj festivala, 22. kolovoza, uslijedit će koncert dvojice riječkih gitarista Davida Savčića i Tea Mandžuke, što će donijeti seriju Savčićevih autorskih kompozicija koje predstavljaju jedinstvenu fuziju flamenca, jazza, romske, južnoameričke i klasične glazbe. Suradnja te dvojice gitarističkih flamenco, jazz & jazzie virtuoza zabilježena je i na hvaljenom nosaču zvuka Simply Spain koji je 2017. godine nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak četiri kategorije.

Unatoč tome što je fokus usmjeren na glazbeni dio programa, 63. Ljetne priredbe donose i kvalitetne dramske sadržaje, i to jedanaest kazališnih predstava (među kojima i tri dječje) čije je izvođenje povjereno ansamblima naših najboljih nezavisnih kazališnih kuća, što znači da će veliki i maleni posjetitelji festivala tijekom srpnja i kolovoza imati prilike zabaviti se i opustiti uz: komediju Ljubaf, Kerekesh teatra - 08. srpnja, komediju Nevjerojatan događaj, Teatra Exit - 15. srpnja, predstavu za djecu Šumska bajka, RI teatra - 17. srpnja, komediju Sirena i Viktorija, Teatra Rugatino - 22. srpnja, komediju Sve o muškarcima, Teatra Gavran - 29. srpnja, predstavu za djecu Lara u svijetu životinja, Kazališta Smješko - 31. srpnja, hit komediju Ništa ljubav samo sex, Kazališta Luda kuća - 05. kolovoza, komediju Pokopaj me nježno, Kerekesh teatra - 12. kolovoza, predstavu za djecu Kraljević Čuperko, Kazališta Smješko - 17. kolovoza te komediju Štefica Cvek u raljama života, Binocular teatra - 19. kolovoza.

Festivalskom programu pridruženi su i izložbeni sadržaji krčke Galerije Decumanus, i to projekt U kontrapunktu: Reciklaže - transkripcija & modifikacija svakodnevice kojim će se na zajedničkoj izložbi, između 05. i 25. srpnja, združujući grafiku i asamblaž, predstaviti suvremene umjetnice Sunčana Simichen i Ana Hrćan Šojat, te LINK IN ART 5 inicijativu, koja u tri susljedna samostalna postava, između 26. srpnja i 26. rujna, na temu Suvremena figuracija i povratak realizmu u novoj hrvatskoj umjetnosti, otkriva autorice što će donijeti posve novu interpretaciju realizma - Ivonu Jurić, Petru Grozaj i Sanju Jureško.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

 

Plakat festivala [.pdf]

Programski letak festivala [.pdf]

 

Program:

 

1) 08. 07. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Ljubaf, komedija; Kerekesh teatar

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš | Igraju: Ana Begić, Hana Hegedušić, Adam Končić, Jan Kerekeš i Ljubomir Kerekeš | Scenografija: Ljubomir Kerekeš | Kostimografija: Ljubomir Kerekeš i Karmen Štrlek

Cijena ulaznice: 80,00 kn

 

2) 12. 07. 2019., (petak), Scena Zidine, 21.30

Otvorenje 63. Ljetnih priredbi

Lovro Pogorelić, klavir

– Večer Skrjabina 

Ulaz slobodan!

 

3) 15. 07. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Nevjerojatan događaj, komedija; Teatar Exit

Režija: Ivica Boban | Igraju:  Filip Detelić, Anja Matković, Tara Rosandić i Erna Rudnički | Koreografija:  Blaženka Kovač Varić | Scenografija: Zdravka Ivandija | Kostimografija: Zdravka Ivandija

Cijena ulaznice: 80,00 kn

 

4) 17. 07. 2019. (srijeda), Scena Zidine, 20.30

Šumska bajka, predstava za djecu; RI teatar

Tekst: Zlata Vukelić | Režirali i igraju: Krešo Medaković, David Petrović i Bojan Lakoš |  Scenografija i lutke:  Mihajlo Uzelac

Cijena ulaznice: 30,00 kn

 

5) 18. 07. 2019. (četvrtak), Frankopanski kaštel, 21.30

Miroslav Tadić, gitara & Yvette Holzwarth, violina

– Spavati, možda sanjati..., uspavanke za djecu i odrasle 

Ulaznica: 50,00 kn

 

6) 22. 07. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Sirena i Viktorija, komedija; Teatar Rugatino

