66. Ljetne priredbe: Trio harfi Ćiković

Novi segment glazbenog programa 66. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 11. kolovoza 2022. godine, na Scenu Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, dovodi koncert Trija harfi Ćiković. Ulaz je slobodan.

Glazbenim segmentom ovogodišnjeg festivala, kojeg možemo predstaviti geslom Darovi glazbe kroz vrijeme, zvuk i glas, obuhvaćeno je deset koncerata raspoređenih u tri cjeline, s time da je prva, Darovi glazbe kroz vrijeme, donijela presjek glazbenih tradicija i stilova u rasponu od srednjovjekovne glazbe, preko svjetovne renesansne glazbe - frottola, pa sve do inovativnih glazbenih slogova baroka i rokokoa. Drugom cjelinom, Darovi glazbe kroz glas predstavljaju se suradnje vrhunskih instrumentalista i vokalista, a trećom, Darovi glazbe kroz zvuk ansambli i glazbeni kolektivi posvećeni sviranju neobičnijih instrumenata, s time da će u nastavku ovog uzbudljivog poglavlja publika uživati u koncertu Trija harfi Ćiković.

Ovaj glazbeni sastav u kojem pored poznate hrvatske harfistice Diane Grubišić Ćiković sviraju i njezine dvije kćeri Veronika i Marta Ćiković, izvest će djela skladateljskih velikana kao što su Richard Rodgers, Isaac Albéniz, Pearl Chertok, Monika Stadler, Guillaume Connesson, Deborah Henson-Conant ili Bernard Andres, te publici približiti jedinstvenu glazbenu priču vođenu nježnim, ali zavodljivim zvukom harfe.

Harfistica Diana Grubišić Ćiković diplomirala je klavir, 1988., na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a harfu, 1994. godine, na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavala se kod uglednih harfističkih pedagoga u Francuskoj i Italiji, a poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu. Dosad je održala brojne solističke i komorne koncerte u zemlji i inozemstvu, snimala je za fonoteku Hrvatskog radija, a objavila je i tri nosača zvuka u izdanju kuće Croatia Records. Više od 20 godina bila je solo harfistica Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od 2015. godine, izvanredna je profesorica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Svoju ljubav prema glazbi, posebice harfi, prenijela je na svoje dvije kćeri.

Veronika Ćiković na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2020., magistrirala je s odličnim uspjehom i velikom pohvalom (magna cum laude), a 2021. godine školovanje je nastavila na specijalističkom studiju harfe odabravši temu Francuske glazbe za harfu u prvoj polovici 20. stoljeća. Nastupa solistički, u raznim komornim sastavima te kao članica hrvatskog orkestra harfi 1000 žica. Dobitnica je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Marta Ćiković je studentica harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dobitnica je niza nagrada na državnim i međunarodnim smotrama. Najmlađa je članica orkestra harfi 1000 žica.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.


Programska knjižica [.pdf]