Cikloturizam na Kvarneru - turističke zajednice Kvarnera i otoka Krka nastavljaju s njegovim razvijanjem

Kvarner danas nudi više od 3.000 kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza. Zahvaljujući tako razgranatoj mreži, koju razvijaju i održavaju lokalne turističke zajednice u suradnji s dionicima na terenu, ta se infrastruktura najjače naglašava i koristi u promotivnim aktivnostima. Danas, više nego ikad prije, svjedoci smo kako su aktivnosti u prirodi postale važne za našu svakodnevicu, a globalni je trend postao baviti se nekim oblikom sportske rekreacije, s time da biciklizam, pješačenje, trčanje ili razni oblici vježbanja na otvorenom definitivno predvode taj trend.

Turistička zajednica Kvarnera već dugo radi na razvoju i promociji Kvarnera kao outdoor regije. Jer kvalitetna ponuda outdoor aktivnosti jedan je od ključnih elemenata za izradu programa kojima se može produžiti turistička sezona.

Na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka, i ove je godine pokrenut program edukacije biciklističkih vodiča. Inicijativa je krenula tako što se Krk sve više spominje kao atraktivna i tražena destinacija za aktivni odmor. Ondje se posljednjih nekoliko godina odvijaju različiti međunarodni i lokalni outdoor programi, pa je s ciljem motiviranja novih dolazaka posebice u pred i posezoni, Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji s ostalim lokalnim turističkim zajednicama, započela Razvoj brenda Krk Outdoor. U sklopu tog projekta već je krenula izrada Strategije razvoja outdoor-a. Također, nastavno na aktualnu edukaciju biciklističkih vodiča, predsezonski biciklistički program pod nazivom Krk Bike Story u organizaciji svih lokalnih turističkih zajednica provodit će se tijekom mjeseca lipnja. Riječ je o biciklističkim turama koje su organizirane kao tri tematska potprograma: Krk Bike Adrenaline Story (05. i 06. lipnja), zatim Krk Bike Romantic Story (12. i 13. lipnja) te, naposljetku, Krk Bike Family Story (19. i 20. lipnja). Ti su sadržaji dodatna ponuda za sve željne zabave, adrenalina i obiteljskih okupljanja, a uključit će se moći i netom educirani biciklistički vodiči. Sama edukacija za biciklističke vodiče obrađuje gradiva važna za pružanje kvalitetne i sigurne usluge: kartografiju, orijentaciju, fiziologiju, sportsku prehranu i trening, izradu turističko/biciklističkih programa, upravljanje grupom cikloturista, prvu pomoć, tehnike vožnje, terensko servisiranje bicikla, kao i upoznavanje sa zakonskom regulativom. Maksimalan broj polaznika koji se mogao prijaviti bio je 25 te su zbog velikog interesa u vrlo kratkom vremenu sva mjesta popunjena. Važno je, pritom, naglasiti kako će uspješni polaznici dobiti i Uvjerenje o položenom stručnom osposobljavanju temeljem kojeg, pri Hrvatskom biciklističkom savezu, mogu izraditi licencu biciklističkog vodiča. Program edukacije zajednički sufinanciraju Turistička zajednica otoka Krka, Turistička zajednica Kvarnera i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka, što znači da su za polaznike s otoka cijenu kotizacije od 500,00 kn financirale otočne turističke zajednice, dok je za ostale polaznike s područja Županije cijena kotizacije iznosila 500,00 kn, odnosno 1.100,00 kn za sve ostale.

– Regija Kvarner posljednjih se nekoliko godina vrlo uspješno pretvara u outdoor destinaciju, istakla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Kvalitetna infrastruktura i ponuda te prirodne ljepote i više nego uspješno udovoljavaju danas globalno popularnom trendu bavljenja sportskom rekreacijom. Zahvaljujući tim prednostima, Turistička zajednica Kvarnera sustavno radi na razvoju outdoor ponude. S obzirom na veliki potencijal kojeg regija ima upravo u segmentu cikloturizma, nastavlja Peršić Živadinov, kroz projekt Kvarner Family pokrenuli smo prilagođavanje obiteljskog smještaja prihvatu cikloturista (oznake Bike (i Hike) Friendly). Također, organiziramo edukacije, radimo na promociji staza i dajemo financijsku podršku velikim međunarodnim manifestacijama koje nam osiguravaju snažnu medijsku popraćenost kroz izravne televizijske prijenose, reportaže i najave. Edukacija djelatnika u cikloturizmu ima značajnu ulogu u kvaliteti ponude, jer upravo su vodiči naličje našeg turizma i istinski ambasadori destinacije. O njihovom znanju, vještini i ljubavi prema pojedinim destinacijama uvelike ovisi i doživljaj naših gostiju. U ovom slučaju, angažiranjem specijaliziranih biciklističkih vodiča dolazimo do zagarantirane kvalitete usluge, ali i sigurnosti i zadovoljstva gostiju, što potvrđuje tvrdnju kako je čovjek ključ uspjeha, zaključila je Peršić Živadinov.

Razvoj outdoor ponude na Kvarneru definiran je i kroz strateške dokumente koje su donijeli Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera. Uz Strateški plan razvoja turizma, tu je i Operativni plan razvoja cikloturizma na području Primorsko-goranske županije, u čijoj je izradi i aktivno sudjelovala i Turistička zajednica otoka Krka. Oba dokumenta razrađuju smjernice za promociju cikloturizma, ali i njegovo povezivanje s ostalom turističkom ponudom.