Advent u Krku: Sadržajan protekli tjedan; predstavljena izložba, održani koncerti i pričaonica

Unatoč tome što ni prošlotjedni adventski program nije protekao bez manjih izmjena, mahom zbog subotnjih vremenskih neprilika, maleni i veliki Krčani mogli su istinski uživati u čitavom nizu različitih sadržaja: izložbi, čak trima koncertima i zanimljivoj pričaonici.

U krčkoj Galeriji Decumanus, u petak, 10. prosinca, najprije je predstavljena blagdanska izložba Udruge Rukotvorine Krk kojom su okupljeni brojni zanimljivi izlošci inspirirani tradicijom adventa, a koji predstavljaju rezultat prijave na prethodno raspisan javni poziv. Svojevrsni nastavak prošlogodišnjih aktivnosti pretočenih u prigodnu izložbu publici su približile svojevrsne glasnogovornice Udruge Zdenka Doma i Renata Vojnić, a koje potpisuju ne samo postav već i atraktivne blagdanske dekoracije postavljene u galerijske prozore. Kako je primarni cilj Udruženja koristiti isključivo prirodne i otpadne materijale s našeg otoka, u tom smjeru, i s tom idejom kreiran je i najveći dio izloženih rukotvorina. Ovčja vuna, keramika, tekstil, drvo, žica i staklo tek su neki od medija što su ih autori primijenili kako bi uprizorili zaista najčarobnije doba u godini.

Postav ove prodajne izložbe ostaje otvoren sve do 24. prosinca, a javnosti je, uz nužno pridržavanje svih epidemioloških mjera, dostupan svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.

Nakon razgledavanja blagdanima inspiriranih umjetnina, pod polukupolom u gradskom središtu priređen je koncert JazzObala Kvarteta. Četiri vrsna instrumentalista mlađe generacije pritom su demonstrirala koliko se dobro snalaze u sviranju jazza prošaranog žanrovski različitim utjecajima, od ranog bluesa iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do funka iz sedamdesetih. Njihova virtuoznost publici je priskrbila vrhunski koncertni doživljaj!

Vrhunsku vokalnu interpretaciju donijeli su i članovi puntarske Klape Rašketa čiji je koncert ispunjen tradicionalnim pjesmama karakterističnog mediteranskog sloga zabilježen u subotu, 11. prosinca.

Najmlađoj publici posvećena nedjelja, 12. prosinca, započela je uzbudljivom pričaonicom poznatog hrvatskog ilustratora, autora i pripovjedača Zdenka Bašića na temu 24 božićna stvorenja do Badnjaka koji je okupljene upoznao s pričama preuzetim iz hrvatske narodne predaje povezane s vremenom adventa. 

Nakon likova iz mitova i legendi, na scenu su stupili polaznici glazbenih radionica Udruge Muzika u koracima - MooK, izvevši prigodan božićni program, i zasluživši glasan aplauz!

 

Kreće odbrojavanje do Badnjaka

 

Idućih će dana u Krku, također, biti itekako zanimljivo, jer već u petak, 17. prosinca, s početkom u 13.30, svoj će glazbeni senzibilitet u sklopu prigodnog koncertnog programa demonstrirati pjevački zbor Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, dok će u nastavku dana, u 17.00 sati, koncertirati i Gradska glazba Krk.

Dan kasnije, u subotu, 18. prosinca, u 11.00 sati slijedi predstava za djecu Božićni djedomobil (3+) zagrebačkog Kazališta Smješko. Ova će vesela božićna priča otkriti kako su Djed Mraz i njegova pomagačica riješili problem djedomobila koji se pokvario u trenutku kada su s darovima trebali krenuti na put oko svijeta... U predstavi, čiju režiju potpisuje Smješkov tim, glume Mia Krajcar i Dušan Gojić.

Istog dana, s početkom u 18.00 sati, publiku će, sigurni smo, dobro raspoložiti nagrađivana splitska Klapa Šufit koju danas čini devetero vrsnih vokalista - četiri tenora, dva baritona i tri basa - čije emotivne izvedbe spadaju u sam vrh dalmatinske klapske pjesme.

U nedjelju, 19. prosinca, u 10.30 sati, na redu je još jedna predstava za djecu, ovog puta Bjelobradi nosi darove (3+) u izvedbi Dječje scene Kazališta Gavran. Riječ je o veseloj i poučnoj priči u kojoj se dobrota nagrađuje, a malene gledatelje u predblagdansko vrijeme poziva na iskazivanje ljubavi i pažnje. Autor teksta je Miro Gavran, redateljica Mladena Gavran, dok u predstavi glume Luka Bjelica, Jakov Gavran i Zorana Vukić. Glazbu i stihove potpisuje Tomislav Šošić.

U nastavku dana, s početkom u 11.30 sati, slijedi božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli. Zbor je, podsjetimo, osnovan 1992. godine, a njegova posebnost leži u njegovanju narodne i umjetničke glazbe najčešće pisane u istarskoj ljestvici i čakavskom riječi. Dosad su svojom ustrajnošću i kvalitetom osvojili brojne nagrade i priznanja.

Na sam Badnjak, u petak, 24. prosinca, u 11.00 sati, koncert će održati Dino Antonić Acoustic Trio predvođen jednim od najposebnijih vokala mlađe generacije koji je dosad ostvario mnoge uspjehe, i to kao izvođač, autor i vokalni trener.

 

Program Adventa u Krku

Polukupola pored Velikog parka (ispod koprivića)

 

10. - 24. prosinca 2021.

Galerija Decumanus

Tradicionalna božićno-novogodišnja izložba Udruge Rukotvorine Krk

Radno vrijeme galerije: pon. - pet. 10.00 - 13.00

 

 

Petak, 17. prosinca

13.30

Nastup pjevačkog zbora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan

14.30

Ambijentalna božićna glazba

17.00

Nastup Gradske glazbe Krk

 

 

Subota, 18. prosinca

11.00

Predstava za djecu Božićni djedomobil (3+), Kazalište Smješko

18.00

Nastup Klape Šufit

 

 

Nedjelja, 19. prosinca

10.30

Predstava za djecu Bjelobradi nosi darove (3+), Dječja scena Kazališta Gavran

11.30

Božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli

 

Petak, 24. prosinca - Badnjak

11.00

Koncert Dino Antonić Acoustic Trija

 

 

Prilozi: 
  • 1
  • -
  • 2