Brojni posjetitelji grada uživali u sadržajima 13. Dana smokava

Prva polovica rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sadržajima sve bogatije gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju 13. put za redom potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, ovog puta uz podršku Udruge Opatija Art i Koktel bara Vosonis.

Kao i prethodnih godina, pored zanimljive, pa čak i egzotične gastro ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki u čak četrnaest ugostiteljskih objekata (iz Krka, Milohnića, Vrha i Glavotoka), ovo vrijedno događanje, svima koji su između 30. kolovoza i 01. rujna posjetili grad otkrilo je i ostale sadržaje locirane na prostor Vele place ili u obližnji Volsonisov vrt. Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku okušati se u kuhanju džema ili testirati svoje kreativne vještine u radionici modeliranja glinenih/keramičkih smokava, zatim poslušati Gradsku glazbu Krk, klape Nono i Kaštadi, Miće Bodule, Gradski zbor Krk ili grupu Don Demižon & Ego3pizze te istinski uživati u trodnevnoj prodajnoj izložbi izvornih domaćih proizvoda (džemova, rakija, likera, sireva i ostalih uglavnom slatko-slanih delicija), dopunjenih raznolikom paletom uz ovu priču vezanih suvenira, a kako bi krčka smokva kroz godine koje slijede postala prepoznatljiva poput pršuta, maslinovog ulja ili sira, 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici, s početkom u 16.00 sati, bit će priređen i edukativni segment manifestacije. Naime, tada će dr. Željko Prgomet održati predavanje na temu Stanje i perspektive uzgoja smokava u Republici Hrvatskoj, ali i osvrnuti se na VI. Međunarodni kongres o smokvama (koji se u Rovinju odvija sve do 09. rujna), nakon čega slijedi podjela smokvinih sadnica s mogućnošću uvijek poželjnih konzultacija.

Dane smokava danas možemo okarakterizirati kao jednu prezentnu i sadržajima bogatu gastro-manifestaciju koja će sigurno ostati trajno zabilježena u kalendaru gradskih događanja, i to prvih rujanskih dana, uvodeći nas tako, sasvim primjereno, u jesen. Upravo dr. Željko Prgomet, prateći ovu manifestaciju od samih početaka, bio je taj koji je Krčane znao snažno motivirati, bivajući svih ovih godina na raspolaganju prozvađačima kako ne bi odustali, odnosno kako bi ustrajali u svojem plemenitom naumu. Takva podrška sigurno je, pored ostalih čimbenika, dovela do toga da se danas možemo pohvaliti lijepim i maštovitim proizvodima koji jako brzo i uspješno pronalaze put do potrošača, i koji, vidimo, najavljuju lijepu budućnost smokvarstva kao poljoprivredne grane koja trenutno ima uzlaznu putanju, ali koja ipak iščekuje svoju renesansu, točnije ispunjenje punog kapaciteta, s ciljem da se smokva što intenzivnije priključi gastro-identitetu otoka Krka kojeg bez te kraljice voća ne možemo smatrati potpunim. Grad Krk, grad je povijesti i kulture, a kultura se ne može graditi bez kulture stola, i zato je izuzetno važno da se i gastronomija snažno i kvalitetno promovira kroz ovakva i slična događanja kako bi, s jedne strane educirali turiste i potrošače, a s druge pomogli proizvođačima da se usmjere prema proizvodima koji su danas traženi, i koji predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Upravo je potonje uspješno demonstrirala i pronuda na krčkim štandovima koja seže od svježe ili tradicionalne suhe smokve, pa sve do palete različitih, na njoj baziranih proizvoda, uključujući smokvenjake, džemove ili rakije, sa zadaćom da se zadovolji i onog najizbirljivijeg kupca. U ovogodišnjim, 13. Danima smokava sudjelovanje je, kao što je prethodno spomenuto, zabilježilo četrnaest ugostiteljskih objekata (Restoran Oliva, Caffettaria XVIII. st., Restoran Citta Vechia Krk, Casa del Padrone, Koktel bar Volsonis, Restoran Harbour, Pizzeria Mala vrata, Restoran Karaka, Caffe bar Vela placa, Konoba Pud prevolt, Konoba Pud brest, Konoba Kuće Krčkog pršuta, Konoba Marija i Trattoria Glavotok) koji su posjetitelje znali iznenaditi brojnim slanim i slatkim jelima baziranim na zdravome smokvinom plodu, poput kolača, palačinki, torti ili sladoleda od smokava (i sa smokvama), sušenih smokava na kremi od mascarponea i cimeta, krostate sa smokvinim pekmezom, šurlica sa škampima i smokvama, steaka u umaku od suhih smokava, mesne štruce punjene domaćim sirom i smokvama, bifteka u umaku od smokava, paštete od pršuta i smokava ili pizze sa smokvama, dok je sajmeni dio okupio desetak izlagača, što u su u ponudi imali zaista mnoge zanimljive proizvode.

  • 1
  • -
  • 2