64. Ljetne priredbe: David Savčić, gitara, Teo Mandžuka, gitara i Nevio Brozić, udaraljke

Glazbeni program 64. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 16. srpnja 2020. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, donosi zajednički koncert dvoje vrhunskih gitarista Davida Savčića i Tea Mandžuke, kojima se u izvedbi pridružuje i udaraljkaš Nevio Brozić. Ulaz je slobodan!

Ovaj uigrani riječki trio publici će donijeti seriju hvaljenih Savčićevih i Mandžukovih autorskih kompozicija koje predstavljaju jedinstvenu fuziju flamenca, jazza, romske, južnoameričke i klasične glazbe. Dodajmo tome kako je suradnja Savčića i Mandžuke zabilježena na albumu Simply Spain 2017. godine nominiranim za diskografsku nagradu Porin u čak četiri kategorije (za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe, za najbolju produkciju, za najbolju snimku i za najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe). Taj album donosi deset skladbi: La Imagen de Cadiz (Bulerias), Un Cancion del Sol (Rumba), Cordoba (Rondena), La Mañana (Alegrias), Niño (Rumba), Dos Amigos (Tangos), Caminar (Solea por Bulerias), La Niña Portuguesa (Rumba), Rio, Rio (Samba) i La Passion Escondida (Tarantas), među kojima su i one što će sigurno oduševiti i krčku publiku.

David Savčić je flamenco gitarist rođen u Rijeci. Intenzivno je nastupao diljem bivše Jugoslavije, nakon čega se preselio u Veliku Britaniju i postao veteranom londonske glazbene scene na kojoj je djelovao punih 16 godina, a, pored ostalog, svirao je i na prestižnom Soho Jazz Festivalu. Također, bio je prateći gitarist poznatoj violinistici Vanessi Mae s kojom je nastupao zajedno s Berlinskim i Slovačkim simfonijskim orkestrom. Savčić je kasnije radio i kao studijski glazbenik snimivši nekoliko stotina pop skladbi, a tijekom tog perioda predavao je flamenco gitaru u Spanish Guitar Centru, koju je uz ostale polaznike pohađao i pjevač/gitarist Pink Floyda David Gilmour. Godine 1998. potpisao je ugovor s jednom od vodećih svjetskih glazbenih kompanija - EMI Music Publishing, skladavši za njih glazbu za potrebe dokumentarnih filmova National Geographica, BBC-a, The Travel Channela itd., zatim glazbu za filmove i reklame. Jedna od njegovih novijih uspješnica je i Fiesta Sevillana koja je korištena u filmu Iz Pariza s ljubavlju (2010.) s Johnom Travoltom u glavnoj ulozi. Godine 2006. vratio se u Rijeku gdje trenutno živi.

Teo Mandžuka je gitarist rođen u Rijeci. Glazbom se počinje baviti u ranom djetinjstvu, a gitarom u osnovnoj školi koju je pohađao u Crikvenici. Od svoje 20. godine počinje se zanimati za flamenco gitaru te upoznaje Davida Savčića kojem postaje ne samo učenik već i suradnik. Nedugo zatim počinje skladati autorski materijal. Redovito bilježi koncertna gostovanja diljem Hrvatske.

Nevio Brozić je glazbenik rođen u Rijeci gdje i danas živi. Svira udaraljke i bubnjeve, a glazbena karijera započela mu je 1978. sviranjem u bendu Anonymus te nastupima na Ri-rocku. Od 1982. godine glazbom se bavi profesionalno te po potrebi surađuje s mnogim riječkim glazbenicima i bendovima, i to poštujući razne glazbene žanrove.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za koncerte preuzimaju u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Scene Zidine. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Publici se preporučuje nošenje zaštitnih maski uz obvezno poštivanje socijalne distance, i napomenu kako će se gledalište otvarati čak 45 minuta prije početka programa.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.