Tekst: Aleksandar Galin | Prijevod: Dubravka Ostojić | Režija: Filip Grinvald | Igraju: Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary | Scenografija: Dinka Jeričević |  Kostimografija: Mirjana Zagorec

Cijena ulaznice: 70,00 kn

 

7) 25. 07. 2019. (četvrtak), Scena Zidine, 21.30

Srđan Bulat, gitara 

Ulaznica: 50,00 kn

 

8) 29. 07. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Sve o muškarcima, komedija; Teatar Gavran

Autor: Miro Gavran | Režija: Mladena Gavran | Igraju: Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović | Kostimografija: Danica Dedijer | Scenografija: Dinka Jeričević | Scenski pokret: Tihana Strmečki

Cijena ulaznice: 70,00 kn

 

9) 31. 07. 2019. (srijeda), Scena Zidine, 20.30

Lara u svijetu životinja, predstava za djecu; Kazalište Smješko

Tekst: Hrvoje Zalar | Režija: Ivana Boban | Igraju: Marija Šegvić, Robert Španić i Vini Jurčić | Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin

Cijena ulaznice: 30,00 kn

 

10) 01. 08. 2019. (četvrtak), Scena Zidine, 21.30

Gitarski trio Elogio

– Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić

Ulaznica: 50,00 kn

 

11) 05. 08. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Ništa ljubav samo sex, komedija (16+); Ludilište Luda kuća

Tekst i režija: Rene Bitorajac | Igraju: Csilla Barath Bastaić, Petra Dugandžić, Iskra Jirsak i Katarina Baban | Kostimografija: Vedrana Rapić | Scenografija: Ludara team | Koreografija: Csilla Barath Bastaić, Petra Dugandžić, Iskra Jirsak i Katarina Baban

Cijena ulaznice: 90,00 kn

 

12) 07. 08. 2019. (srijeda), Scena Zidine, 21.30

Antun Stašić, violina & Marjan Krajna, harmonika

– Classique et populaire 

Ulaznica: 50,00 kn

 

13) 12. 08. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Pokopaj me nježno, komedija; Kerekesh teatar

Tekst i režija: Ljubomir Kerekeš | Igraju: Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš, Draško Zidar, Goran Koši, Matko Knešaurek i Mijo Pavelko | Scenografija: Ljubomir Kerekeš i Dario Horvat | Kostimografija: Mladen Jeremić | Koreografija: Draško Zidar

Cijena ulaznice: 80,00 kn

 

14) 13. 08. 2019. (utorak), Frankopanski kaštel, 21.30

Mak Murtić i Mimika orkestar

– Hram mora (Altur mur) 

Ulaznica: 50,00 kn

 

15) 17. 08. 2019. (subota), Scena Zidine, 20.00

Kraljević Čuperko, predstava za djecu; Kazalište Smješko

Prema motivima Charlesa Perraulta: Kraljević Čuperko | Adaptacija teksta i režija: Frana Marija Vranković | Igraju: Mladen Kovačić/Boris Barukčić, Lidija Kraljić i Mia Krajcar | Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin

Cijena ulaznice: 30,00 kn

 

16) 19. 08. 2019. (ponedjeljak), Scena Zidine, 21.30

Štefica Cvek u raljama života, komedija; Binocular teatar

Tekst: Dubravka Ugrešić | Dramaturgija i režija: Borna Armanini | Igraju: Natalija Đorđević, Ranko Zidarić i Ana-Marija Vrdoljak

Cijena ulaznice: 70,00 kn

 

17) 22. 08. 2019. (četvrtak), Scena Zidine, 21.30

David Savčić, gitara & Teo Mandžuka, gitara 

Ulaznica: 50,00 kn

 

18) 05. - 25. 7. 2019., Galerija Decumanus

Sunčana Simichen & Ana Hrćan Šojat

U kontrapunktu: Reciklaže - transkripcija & modifikacija svakodnevice

Radno vrijeme: pon. - sub. 10.00 - 12.00; 20.00 - 23.00

 

19) 26. 07. - 26. 09. 2019., Galerija Decumanus

Ivona Jurić / Petra Grozaj / Sanja Jureško

LINK IN ART 5: Suvremena figuracija i povratak realizmu u novoj hrvatskoj umjetnosti

Radno vrijeme: pon. - sub. 10.00 - 12.00; 19.00 - 22.00

 

Informacije i rezervacije: 051 220 041 / kultura@gradkrk.net