Bilo jednom u gradu Krku - objavljen nastavak monografije Ulice grada Krka autora Alana Žica-Teklina

Nedavno tiskana monografija Ulice grada Krka dobila je ovih dana i svoj nastavak, pod naslovom Bilo jednom u gradu Krku. Obije knjige rezultat su istraživačkog rada Alana Žica-Teklina, koji je pretragom po arhivima u zemlji i inozemstvu došao do zavidnog broja starih razglednica i fotografija grada Krka koje se po prvi put predstavljaju krčkoj publici. Također, mnogo materijala dobio je i iz obiteljskih albuma starih krčkih obitelji.

Fotografije su popraćene novinskim člancima, narodnim pjesmama, pričama koje su autoru ispričali najstariji stanovnici grada te odlomcima iz literarnih djela krčkih autora koji dosad nisu bili objavljivani na hrvatskom jeziku. Pravo otkriće, po prvi put objavljeno u knjizi Bilo jednom u gradu Krku je i putopis nepoznatog putopisca s početka 19. stoljeća, a kojem su se u gradu dogodile razne peripetije: došao je baš za vrijeme Krčkog sajma - Lovrčeve te su mu u hotelsku sobu, bez njegovog znanja, pohranili razne proizvode koji su se nudili na sajmu, a sobarice su više ili manje otvoreno s njim koketirale. Kao obaveznu opremu prilikom izlaska u grad preporučili su mu lulu duhana, premda je bio nepušač, jer to, navodno, štiti od malarije.

U knjizi se, baš kao i u prvom dijelu, opisuje život u gradu putem kratkih pričica iz života drevnih stanovnika, na talijanskom dijalektu i na izumrlom veljotskom jeziku, i to s prijevodom na standardni hrvatski jezik. Vrlo je zanimljiv i poduži tekst o borbama s bikovima, koje su se za vrijeme Mletačke republike održavale na Veloj placi, s brojnim nepoznatim detaljima, a koji se bazira na izvrsno očuvanoj obiteljskoj predaji dr. Rada Žic-Mikulina. Također, iz više se izvora saznaje kako je u prošlosti izgledala Lovrčeva.

Možemo slobodno reći da je nova knjiga Bilo jednom u gradu Krku pravi dragulj za sve one koji vole grad Krk te će ju rado pročitati i prolistati sve generacije Krčana, od onih najmlađih do najstarijih, koje će stare fotografije vratiti u dane njihovog djetinjstva.

Knjiga se ne nalazi u slobodnoj prodaji te se može naručiti isključivo putem autorovog e-maila ili telefona: pandoragong@yahoo.com ili 095 696 7268.